Quantcast
Channel: KabaLove
Viewing all 212 articles
Browse latest View live

פרוייקט חידוש השפה הארוטית העברית

$
0
0

השפה העברית דלה מאד במילים ארוטיות.Feb 2005 154-001
יש לנו או מילים לועזיות, כמו "אורגזמה" למשל,
או מילים גסות, כמו "כוס וזין", שהקוננטציה שלהן זולה,
או מילים רפואיות, כמו "פין" ו"נרתיק".

כשכבר יש לנו איזו מילה תנ"כית לאורגזמה היא מאד ענייה: "אביונה" (אם בכלל זו הכוונה, מה שלא בטוח).

ומצד שני – השפה עצמה חושנית להפליא. כי שפה היא גם LIP, ולשון היא גם Tongue.

ובכלל בקבלה גילו שהמילה "שפה" = בגימטריה "שכינה".

ושפתיים יש לנשים גם בפה וגם באיבר הזה שצריך למצוא לו שם יפה בעברית, וחז"ל קראו לו "אותו מקום". אבל איך נקרא לו אנחנו? האם נשתמש במילה הסנסקריט  היפה "יוני", שיש לה הקשר מקודש בהינדואיזם והפכה לשם של "אותו מקום" בחוגי הטנטרה העולמית? או שיש מישהו שיכול למצוא מילה נפלאה בעברית?

יש גם מילים כמו "דגדגן", שהן אמנם בעברית צחה, אבל למה לקרוא לאיבר המופלא הזה בשם דגדגן??? כמה בור ועם הארץ היה מי שקרא לו כך? (אני בטוח שזה גבר). א. כי זה בלשון זכר, ואין שום סיבה שאיבר נשי כל כך יהיה בלשון זכר. ב. כי האיבר המופלא הזה נועד להביא עונג, ולא דגדוגים! לכן אחד מהחברים שלי המציא את המילה "עינוגית" אבור הClitoris וזה נראה לי הרבה יותר נעים..

אז בואו נעשה רשימה של מילים שחסר להם ביטוי עברי, ובואו נעלה כאן אפשרויות.

הכוונה ליצור שפה שיש בה כבוד, אהבה, תשוקה ויופי. לא שפה זולה, לא שפה בוטה (זה יש) ולא שפה רפואית ומרוחקת (גם זה יש קצת). אלא כזו שעושה נעים לשומע\ת ופותחת את הלב לאהבה.

אז לי חסרות מילים עבריות ארוטיות ל:

1. איבר המין הזכרי (מישהו ברדיו הציע פעם: זקפין, שילוב של פין וזקפה). (ובתלמוד יש לו כינוי מדליק "משכין שלום".) הצעה על בסיס ספר הזוהר (ראו מאמר) "עדן"

2. איבר המין הנקבי (בכללותו, ואז כל פרט ופרט בו… עולם ומלואו) – הצעה על בסיס ספר הזוהר (ראו מאמר) "הגן"

3. אורגזמה: (הצעות טובות מהתגובות למטה: שיפעה, שיאה)

4. משגל, זיון (יש את "לעשות אהבה" אבל זה שתי מילים.. ובכלל תרגום של Making Love, ומבחינתי זו לא כל כך "עשיה" זו הויה). עינת הזכירה לנו בתגובות כאן את המילה הנפלאה: להתעלס. לפיה משגל (שהוא אכן מילה עברית בפני עצמה שצריכה אולי רענון) יהיה עילוס.

5. ג'י ספוט: הצעה בעקבות הדיון למטה: חביונית

6. ביצים \ אשכים

7. חירמון – מישהו יודע מאיפה המילה הזו בכלל מגיעה?

8.

9.

10….

אנא רשמו הצעותיכם בתגובות למטה. ניתן לנהל פה דיון שלם ואז להציע כמה הצעות לועד הלשון העברית המכובד. יקבלו או לא זה כבר עניין אחר, אבל לנו תהיה שדפה נפלאה

 

 


כנס מיניות והתפתחות התודעה והסמינרים המופלאים של ISTA

$
0
0

אחד הצמתים הכי מענינים כיום בחזית של התפתחות האנושות זה מקום המפגש של תודעה ומיניות.

במשך אלפי שנים ובאופן מסורתי שני הכוחות הללו נתפסו כמנוגדים זה לזה. התרבות האנושית, גם בצדדיה היותר טובים, לא ידעה כיצד לאפשר למיניות ולתודעה הגבוהה לחיות בהרמוניה עמוקה. המין נתפס כחייתי ונחות ואילו התודעה נתפסה כמותר האדם מן הבהמה. כיום יותר ויותר אנשים סביב הפלנטה מבקשים להחלץ מהדיכוי המוטבע בתוכנו כפרי של אלפי שנות דיכוי, ולבחון מחדש את האיכות הכה משמעותית בחיינו – זו היוצרת חיים, הנאה, עונג, שמחה ובריאות, או לחילופין תסכול, אשמה, ניצול ופחד.   ISTA  היא התאגנות בינלאומית של מורים ומורות לשמאניזם מיני, ששמו לעצמם מטרה לסייע למי שמבקש להתעורר ולחיים בהם המיניות איננה נחותה אלא מאירה באור עמוק של תודעה מפותחת, פראית ותמה כאחת.

באוקטובר יתקיימו בארץ, זו השנה השלישית ברציפות הסמינרים הטרנספורמטיביים של ISTA.

רמה 1 ורמה 2 יתקיימו בזו אחר זו בבית אורן בכרמל. לפני כן יתקיים בתל אביב הכנס הבינלאומי השני בישראל למיניות והתפתחות התודעה.

ISTA Gluya cenes 2014 B7 2 האירוע בפייסבוק. (שם יש גם עלויות וכל הפרטים)

בכנס ילמדו מורים של ISTA שמגיעים מארה"ב, ניו זילנד, אוסטרליה, ישראל ואירופה. הכנס מאפשר טעימה חוויתית ואינטלקטואלית מהעבודה שמחברת מיניות ותודעה. יהיה הרצאות, סדנאות חוויתיות, פאנל של מומחים – שהשנה יעסוק במערכות יחסים מעבר למונוגמיה – מסיבה, קברט, ומפגש נפלא של אנשים שהנושאים הללו מענינים אותם.

ISTA Gluya cenes 2014 B42   הנה לפניכם התוכניה של הכנס (*שינויים מן הסתם עוד יהיו, אבל זה הבסיס *)

 

 

 

 

 

 

Thursday                                                                                                                          יום חמישי
times Room 1 – womb Main hall – Yoniverce Room 2 – Bar-barian בר-בריא
16:00 Dawn & Michal Maayan:Opening ceremony —-
16:30 – 18:30 אבישג מאיה:Tibetan Pulsing Healing גבי ניצן מופע סטנד-אפ, ושיחה עם הקהל אילה אלישע:לידה אורגזמית
19:00 – 21:00 —– Baba Dez Nichols:Fully Integrated Spirituality. ——
21:00 – 22:45 Swaroop Verma & Michal Maayan Don:Kama-Marma Tantric massage (cl.op) מעבר למונוגמיה, פאנלמנחה: אורלי בר-לבPanel: Beyond Monogamy: Janine, Dez, Lawrence, Dawn. host: Orly Bar-lev. Kristin Magnus:
Shame, Sex and Life Energy

 

 

Friday יום שישי
times Room 1 – womb Main hall – Yoniverce Room 2 – Bar-barian בר-בריא
10:00 – 11:30 מיקי קליין:המכניקה של הקסםלהעיר את הגוף הפנימי  אוהד אזרחי:חלב שחור – ריפוי בצל כנפיה של לילית.Ohad Ezrahi: Dark Milk – Healing under the wings of Lilith. אלהיה מור אייל:
"האופן בו אתם עושים אהבה הוא האופן בו אלהים ישרה אתכם" (רומי)
12:00 – 13:30 ——- Bruce Lyon:
The Tantra of War
——
15:00 – 16:30 Shachar Caspi:
From Heaven to Earth
Shakara:
Sacred Marriage: A Lovers Path to Ascension
אמיתי מגד:
הפוליטיקה של הסקס
17:00 – 18:00 ————- All ISTA Teachers: About ISTA and the Spiritual-Sexual-Shamanic Experience & Initiations. (Level1+2) ———
18:15 – 19:30 Kabalat Shabbat
19:30 – 21:00 הפסקה Dinner break הפסקה
21:00 – 22:00 Cabaret: 
22:00 – 00:30 Dance Party
22:30 – 00:30 Play Party:

 

 

Saturday                                                                                                                   יום שבת
times Room 1 – womb Main hall – Yoniverce Room 2 – Bar-barian בר-בריא
10:00 – 11:30 נירוואן:מעשה האהבה מיכל מעיין:חניכה לעונג
Pleasure Celebration
שלמה שוהם:
מעבר לעלה התאנה
12:00 – 13:30 סאננד סילאר לב-אש: פוג'ה של הלב Dawn Cherie Ezrahi: אייל בן דב: מיניות באמנות המודרנית
15:00 – 16:30 איריס יוטבת:"ג'אקוזי של אהבה" Janine McDonald:Womb Activation for Women & Men לב ארי:יצירה פראימלית
17:00 – 18:30 —– Lawrence Lenhof:The secret to sexual happiness! ——-
19:00 – 19:30 Closing Ceremony:מיצג (לב ארי):
"ריקוד התשוקה של הכאוס והסטראקצ'ר"

ISTA bar

המיתוס הפמיניסטי של ראש השנה

$
0
0

 

המיתוס הפמיניסטי של ראש השנה

 

אוהד אזרחי \1999

 

ראש השנה קרב ובא, וכדאי שנדע מה משמעותו של החג הזה באספקליה קבלית. למקובלים יש עבודה רוחנית מדיטטיבית יחודית, שנקראת "כוונות". למעשה, כל לימוד הקבלה נתפס בעיני האסקולה המרכזית של המקובלים כמיועד להביא לידי כך שאדם ידע לכוון כוונות. בהתאם לכך ישנן מערכות של כוונות קבליות לכל מצווה ולכל תפילה ולכל חג. תפילה של יהודי רגיל יכולה לארוך חמש דקות, אך אותה תפילה בדיוק, כאשר היא נערכת ע"י מקובל מכוון, יכולה לקחת יותר משעה של ריכוז עילאי.

 

והנה הכוונות של ראש השנה, אם לומדים אותן היטב, מצביעות על עבודה רוחנית שלמה המכוונת להעלות את הממד הנשי שבמציאות, ולהביא לידי שוויון בין הגברי והנשי בעולם. ראש השנה של קבלת האר"י הוא חג הפמיניזם היהודי! הכיצד?

לשם יחוד

 

כבר דברנו במאמרים הקודמים על מערכות ה"פרצופים" השונות דרכן מתגלה אור אין סוף אל המציאות, והזכרנו גם ששני הפרצופים העיקריים במערכת האצילות הם הפרצוף הזכרי והפרצוף הנשי של האלהות, או בלשון המקובלים "זעיר-אנפין ונוקבא", שנקראים בלשון חכמים: "הקדוש ברוך הוא ושכינתו". שני הפרצופים הללו, מסמלים שתי מערכות תודעה שהאלוהות מדברת דרכן לבני אנוש: התודעה האחת תופסת את האלהות כמשהו מרוחק, נשגב, קדוש, שלם, וממילא גם קצת מאיים, ואילו התודעה השניה שבה אנחנו יכולים לחשוב על אלהים היא תודעה רכה יותר – אנחנו יכולים לחוש את האלהות כאותה הרוח המפכה בתוכיות הדברים, מחיה אותם מתוך עצמם, מאשרת אותם ומלטפת אותם, הרוח ששלמותה נובעת מהיותה מכלילה את כל אלף אלפי הדברים בתוכה, וכולי.

האלהות שבתפיסה הראשונה היא אלהות זכרית, וזו שבתפיסה השניה היא אלהות נשית. לכן לפרצוף המרוחק והקדוש של האל אנחנו קוראים "הקדוש ברוך הוא", ולפרצוף הנוכח והרך שלו אנחנו קוראים "שכינה" – לאמור: האלהות ששוכנת בפנימיות המציאות, ולא מתנשאת למעלה בריחוק.

 

אם ננסה לתמצת את יחודה של תפיסת האלוהות היהודית-קבלית במשפט אחד, נוכל לומר כי היא מבקשת בכל עת ורגע לחבר את שתי תפיסות האלהות הללו לאחדות אחת. לחבר את האלהות הטרנסנדנטית עם זו האימננטית, או בלשון הקבלה: לייחד את הקדוש ברוך הוא ושכינתו, ומכאן המנהג לומר לפני כל פעולה של קודש: "הריני עושה זאת לשם יחוד קודשא בריך הוא ושכינתֵֶיה".

 

 

שלושה מיני זיווגים

לפעולת הייחוד של השכינה והקב"ה, אנו קוראים בלשון הקבלה "זיווג", וזה מה שאנחנו כיהודים עושים כל הזמן: מייחדים, כלומר מזווגים, את שני פרצופי האלהות זה בזה, את הזכרי הטרנסצנדנטי עם הנקבי האימננטי, ומתייחסים אליהם כאחד, ללא פירוד.

בין בני זוג ישנם כמה סוגים של קשר אפשרי. יש קשר שהוא פיזי מיני, ויש קשר של שותפות ברגשות אהבה, ויש קשר של שותפות רעיונית והפריה רוחנית הדדית. בלשון הקבלה אנחנו מכנים זאת כשלושה סוגים של זיווגים: זיווג שבספירות היסוד (של הזכר והנקבה) הוא הזיווג המיני; זיווג שבתפארת הוא הזיווג הרגשי, וזיווג שבמוחין הוא הזיווג הרוחני אינטלקטואלי. השאיפה הקבלית  היא שבני זוג יצליחו להגשים את שלושת הזיווגים הללו גם יחד. וכך איחולינו לפרצופי האלהות הם שהשכינה ודודה יפגשו לא רק במובן הנמוך, בו הם מורידים שפע של חיות פיזית לעולם, אלא גם בשני הזיווגים העליונים יותר, הרגשי והתודעתי, ולשם כך באה עבודת הכוונות המיוחדת של ראש השנה.

 

 

המרד הפמיניסטי

 

קבלת האר"י מציירת את מצב היחסים בין השכינה ודודה כמשהו דינמי מאוד. לא תמיד הם זוכים לזיווג מלא בכל בחינותיו, להפך – המצב "ההתחלתי" הוא שקיים בינם רק זיווג מיני, ולפעמים גם זיווג רגשי. האופן שבו הדברים מתוארים הוא, שהשכינה קטנה מידי עבור זעיר-אנפין – היא נמוכה לידו – ראשה מגיע רק עד חזהו. כלומר: מה שבשבילה נחשב "ראש", מוחין, חוכמה וכדומה, נחשב עבורו רק אמוציונאליות רגשית (מצב מוכר?)

אז מה צריך לקרות? השכינה צריכה לגדול, לצמוח, להתפתח, ולהגיע למצב שהיא תהיה שווה אל בן-זוגה בכל.

ישנו קטע בספר הכוונות "פרי עץ חיים" שאני מאד אוהב. בקטע זה כותב רבי חיים ויטאל (תלמידו וסופרו של האר"י) כי כל עוד הנקבה מקבלת את החיות שלה, את האורות שלה מן הזכר היא לא יכולה להתפתח למצב בו היא תהיה שווה אליו, שהרי היא מקבלת ממנו. כדי לצמוח למצב של שוויון עליה קודם כל להינתק מעליו. להיות עצמאית.

השכינה, האישה, הנקבה, הנשיות, צריכה להיפרד מן הזכר, לקבל את אורותיה בעצמה (מהפרצופים שמעל שניהם: "אבא ואימא"), ולהתפתח. ישנו זמן שבו התהליך הזה קורה, וזה הזמן של ראש השנה. בראש השנה אנחנו מכוונים כוונות שמשתתפות בתהליך ההפרדה בין הדבקים. עוזרים כביכול לשכינה (לספירת מלכות, הקשורה למלכות האלהים עלי אדמות) להיפרד מהזכר, ואז לגדול לבדה, ללא תלות בהתגלות הזכרית.

והרי זו היתה תחילתו של הפמיניזם במישור האנושי: התנועה הפמיניסטית קדשה מרד על הגברים, שהיו עד אז למתווכים בין האישה לבין העולם. הגברים פרנסו את המשפחה (הזרימו חיות), והיה להם מונופול על ההשכלה ("מוחין"), שהייתה באותם ימים מיועדת "לגברים בלבד". שלב א' בפמיניזם כרוך במרד ובניתוק: לא צריכות את הגברים! אנחנו יכולות להיות שוות אליהם בכל!

 

אבל שלב ב' של הפמיניזם (שהתהליך הפמיניסטי העולמי כבר החל את צעדיו בו כיום), כרוך בחזרה לזיווג ולחיבור בין הזכרי לנקבי. אלא שזיווג זה המחודש אינו מיוסד על תלות ואי-שוויון, כי אם על התודעה שאנחנו שונים זה מזו, ועם כל זאת שווים בכל, ומפרים זו את זה וזה את זו.

 

הזיווג הזה, השני, מתרחש בשמיני-עצרת, בסוף חג הסוכות, ונרחיב עליו, ברצות השכינה, במאמר אחר. ובינתיים יש לנו עבודה רבה, לגלות ולפתח את המובנים הנשיים שבנפשנו (גברים ונשים כאחד), ולתת להם יותר יכולת ביטוי: לעשות יותר מקום לזולת, לקבל יותר זה את זה, ליצור אוירה של שיתוף ואחווה, ולצאת מהראש השיפוטי. האם נצליח ליצור חברה יהודית שתבטא בתוכה את התודעה הזו – תודעת השכינה?

—-

* המאמר התפרסם בגליון החגים של "חיים אחרים" 1999

מפגש ראש השנה תשע"ה ביער הפיות (2014)

$
0
0

 

השנה נפגש לקראת הלילה השני של החג. את הלילה הראשון תוכלו לעשות עם המישפוח'ה, ואז בואו לחגוג עם הקהילה, בטקסים רבי משמעות

האירוע בפייס – סמנו שאתם באים, וכדאי גם לתאם טרמפים. למי יש מקום ברכב ומי צריך עזרה בלהגיע.

להתראות

https://www.facebook.com/events/690827264345128/?ref_newsfeed_story_type=regular

RS 2014 full last (1)

ISTA LEVEL 1 סמינר לשמניזם מיני, רמה 1

פרוייקט חידוש השפה הארוטית העברית

$
0
0

השפה העברית דלה מאד במילים ארוטיות.Feb 2005 154-001
יש לנו או מילים לועזיות, כמו "אורגזמה" למשל,
או מילים גסות, כמו "כוס וזין", שהקוננטציה שלהן זולה,
או מילים רפואיות, כמו "פין" ו"נרתיק".

כשכבר יש לנו איזו מילה תנ"כית לאורגזמה היא מאד ענייה: "אביונה" (אם בכלל זו הכוונה, מה שלא בטוח).

ומצד שני – השפה עצמה חושנית להפליא. כי שפה היא גם LIP, ולשון היא גם Tongue.

ובכלל בקבלה גילו שהמילה "שפה" = בגימטריה "שכינה".

ושפתיים יש לנשים גם בפה וגם באיבר הזה שצריך למצוא לו שם יפה בעברית, וחז"ל קראו לו "אותו מקום". אבל איך נקרא לו אנחנו? האם נשתמש במילה הסנסקריט  היפה "יוני", שיש לה הקשר מקודש בהינדואיזם והפכה לשם של "אותו מקום" בחוגי הטנטרה העולמית? או שיש מישהו שיכול למצוא מילה נפלאה בעברית?

יש גם מילים כמו "דגדגן", שהן אמנם בעברית צחה, אבל למה לקרוא לאיבר המופלא הזה בשם דגדגן??? כמה בור ועם הארץ היה מי שקרא לו כך? (אני בטוח שזה גבר). א. כי זה בלשון זכר, ואין שום סיבה שאיבר נשי כל כך יהיה בלשון זכר. ב. כי האיבר המופלא הזה נועד להביא עונג, ולא דגדוגים! לכן אחד מהחברים שלי המציא את המילה "עינוגית" אבור הClitoris וזה נראה לי הרבה יותר נעים..

אז בואו נעשה רשימה של מילים שחסר להם ביטוי עברי, ובואו נעלה כאן אפשרויות.

הכוונה ליצור שפה שיש בה כבוד, אהבה, תשוקה ויופי. לא שפה זולה, לא שפה בוטה (זה יש) ולא שפה רפואית ומרוחקת (גם זה יש קצת). אלא כזו שעושה נעים לשומע\ת ופותחת את הלב לאהבה.

אז לי חסרות מילים עבריות ארוטיות ל:

1. איבר המין הזכרי (מישהו ברדיו הציע פעם: זקפין, שילוב של פין וזקפה). (ובתלמוד יש לו כינוי מדליק "משכין שלום".) הצעה על בסיס ספר הזוהר (ראו מאמר) "עדן"

2. איבר המין הנקבי (בכללותו, ואז כל פרט ופרט בו… עולם ומלואו) – הצעה על בסיס ספר הזוהר (ראו מאמר) "הגן"

3. אורגזמה: (הצעות טובות מהתגובות למטה: שיפעה, שיאה)

4. משגל, זיון (יש את "לעשות אהבה" אבל זה שתי מילים.. ובכלל תרגום של Making Love, ומבחינתי זו לא כל כך "עשיה" זו הויה). עינת הזכירה לנו בתגובות כאן את המילה הנפלאה: להתעלס. לפיה משגל (שהוא אכן מילה עברית בפני עצמה שצריכה אולי רענון) יהיה עילוס.

5. ג'י ספוט: הצעה בעקבות הדיון למטה: חביונית

6. ביצים \ אשכים

7. חירמון – מישהו יודע מאיפה המילה הזו בכלל מגיעה?

8.

9.

10….

אנא רשמו הצעותיכם בתגובות למטה. ניתן לנהל פה דיון שלם ואז להציע כמה הצעות לועד הלשון העברית המכובד. יקבלו או לא זה כבר עניין אחר, אבל לנו תהיה שדפה נפלאה

 

 

על רבי ישוע מנצרת ומרים המגדלית

$
0
0

מרי כריסמס ומרי מגדלנה

שלום חברים, כאן אוהד אזרחי עם כמה מילים לכבוד ישוע ומרים המגדלית

ישוע מנצרת חגג כמובן את יום הולדתו על פי הלוח העברי. המילה "כריסמס" לא היתה מוכרת לו, וגם התאריך 25 לדצמבר היה מן הסתם זר לו לחלוטין. ישוע מנצרת היה איש עברי מהגליל, שצמח להיות מורה רוחני גדול, מורה שבמובן מסוים הקדים את זמנו.

למה רק "במובן מסויים"? כי באמת אף אחד לא "מקדים את זמנו". כל אחד מאתנו יורד לפה בדיוק בזמן, כדי לתרום את חלקו להתפתחות התודעה הכללית, ויש כאלו, כמו ישוע, שבאים לכאן עם בשורה כה גדולה, עד שלאנושות לוקח כמה עשרות, מאות, או אלפי שנים לעכל אותה. ועדיין – הם הגיעו בדיוק בזמן, ולא הקדימו את זמנם. הם הגיעו בדיוק כדי להוסיף את התבלין שלהם לצ'ולנט האנושי המתבשל אט אט.

עבורי, ישוע מנצרת הוא "רבי ישוע", כפי שקראו לו תלמידיו, שהיו גם הם יהודים. אינני יודע אם טעות עשתה היהדות הרבנית כשדחתה אותו. מי אני שאשפוט מהלכים היסטוריים? אבל אני כן יודע שעבורי כיום מאד חשוב להכיר בו כחלק חשוב מהמשפחה הרוחנית שלי, וכאחד המורים הגדולים של ההיסטוריה. אינני מדבר על הדמות הנוצרית של ג'יזס כרייסט שחשב שאמא שלו בתולה והיא חשבה שהוא אל. ישו של הנצרות זו דמות שמשרתת את האינטרסים הכנסייתים. אני מדבר על רבי ישוע האיש, שחי וצחק, אכל דגים, שתה יין ואהב הרבה. אותו איש שאפילו מבעד לאלפיים שנות היסטוריה מעוותת, ודרך צעיפים רבים של דוגמות דתיות דכאניות, עדיין מצליח לחדור לרבים כל כך אל הלב ולעורר אותם לדבר פשוט אחד – לחיים של ענווה ואהבה. לחיים של אהבה פשוטה שמעבר לכל חוק ומעבר לכל הלכה כתובה.

אז למרות שאיננו יודעים מתי בדיוק נולדת, בכל זאת – יום הולדת שמח לך, רבי ישוע בן מרים ויוסף מנצרת!

המסע לעיירה מגדל

ולהבדיל, הרב מוטי אילון נמצא לפני כשבוע אשם במעשי אונס בנערים שהיו תחת חסותו החינוכית. הרב אילון חי בשנים האחרונות ב"גלות" בעיירה מגדל, שעל שפת הכנרת. זה מענין מאד שכאשר נאלץ לעזוב את משרתו כרב ומחנך בירושלים, בשל חשדות לעבירות מין, בחר מוטי אילון ללכת לגלות דווקא לעיירה מגדל.

במגדל שלפני אלפיים שנה גדלה אישה מיוחדת במינה – מרים המגדלית – שרבי ישוע ראה בה את תלמידתו הקרובה ביותר.

על פי האוונגליון החיצוני של פיליפוס, היא היתה אף אהובתו: "בת־לוויתו של המושיע היא מרים המגדלית" אומרת הבשורה על פי פיליפוס, ומוסיפה גם: "ישוע אהב אותה יותר מכל תלמידיו ונשק לה תדיר על פיה. שאר תלמידיו נעלבו מאוד וביטאו את מורת רוחם. הם שאלו אותו, "מדוע אתה אוהב אותה יותר מאתנו?" והמושיע ענה להם, "מנין לכם שלא אוהב אתכם כשם שאוהב אותה?" (בתמונה: ישוע ומרים מתוך אופרת הרוק Jeusus Christ Superstar)

לפני כמה חודשים לקחתי קבוצה של חברים מרחבי העולם שעוסקים כולם בשמאניזם מיני לסיור בנקודות עוצמה של ארץ הגליל. אחת הנשים, מורה מופלאה בפני עצמה (ג'נין מקדונלד מאוסטרליה) היתה פתאום רעבה נורא וביקשה לעצור. חייכתי. בלי לדעת היא ביקשה לעצור בעיירה מגדל. אחרי שאכלנו רצינו לרדת לכנרת. כשחיפשנו נקודת גישה אל המים במקום שפעם הכרנו, גילינו להפתעתנו שיש שם כיום חפירה ארכיאולוגית גדולה. כששאלנו מה מצאו כאן הסתבר לנו שהגענו למגדל העתיקה! לעיר בה גדלה מרים המגדלית, שלפי מסורות שונות היתה כהנת אהבה.

קיימת מחלוקת בין הכנסיות הנוצריות השונות אם "מרים החוטאת", מרים הזונה, היא מרים המגדלית, או שמא מרים אחרת היא. הקתולים טענו שהיא זו היא, ואילו הפרוטסטנטים והאורתודוקסים ראו בהן נשים שונות ששמן זהה.

בספרי "מי מפחד מלילית" התיחסתי לפיצול דמות האישה השלמה לחלק "מהוגן" ולחלק "פראי", שבמסורת היהודית מזוהים עם הארכיטיפים של חוה ושל לילית. הראיתי שם כיצד בקבלת האר"י מוצג חזון עתידי בו יהיה חיבור מחודש של חוה ולילית בכל אישה, כי בעצם הן קיימות בכל אישה, רק שהתרבות מאלצת נשים לבחור אם להיות "אם כ חי" (חוה) או שדה מינית (לילית). במסורת הנוצרית קתולית דמותה השלמה של "מרים" נחצתה לאם-בתולה מחד ולזונה חוטאת מאידך. אך האם מרים ההיסטורית היתה בעצם גם זה וגם זה? גם בת זוגו של ישוע (ואולי אף אם ילדיו, כפי שטוענות מספר מסורות), וגם מי שהיתה כהנת אהבה?

בקרב הרוחניקים של ימינו ישנם כיוונים שונים ביחס למידת מיניותה של מרים המגדלית. ישנן גישות הפמיניסטיות, המבקשות לראות במרים המגדלית מנהיגה רוחנית שהיתה בת זוגו של ישוע, אך לא עבדה בשום סוג של זנות, לא זנות רגילה ולא "זנות מקדשית". ספר (גרוע לדעתי) שהולך בכיוון הזה הוא "המיוחלת", שכתבה קתלין מקגואן (ראו סקירה של ידידי אלי אשד על הספר כאן).

אחרים, חובבי טנטרה, דווקא מאמצים את הזיהוי של מרים המגדלית עם מרים הזונה, אלא שהם רואים במרים המגדלית לא סתם זונת רחוב, אלא "קדשה", או כפי שהוטבע המונח באנגלית: "Sacred Prostitute". אנשים אלו רואים במרים המגדלית כהנת, מרפאה ואישה רוחנית במעלה גבוהה, שכחלק מארגז הכלים שלה לעבודה עם אנשים השתמשה גם בכלים של עבודה מינית. אישה שהמשיכה את המסורת העתיקה של כהנות וקדשות, שהיו כאן מאז ומתמיד במזרח התיכון הקדום.

אינני יודע אם מבחינה היסטורית מרים המגדלית היתה אכן קדשה שכזו, אבל כשהגענו לאתר של מגדל העתיקה האנרגיה של החיבור אל האלמנט הנשי הזנוח והנרדף הזה היתה חזקה מאד. הלכנו כולנו אל מקום מבודד על שפת הכנרת ועשינו טקס קטן, במהלכו התחברו הנשים שבחבורה עמוק מאד לאותה איכות נשית שזרמה שם בשפע, והגברים הפכו מיד לשומרי הגן, מאפשרים לנשים את המרחב הבטוח להיות במקום העוצמתי, העדין והקדוש הזה, בידיעה ברורה שהפעם הן בטוחות ומוערכות, ואף אחד לא הולך לפגוע בהן.

האם היה ישוע מנצרת מורה לאהבה אלהית? האם הטרנספיגורציה שעבר על פסגת הר תבור לעיני כמה מתלמידיו, במהלכה התגלה לפניהם כבעל טבע אלהי, אינה אלא ההתממשות הגבוהה ביותר של כל אחד מאתנו – כהתגלמות האלהות בבשר? כלומר כאהבה וחופש החיים יחדיו במלאות ובמודעות בהירה? האם היתה מרים המגדלית סוג של קדשה, כהנת אהבה, שהפכה אחר כך להיות אהובתו של ישוע ובת לוויתו הקרובה ביותר? האם לשם כך בא ישוע למגדל, כדי להתחבר עם אותה כהנת אהבה? (כמו שמשיח אחר, שבתאי צבי, שמע על אישה בשם שרה שעבדה כזונת צמרת באיטליה של המאה ה17, והתנבאה שהיא עתידה להנשא למשיח. הוא זימן אותה אליו והשנים נישאו וחיו יחדיו, דרך כל תלאותיו, עד יום מותו), האם באופן בלתי מודע נמשך גם מוטי אילון למגדל כדי לבקש תיקון לחטאיו אצל רוחה של מרים המגדלית? וכיצד היתה היא מתייחסת לרב הומוסקסואל מודחק, שכה מפחד מיצריו עד שהוא מוצא עצמו משקר, לעצמו ולאחרים, שוב ושוב, ואף כופה את יצריו המיניים על חניכיו המבוהלים? איזה סוג תיקון היתה מציעה מרים לאדם שכזה? איזה סוג תיקון היה מציע רבי ישוע לדת ולמדינה שבתוכה צומחים מנהיגים שכאלו?

יש לנו צורך כיום בדמויות ארכיטיפיות ומיתולוגיות מהעבר שנוכל להתחבר אליהן ולשאוב מהן עוצמה. כל הקנאים הדתיים שופכי הדמים, כמו אליהו הנביא או מתתיהו החשמונאי כבר לא ממש עושים לנו את זה. איננו רוצים לשחוט את אויבינו. אנחנו מחפשים כבר כיוון אחר של ישועה. משהו שיהיה בגדר win win. משהו שיציע כיוון אחר לגמרי, שבו לא מגרשים את החושך אלא מרפאים אותו. ישוע כסוג של מורה טנטרה עברי, ומרים המגדלית ככהנת האהבה עונים לדעתי בהחלט על הצורך הזה של רבים מאתנו בדמויות מופת עבריות שעבדו בשדה התודעה, האהבה, החמלה והשלום.

המסע לריפוי היוני (לנשים בלבד) עם דואן

$
0
0

המסע לריפוי היוני Yoni Healing Journey

לנשים בלבד – עם דואון שרי (Dawn Cherie ) אזרחי

1-P3312159

שישבת 31 לינואר 10 בבוקר – עד 1 לפברואר ב6 בערב
ושני ערבי המשך, בימי ד' 12 לפברואר ו 26 לפברואר, בין 5-10 בערב.

במסע העמוק הזה נחקור  את העוצמה, התשוקה והקדושה. של המיניות שלנו, ושל עובדת היותנו נשים. נגלה מה גורם לנו להיות מועצמות ומה מונע מאתנו לחיות זאת באופן מלא לגמרי.

נצא למסע יחדיו של סופ"ש אחד ושני חצאי יום בהמשך, כדי ליצור לעצמנו, ללבבות שלנו, לגוף שלנו ולמיניות שלנו זמן איכות אינטימי.

הנושאים שבהם נעסוק יכללו:

      Pussy Talks (נספר, נצייר ונצבע את הסיפורים שלנו)

      “Sacred Pussy Dance” – תהליך עומק בריקוד אל כל מי ומה שאנחנו

      ריפוי של פצעים נפשיים, טראומות ובושות מיותרות סביב המיניות שלנו.

      טכניקות שמאניות ישימות לשחרור וריפוי

      ריפוי היוני (נקבל ונלמד להעניק יוני-מסאז')

      מסע מופלא של ריפוי עם נחש (קונדה, נחש הבית. עדין, מתוק ועוצמתי)

      זמן מקודש בין נשים, של חלימה ושיתוף.

      ולסיום, זמן פינוק בספה בית אורן.

מטרתנו היא ליצור זמן איכותי ומרחב בטוח לחוות תהליכי ריפוי וצמיחה עוצמתיים. הגבולות האישיים של כל אישה מכובדים, וכל הפעילויות הן אופציונליות.

מספר המקומות מוגבל, בשל אופי הפעילות, אנא הקדימו להירשם.

עלות: 990 ₪ .  דמי הרשמה 200 ש"ח.  לתשלום – כאן.   הקורס יועבר כולו בשפה האנגלית. Course guided in English  

להרשמה: כתבו אל DAWN למייל: moc.liamgnull@3nwadretsis 052-5213137

NZ 2013דואון –שרי (Dawn Cherie) הינה שחקנית תיאטרון, מוסמכת בריפוי במים Watsu, ומלמדת את דרכי האהבה ומערכות היחסים בארץ ובעולם. היא עובדת עם נשים וגברים כאחת, במטרה להעצים את כוחם לחיות כאהבה בכל גדלותה, תוך שימוש בכלים מתחום התנועה, תיאטרון-ריטואלי, טקסים, ועבודה עם המיניות כאותו מיסתורין עוצמתי שבחיינו. היא שותפה ליסוד "הגן – בית הספר לאהבה וקבלה", ומורה ב ISTA  (בית הספר הבינלאומי לאומניות המקדשים), במסגרתה היא שותפה להוראת סמינרי ההכשרה לשמאניזם מיני. דואון היא בעלת תואר אקדמי באקולוגיה אנושית, ויחד עם בן זוגה אוהד אזרחי מלמדת ומנחה סדנאות ברחבי העולם.

אתר הבית: www.kabalove.org for complete details in English – visit our website  


קדושה היא אינטימיות

$
0
0

"קדושה היא אינטימיות" זה אחד הדברים החשובים בחיי שלמדתי מזן מאסטר רושי ברני גלסמן. עבורי, ללמוד משפט אחד משמעותי ממורה זה המון. משפט כזה שמאיר דרך ומשנה חיים. שווה לחסות בצלו של מורה שנים רק כדי לקלוט נקודה קדושה כזו.

תפיסת הקדושה הרגילה במחוזותינו היא שדבר קדוש הוא דבר נבדל, אחר, שונה, רחוק מהשגתנו. כך למשל מפרש רבי משה קורדובירו את המושג "קדוש": "קדוש פירושו נבדל" (פרדס רמונים, שער ג פרק ז), וכן כותב השל"ה פעמים רבות בספרו "כי קדוש הוא נבדל" (רבי ישעיהו הורוביץ, שני לוחות הברית, מסכת תענית, דרוש לפרשת מטות, ובמקומות רבים אחרים).

אולם נבדלות מייצרת תחושת מרחק, תחושה שהדבר הקדוש הוא אחר בעצמותו, וכפי שאני אוהב לצטט מהאופנישדות: "ברגע שיש 'אחר' פחד מופיע". תפיסת הקדושה הנבדלת מייצרת יראה, ואכן מרבית הדתות כולל היהדות חפצו לעורר תחושות של יראה באדם המאמין.

עם כל הכבוד ליראה, אני מעדיף ללכת בדרך האהבה (שהיראה כלולה בה, ולא בדרך היראה שהאהבה כלולה בה). ובדרך האהבה הדבר הקדוש מזמין אותך אליו, להתאחדות מוחלטת אתו, התאחדות כזו שבעקבותיה מתבטלת תחושת הנפרדות. זוהי אינטימיות.into me you see

אינטימיות היא קדושה כי היא תמיד מתקרבת צעד אחד נוסף לכיוון האחדות המוחלטת של הקיום, והאחדות המוחלטת של הקיום היא האלהות עצמה, היא עולם האצילות של הקבלה, שהחסידות לימדה שנמצא כאן ממש, רק ברובד עמוק יותר של תודעה.

כשאני מדבר על אינטימיות, אין הכוונה רק לאינטימיות עם אדם אחר, אלא גם באינטימיות עם עץ, עם פרח, עם כלב, עם סלע, עם התפוח שאותו אני אוכל, ואפילו באינטימיות של האדם עם עצמו. בכל מצב בו אנו נחלצים מהניכור ומסכימים לצעוד את הצעד האמיץ לעבר מה שנדמה לנו תחילה כ'אחר' (וממילא מאיים במידה זו או אחרת), לצאת מהמגננה שלנו ולהפתח אל ה'אחר', אנחנו צועדים מ'עולם הפירוד' אל 'עולם האחדות'. כשנוצרת אינטימיות מתפוגגים כל המסכים. מצב של אינטימיות הוא מצב שבו משהו בנו מכיר שאת\ה ואני – עם כל השונות והיחודיות של כל אחד מאתנו – אנחנו חלק מאותה אחדות גדולה, אנחנו כמו איברים שונים בגוף השלם. ההכרה הזו מפעימה ומרגשת. היא גם מפחידה ומאיימת עבור האגו, שמרגיש בטוח יותר במקום הנפרד מאשר בהתמזגות אל האחד (וראו מאמרי על ה'אחר' שהופך ל'אחד' כשנוסף צ'יפצ'יק הקדוש לאות ריש והיא הופכת לדלת – כאן).

לכן אינטימיות היא קדושה, וקדושה משמעה אינטימיות, וככל שנכנסים עמוק יותר לאינטימיות מתעמקת חוויית הקדושה.

 

מהי תרומתו של עם ישראל לעולם?

$
0
0

ש' (מגזין 'אדם עולם'): מהי תרומתו של עם ישראל לעולם?

ת' (אוהד אזרחי): מורי ורבי ר' זלמן שחטר-שלומי ע"ה נהג ללמד שהאנושות כולה היא כמו גוף אחד של אדם שלם, וכל אומה ועם הם איבר מאיבריה. הגוף זקוק לכל האיברים כדי לתפקד, וזקוק שכל איבר ואיבר יהיה חי, בריא, עוצמתי ויעבוד בשת"פ עם האיברים האחרים. טוב יהיה לעם ישראל להפנים את המסר הזה לדעתי. להבין שאנחנו איבר בין אברים, איננו יודעים איזה איבר אנחנו. יהודים מסורתיים ירתו לקחת לעצמם כמובן את תפקיד הראש, המח, או הלב, משהו משמעותי כזה שאי אפר בלעדיו. הם לא ירצו לחשוב שאולי עם ישראל הוא הטחול או התוספתן או אולי הפטמה השמאלית. ואני לא רוצה להתווכח איתם בכלל, רק לומר שגם המח לא יכול לחיות בלי כבד וריאות ושלפוחית שתן, והוא מרגיש כאב רב כשהזרת או הפטמה השמאלית מקבלות שריטה. עלינו לצאת מהפינה האתנוצנטרית אליה נכנסה היהדות במאות השנים האחרונות ובה היא מתבצרת עוד ועוד במדינת ישראל בפרט. האם יעז עם ישראל לראות את תפקידו בין היתר כמי שנמצא בערבות הדדית לשאר אברי האנושות?

ידידי פרופ' ארט גרין אמר לי פעם שלדעתו התרומה הגדולה של היהדות לאנושות היא יום השבת והיכולת לניתוח רב ממדי של טקסטים. אני נוטה להסכים איתו שאלו מתנות גדולות. ההכרה שיום של קודש הוא יום של עונג "וקראת לשבת ענג לקדוש יהוה מכובד" ויום של מנוחה עדיין יכולה להדהד עמוק יותר אל עם ישראל עצמו (ששכח שעונג הוא עניין של קדושה) ואל העולם כולו.

אבל לדעתי עם ישראל תרם לעולם בעיקר את הרעיון של הדת המונותאיסטית בגרסתה היהירה: יש אל אחד אמיתי ולא יותר, הוא קנאי ונוקם, שרק המאמינים בו על פי דרכנו נושעים. הנצרות והאסלאם הסתעפו מהרעיון הזה שנולד בממלכת יהודה לקראת חורבנה, ולדעתי גרם למעשה לחורבנה, כפי שטענו גולי מצרים בפני ירמיהו הנביא בצדק. המונותאיזם הקנאי הזה לא הביא ברכה לעולם. פניו המכוערות התגלו פעמים רבות בהיסטוריה, אם זה במסעי הצלב של ימי הביניים ואם זה בדאע"ש של היום.

החלפתה של תודעת האחדות הכוללת-כל שיש לה פנים לגיטימיות רבות, שהיתה אמונת העבריים הקדומים על פי עדות המקרא והארכיאולוגיה גם יחד (לפני השתלטותה האלימה של ה"יהדות" בסוף ימי ממלכת יהודה) בתודעת האחידות האמונית היהירה שסוברת שמי שלא כמוני ולא חלק מהקבוצה האמונית אליה אני שייך נופל בגדר "טוב שבגוים הרוג" (רשב"י בתלמוד), "ארור ובלתי נושע באמונת ישו אדוננו המשיח" ולכן "דין מוחמד בסייף" גרמה לסבל רב לעולם כולו. האם נעיז להתבונן במראה הבלתי נעימה הזו ולהודות שתרומתנו לעולם אולי לא היתה רק מבורכת? האם נעיז לקחת עליה אחריות ולקחת חלק בריפוי העולם? זו תהיה תרומה אמיתית לריפוי העולם כיום. בבחינת "המתקת הדינים בשורשם" בשפה הקבלית. אך תמהני אם תפקיד זה נועד אכן ל"עם ישראל" ההיסטורי, או לעם החדש שנוצר כיום, העם הגלובלי, בני כל האומות והעמים, המתעוררים ונחלצים יחד למען שלום כדור הארץ, מעבר לחלוקות הישנות, שהשאלה הזו עצמה שהצבתם בפני עדיין משקפת אותן.

 

אוהד אזרחי. 27 לנובמבר 2014. חג ההודיה. בופלו ארה"ב.

 

זרימה בפסיכולוגיה ויחודים בקבלה

$
0
0

זרימה ויחודים

אוהד אזרחי. דצמבר 2014

מכירים את המצב הנפשי הזה שבו אנחנו עושים משהו והעשיה הזו ממלאה אותנו כליל? מצב שבו נעלמת תחושת הזמן, אנחנו שוכחים מעצמנו, שוכחים מהדימוי שלנו בעיני אחרים – ופשוט עושים משהו במלאות? מצב שבו אנחנו מרוכזים לגמרי בעשיה הזו, עד שאין לנו מחשבות אחרות, כי אם בכלל יש מחשבה – היא קשורה אך ורק למה שאנחנו עושים באותו הרגע?

את המצב התודעתי הזה חלק מאתנו חווים בודאי בשעת ריקוד, כשהרקדן מתמסר לחלוטין לריקודו. יש מי שיחוו זאת בזמן שחיה, ריצה או כל פעילות גופנית אחרת. יש מי שיחוו זאת בשעת ציור, או כל פעילות אמנותית אחרת. ויש מי שיחוו זאת בזמן עשיית אהבה בהתמסרות מוחלטת, ובפרט ברגעים אורגזמיים.

מסתבר שלחוויה הזו יש הגדרה מדעית. מי שהגדיר אותה הוא פסיכולוג אמריקאי ממוצא הונגרי בשם מיהי צ'יקסנטמהי (איזה שם, הא?). מיהי הינו פסיכולוג ופרופסור למנהל עסקים, אשר חקר במשך כ- 25 שנה את התופעה בה "אנשים כל כך שקועים במה שהם עושים עד שהם מאבדים את תחושת הזמן והמרחב וחווים אושר גדול". הוא גילה שהתופעה קיימת בתחומי חיים ועשיה שונים ובכולם אנשים תיארו את החוויה שלהם כסוג של זרימה עם הטבע, לכן החליט לקרוא לתופעה הנפשית הזו בשם "חוויית זרימה" או באנגלית: FLOW.

זרמים שונים של מיסטיקנים מכל רחבי העולם הכירו כמובן היטב את המצב הנפשי הזה. בזן בודהיזם מדובר על מצב בו ההפרדה בין הסובייקט והאובייקט נעלמת, והאדם חווה אחדות גמורה עם העשיה שלו, עם "הדבר כשלעצמו", עם הריקות, וממילא עם המציאות כולה. אצל הסופים דובר על "ללכת לאיבוד בתוך האהוב", להתאיין בריקוד האהבה.

 

הבעל שם טוב התייחס רבות למצב התודעה הזה. בשפה שלו מדובר ב"יחוד קדוש", כלומר זיווג עליון בין העקרון הזכרי והעקרון הנקבי של האלהות, או בלשון הקבלה "קודשא בריך הוא ושכינתיה". החידוש של הבעל שם טוב היה שהיחוד העליון מתרחש דרך העשיה הגשמית של האדם, וזו יכולה להיות כל עשיה של "חולין" כביכול. מלאכה כלשהי, אכילה, סקס או טיול בשדה.

הנה קטע מתורתו של הבעל שם טוב, מתוך ספר שנקרא "בעל שם טוב על התורה", בביאורו לפרשת בראשית, מתוך קטעים קע"ט והלאה [מה שבסוגרים מרובעים זה הוספות וביאורים שלי, כדי להקל על הקריאה למי שפחות מורגל בשפה של הטקסטים החסידיים]:

"וַיִּתְהַלֵּךְ חֲנוֹךְ אֶת הָאֱלֹהִים וְאֵינֶנּוּ כִּי לָקַח אֹתוֹ אֱלֹהִים" (ראשית ה, כד) אמרו רבותינו ז"ל (הובא בילקוט ראובני בשם עשרה מאמרות) "חנוך תופר מנעלים היה ועל כל תפירה ותפירה היה מייחד קודשא בריך הוא ושכינתיה". שמעתי בשם מורי [כלומר בשם הבעל שם טוב] פירוש … דהמחשבה נקרא אין סוף הוי"ה, והמעשה הוא אדני [המחשבה, או התודעה, קשורה לעקרון הזכרי שמסומן בשם הוי"ה, ואילו המעשה קשור לספירת המלכות, היא העקרון הנקבי, שנקראת אדני]. וכאשר מחבר המעשה עם המחשבה, בעת עשיית המעשה, נקרא יחוד קודשא בריך הוא ושכינתיה… וחנוך, מט"ט [מט"ט זה קיצור של השם מטטרון. המסורת המיסטית טוענת שחנוך לא מת מעולם, כי הפסוק לא אומר שהוא מת, אלא ש'לקח אותו אלהים'. המשמעות בעיני המקובלים היא שחנוך הפך להיות מלאך, ולא סתם מלאך אלא המלאך מטטרון, הממונה על הנהגת העולם] היה מייחד בכל תפירה קודשא בריך הוא ושכינתיה …ובזה מקשר מעשה הגשמי של עולם התחתון על ידי המחשבה..אל רוחני, עולם העליון, ובזה מקיים (משלי ג') 'בכל דרכיך דעהו', בכל דרכיך הגשמיים דעה"ו דע לייחד ה' עם ו', קודשא בריך הוא ושכינתיה [את המילה דעהו מסביר הבעש"ט כהוראה לחיבור האות ה' והאות ו'. 'דע', מלשון זיווג, ה+ו = דעהו]

מאה שנים אחרי הבעל שם, מוסיף רבי צדוק הכהן מלובלין נדבך נוסף לדברים וכותב:

 

"בכל הליכה תנועה ופעולה יש יחוד של הפעולה והכח הפועל, שהוא יחוד קודשא בריך הוא ושכינתיה. כמו שמובא בזוהר על חנוך, שהיה תופר מנעלים ומיחד יחודים, כי בכל פעולה אפשר ליחד יחודים למי שמכיר ויודע שכח הפועל שבו והפעולה עצמו הכל מה' יתברך". (רבי צדוק הכהן מלובלין, ספר ליקוטי אמרים, אות טז).

 

הנדבך שמוסיף רבי צדוק הוא מה שנקרא בתפיסות שונות בדתות המזרח מצב בו אדם מודע לכך שלא הוא העושה, not the doer, אלא הדברים נעשים דרכו. 'הכח הפועל' הוא העקרון הזכרי הקוסמי, והפעולה הנעשית היא הכח הנקבי הקוסמי. כשאדם עושה פעולה מתוך הכרה שכזו – הוא מייחד ומזווג במעשה הכי פשוט את היחודים הכי עליונים.

הדברים הללו הם מאושיות החסידות. מה שיפה זה לראות את זה מובא כיום לא רק כגישה מיסטית ליחידי סגולה, אלא גם כעניין לכל אדם באשר הוא, כשהדברים מוגשים בשפה פסיכולוגית, ומגיעים עד לישומים עסקיים, לתכניות חינוך, לשיטות של עיצוב מוצר וניהול כח אדם, דרך החקירה של תופעת ה"זרימה".

אם יש לכם עוד רגע זמן – צפו בשיחה נהדרת של מיהי על הזרימה ב-TED, (עם תרגום לעברית). הנה, בקישור הזה.

אורות וכלים

חלק מהניתוח של מיהי זה שכדי שתתרחש "חוויית זרימה" צריך שיהיה תואם מלא בין היכולות של האדם והמשימה העומדת מולו. אם המשימה קשה מידי, מעבר ליכולות שלו, תלך ותווצר בו דאגה שתחמיר ותהפוך ללחץ ועקה. ומאידך אם המשימה קלה מידי, יווצר שעמום. רק במצב של תואם מלא תתכן חוויית זרימה, שהיא מאתגרת אבל לא מידי, רק במידה שהיא שואבת את האדם כולו אל העשיה. על פי התיאוריה של פרופ' מיהי, מצב של זרימה נוצר כאשר האדם פועל מתוך להיטות גדולה וריכוז עמוק, הגורמים לכל השאר להיעלם. זה כולל את תחושת הזמן וגם את החשש מכישלון.

בשפה הקבלית דיברו על זה כהתאמה נכונה בין 'אורות' ו'כלים'. כשיש לי כלים יש לי יכולות, וכל משימה שאני לוקח על עצמי היא אנרגיה שאני מעביר דרכי, או בלשון הקבלה 'אור'. אם האור חזק מהכלי שיש לי – יווצר מצב של 'שבירת הכלים', שאחד הסימפטומים שלו זו תחושת עקה ושבר. ואילו אם הכלי גדול מהאור שנכנס לתוכו – נוצרת תחושת ריקנות, שחלק מהסימפטומים שלה זה השעמום והדיכאון והאפטיה.

 

יש מי שיאמרו לי שזה לא דומה, כי הבעל שם טוב ורבי צדוק הכהן מדברים על מצב בעל אפיון של תודעה דתית, ואילו מה שמיהי מדבר עליו זה מצב של חוויית אושר, סיפוק ומלאות, שאיננה קשורה לדת כלשהי.

אבל זהו בדיוק העניין בעיני: מהו חיבור לאלהות אם לא תחושת מלאות מוחלטת עד ששוכחים מכל מחשבה – כולל מכגל מחשבה דתית? מהי זרימה מלאה אם לא זיווג קוסמי שמתרחש ממש דרכנו, כשאנחנו שוכחים את עצמנו לחלוטין ונמצאים בחוויית חיים מיטבית? זהו בדיוק בעיני המקום בו המיסטיקה חורגת מהדת, והופכת חלק מחיי היום יום. חנוך לא היה אדם דתי. הוא היה סנדלר שתפר נעליים בכזו מלאות שהוא נעלם לגמרי, והפך להיות מלאך… כי לקח אותו אלהים.

 

אני מאחל לכם ולי "שיקח אותנו אלהים" הרבה הרבה פעמים,
ושנזכה לחיות מתוך זרימה. שנעיז ללכת בעקבות הזרימה,
ולא רק בעקבות הפחדים שלנו,
שגורמים לרבים מאתנו לחיות חיים בלתי מספקים בעליל.

התודעה של הצמחים, קבלה ובוטניקה חדשנית

$
0
0
צילום: אוהד אזרחי

צילום: אוהד אזרחי

חשבתם פעם על המציאות המופלאה הזו שיש כל כך הרבה צמחים שיש להם סגולות מרפא? חשבתם פעם על כך שיש צמחים רבים כל כך שיש בהם חומרים שמתאימים באופן ספציפי לקולטנים שיש לנו במח ויכולים לכן לשגר את התודעה שלנו למחוזות רחוקים? אנחנו לוקחים זאת כמובן מאליו, שעולם הצומח מלא בחומרי רפואה עבור האדם, רפואת מחלות ורפואה נפשית, אבל כשאני חושב על זה טיפה יותר אני תמיד נדהם. בעיני מדובר כאן על סוג של קשר. אם אני צריך חומרים מסויימים ואז אני מגלה שהאנשים סביבי מייצרים בדיוק את החומרים שאני צריך, אז באופן טבעי מה שיווצר בינינו זה קשר, ותווצר שמחה בקשר, כי איזה יופי זה, שכל מה אני צריך יש מישהו סביבי שבדיוק במקרה מייצר אותו ויש לו לתת לי? ואחרי כמה זמן אני אתחיל לחשוב אם זה לא תוכנן ככה במקרה, האם היה כאן איזה מידע סודי שדלף לאנשים סביבי, שמתוכו הם ידעו בדיוק את החומרים שאני זקוק להם והחלו לייצר אותם? האם אני באיזה ניסוי פסיכולוגי? האם אני כמו האיש בסרט ההוא ששכחתי את שמו שנמצא בעולם שבו כולם שחקנים חוץ ממנו? האם הבמאית הגדולה סידרה את המציאות בה אנו חיים כך שסביב האדם תהיה ממלכה שלמה של צמחים, שכל אחד מהם מכיל תמצית מדהימה, האחת יכולה לנקות אותו מטפילים והאחרת יכולה לעורר אותו מינית? האחת יכולה להלחם בחידקים והאחרת יכולה לפקוח לו את התודעה? האחת תחזק את עיניו והאחרת תפתח את לבבו עד שיתמוסס באהבה ליקום כולו?

בעיני זהו פלא גדול שאנחנו חיים בתוכו יום יום, ועתה לקראת חודש שבט והירח המלא שלו, בו מתעוררת ממלכת הצומח של ארץ ישראל לתחיה מתרדמת החורף (הסיבה בגללה קבעו בזמן הזה את ט"ו Bשבט כ"ראש השנה לאילנות") אני רוצה לתת על כך את תשומת הלב.

ספר הזוהר מלא באזכורים על כוחות הרפואה אשר בצמחים. לטענת הזוהר ממש לכל עשב ולכל צמח יש סגולות מיוחדות אשר את חלקן אנחנו פשוט עוד לא יודעים. אנחנו חיים למעשה בתוך בית מרקחת שלם שגדל סביבנו באופן טבעי. חז"ל טענו כבר כי לכל עשב יש מלאך, כלומר כח רוחני, שאחראי על צמיחתו:

"בר סירא אמר: אלוה העלה סמים מן הארץ בהם הרופא מרפא את המכה ובהם הרוקח מרקח את המרקחת. אמר רבי סימון: אין לך כל עשב ועשב שאין לו מזל* ברקיע שמכה אותו ואומר לו גדל" (מדרש בראשית רבה, י, ו'. *בגרסאות מקבילות של המדרש וכן בספר הזוהר כתוב 'מלאך' במקום מזל, ורבי צדוק הכהן מלובלין בספרו 'שיחת מלאכי השרת פרק ד', מסביר שהיינו הך).

פעמים רבות ישנו ידע עמוק על העולם שמסתתר בחכמת הנסתר של תרבויות שונות, כולל זו הקבלית כמובן. והנה מה שאני רוצה להרהר אתכם יחד:

הידעתם שהעצים לא מתחרים זה עם זה אלא למעשה מקיימים שיתופי פעולה ביניהם? הידעתם שבכל יער יש את העצים העתיקים שנקראים בפי החוקרים כיום MOTHER TREE  שרשת השורשים שלהם מחוברת דרך גשרים מסועפים של פטריות אל כל עצי היער מכל הסוגים? מדענים גילו שהעץ-האם אוגרת מידע רב בתוכה על מחלות וכיצד להמנע מהן, ודואגת להעביר את המידע הזה לכל עצי היער. לפני שהיא קורסת היא מעבירה את כל המידע לדור הבא. חלק מהאסון הגדול של כריתת היערות המודרנית מתבטא בכך שהכורתים כרתו את העצים הללו שהכילו מידע חיוני עבור היער כולו ולא אפשרו להם להעביר את המידע שנצבר כנראה במהלך מליוני שנים לדור הבא.

ראו סרטון קצר על המדענית בבריטיש-קולומביה, שחוקרת את הדבר כאן: https://www.youtube.com/watch?v=-8SORM4dYG8

סרט מדעי אחר, מרתק ממש. מצביע על קיומם של חיי חברה מורכבים מאד בממלכת הצמחים. מסתבר שהצמחים קוראים לעזרה (לחרקים שיכולים לאכול את הטפילים שתקפו אותם), מעבירים ביניהם אינפורמציה, מקיימים חיי קהילה, ואפילו מגדלים את הצאצאים שלהם (!). מסתבר ממחקרים חדשניים שהצמחים יכולים לזהות את קרובי משפחתם וכתוצאה מכך נמנעים מלהתחרות איתם על מקורות מזון.

ראו על כך את הסרט המרתק הזה: https://www.youtube.com/watch?v=rrG-42uCDj4

בסוף הסרט תוהה המדען שמלווה את הסרט כיצד מעבדים הצמחים את כל המידע הזה וכיצד הם מחליטים את ההחלטות שלהם בהעדר מערכת עצבים או מח? הוא טוען כי הדבר נשגב מבינתנו. אותו מדען טוען שככל הנראה יש לצמחים איזושהי מערכת מקבילה למה שאצל בעלי החיים עושים המח ומערכת העצבים, אך אנחנו, כדבריו "לא יודעים מה לחפש ואיפה לחפש את זה".

אז אני רוצה להעלות סברה מסויימת על בסיס התורה הקבלית האיזוטרית: האם יתכן שמערכת עיבוד המידע של הצמחים איננה פיזית? האם יתכן שיגלו אותה כאשר ימצאו דרך לחקור את המרחב האסטראלי של הצמחים? היתכן שבאמת לא מצאו אותה עדיין, פשוט כי מחפשים רק במרחב הפיזי-כימי (החשוב מאד כמובן) אך לא הרחיבו את המחקר עדיין למרחבים שלעת עתה רק התורות האזוטריות מעיזות לדבר עליו? מרחב התודעה ומולטי-הקשרים של הבריאה כולה?aura 1

הזוהר למשל טוען במקומות רבים שהצמחים מקבלים למעשה שפע רוחני מהכוכבים: "והכוכבים הממונים על הארץ כולם שולטים ומגדלים צמחים ואילנות, והעולם מתרבה מהם.." (זוהר חלק א, לד\א בתרגום לעברית). ובמקום אחר בזוהר נראה שהכוכבים הללו הם למעשה התגלמות של ה"מלאכים" או הכוחות הרוחניים העליונים: "כל העשבים שבארץ, הממונים עליהם גדולים ועוצמתיים בשמים, לכל אחד ואחד רז יחודי, ממש כמו בעולם העליון". (זוהר חלק ב טו\ב). ידוע לנו כי בעולם הפגאני הכוכבים נחשבו כאלים, יופיטר, ונוס וכדומה הם שמות של אלים ואלות אך גם שמות של פלנטות שמגלמות את התדר התודעתי שמזוהה עם אותם אלים ואלות. בעולם היהודי "הורדו" האלים של העולם הפגאני למעמד של מלאכים (ראו רמב"ן על בראשית), כדי להדגיש שאל יש רק אחד, ושאר הכוחות של הבריאה, שהיהודים המיסטיים לא הכחישו את קיומם, קיימים אכן, אך הם כוחות נבראים על ידי הבורא האחד, לכן קראו להם "מלאכים", למרות שבעולם הפגאני קראו להם אלים. אבל זה עניין טרמינולוגי. מה שחשוב הוא דווקא ההסכמה היהודית-פגאנית על קיומם והשפעתם של כוחות רוחניים עליונים, הקשורים גם למערכות הכוכבים, על עולם הצומח, ועל הסגולות הרפואיות שלו.

ההצעה שלי למדענים פתוחי הדעת היא לחפש את מערכת עיבוד המידע של הצמחים ברבדים פחות פיזיים. אולי למשל באורה שסביב הצמח?

ולמדענים שדעתם לא פתוחה מספיק כדי לעבד את המידע הזה… אני מציע לקחת קצת עצה מהצמחים. כי חלק מידידנו הצמחים ממש יודעים כיצד לעזור לבני האדם להרחיב את התודעה שלהם. כך למשל צמח הקנביס ("קנה-בשם" בלשון התורה), שמתחיל כיום לקבל רב-לגיטימציה בזכות סגולתו לשכך כאבים טוב יותר מכל בחומרים הכימיים המתחרים. או קקטוס שנמצא ברבות מהגינות שלנו, וידוע בדרום אמריקה בשם סן-פדרו, שעושה נפלאות עם התודעה האנושית. או עץ בשם סספרס שמצוי לרוב בצפון אמריקה ונהגו בעבר להכין ממנו משקאות קלים, אשר תמצית שלו מקבילה למעשה לחומר הכימי הנקרא MDMA  הידוע גם בכינויו "סם האהבה" כי הוא פותח את הלב, משחרר מחסומים של אגו מתגונן, ומדגיש בפני מי שזכה לקבל ממנו את המסר האצור בתוכו על הקשרים המורכבים בהם קשורים כל יצורי הבריאה הזו, שלמעשה היא כמו אורגניזם אחד גדול, חי, חכם, מרתק, אוהב, ומיסתורי, שאנחנו, כן גם אנחנו, רק חלק ממנו.

 ***

מאמרים נוספים שלי על טו בשבט, החכמה של העצים, ואלמנטים פגאניים אחרים בחגי ישראל תוכלו למצוא כאן באתר, כמו גם בספרי שיצא לאור לא מזמן – חגיגה.

את הספר חגיגה ניתן לרכוש דרך האתר והוא יגיע אליכם בדואר.

קישור לרכישת הספר "חגיגה" מאת אוהד אזרחי: http://kabalove.org/books/hagiga 

החכמה הזקנה והדתות הבתולות

$
0
0
"החוכמה המיסטית, שהיא חכמת הלב, עתיקה היא מאד" אמר גיל רון שמע, שהנחה את הפאנל בו ישבתי לפני ימים מספר בפסטיבל הסופי "אם כך, תגידו לי, למה החכמה העתיקה הזו בחרה להכנע לדתות הגדולות, שהן כמו בתולות צעירות וחסרות ניסיון? למה קיבלו על עצמם המיסטיקאים הגדולים את עול הדת?"mother tree
אהבתי את האופן הציורי בו שאל גיל את השאלה. אכן, חכמת הלב עתיקה היא, עתיקה כימי האנושות עצמה. עשרות אלפי שנים מסתובב כבר המין האנושי על פני כדור הארץ, ותמיד ככל הנראה היתה בו תשוקה גם לנשגב, לעמוק, ולנסתר. מתוך חיבור עמוק לכוחות הטבע מצא האדם את דרכו בעולם. שמאנים היו כאן מאז ומעולם (כשהייתי ילד קראו לזה "רופאי אליל" כדי להפחית להקטין ולזלזל בחכמה העתיקה הזו), ולעומת החכמה העתיקה הזו הדתות כולן הן תופעה חדשה באופן יחסי.

מוחמד חי במאה השביעית, הנצרות התגבשה במאה השניה והרביעית והיהדות, אמן השנואה של שתי הבנות הללו, החלה להתגבש כדת בערך במאה השביעית לפני הספירה. במונחים של ימי האנושות, כל זה קרה ממש לא מזמן.

אהבתי את ההצעה לראות בדתות בתולות צעירות וחסרות ניסיון, שאולי מתוך פאניקה מסויימת פועלות בעולם באופן בעייתי למדי. אז באמת למה קיבלו על עצמם המיסטיקאים הגדולים את מרותה של הדת? חלקם, יש להודות, היו אפילו אדוקים למדי.
בפאנל לא הופנתה השאלה אלי, אז שתקתי והקשבתי לתשובותיהם של אחרים. אבל אני רוצה להתייחס לזה כאן.
השאלה הזו נוגעת גם אלי באופן מאד ישיר: כשנכנסתי לפני שנים רבות לחיקה של היהדות לא הלכתי לחפש לי מסגרת דתית. כשהגעתי בגיל 18 לישיבה של חסידי בעלז בירושלים מה שבאתי לחפש זה את המגע הישיר עם אלהים… באתי לחפש את החכמה המיסטית העתיקה, את מה שקראתי בספריו של מרטין בובר כאותה חכמה פרדוקסאלית, מלאת עמקות, לב והומור חד, שאפיינה את המסורת החסידית. והנה, למרות שלא באתי לחפש לי מסגרת דתית, הפכתי גם אני עד מהרה לדוס גמור.

היום, אחרי שהזדכיתי כבר על כל הציוד (כיפה, ציצית, כובע עגול ושחור, פיאות, טלית, תפילין של רש"י, תפילין רבינו תם, מעיל שחור ארוך, חולצות לבנות, קפוטה שחורה ממשי לשבת, דקדוקי כשרות, שמירת שבת כהלכתה, הלכות נידה, הלכות תפילה, הלכות צניעות ושאר "לבושין" של תורה ומצוות,) אני יכול להביט לאחור ולשאול גם את עצמי WTF?

בטטות על הראש

מסופר שרבי אייזיק מהומיל (ממקובלי חסידות חב"ד בדורות הראשונים) אמר שהעובדה שהנחת תפילין גורמת להשראת "מוחין דגדלות" איננה בגלל משהו שקיים בתפילין עצמם, אלא בגלל שכך ציווה אותנו הקב"ה. אילו ציווה אותנו לשים תפוחי אדמה על היד ועל המצח במקום תפילין גם זה היה עובד, אמר רבי אייזיק.
אני מסכים איתו לגמרי, רק הייתי מוסיף שינוי קטן: אילו היינו מאמינים שהקב"ה ציווה אותנו להניח תפוחי אדמה על הזרוע ועל המצח והיינו מתיחסים לכך בכל מסירות הנפש של הנחת תפילין – גם זה היה עובד.
כוונתי לומר: מה ש"עובד" בקיום מצוות הוא העובדה שמקיימים ריטואל מסויים במסירות נפש ובדבקות דתית, ולא ממש חשוב מהו הריטואל. הנחת תפילין תעבוד כמו סיבובי מחול סופיים (עם שינויים מסויימים שנובעים דווקא מהממד הפיזי והאפקט שלו על הגוף). מי שמקיים תורה ומצוות מהשפה ולחוץ – זה לא "עובד" לו, בדיוק משום כך, כי אין חשיבות מיוחדת בדבר אותו עושים. הטרנספורמציה מתרחשת כשאנחנו מאמינים במשהו בכל לבבנו ומקיימים אותו בדבקות, בהתמסרות, כריטואל שחוזר על עצמו אנחנו שוב ושוב פועלים בהענות מלאה למשהו שלתפיסתנו מקורו עליון. בתהליך הזה אנחנו הופכים משרתים של סיבה עליונה, כלי שרת לאור האלוהי – זה מה שאנחנו מבקשים להיות, וזה לדעתי מה שעובד. ההתמסרות, הדבקות, תודעת ה"בהקטי" כפי שקוראים לזה בעולם היוגה, היא מה שפועל את הטרנפורמציה.
משום כך אינני מצטער על כל הבקרים בהם השכמתי קום, טבלתי במקווה לפנות בוקר, התעטפתי בטלית מהודרת, הנחתי שני זוגות תפילין ולמדתי בספרי הקבלה. נכון, ימי עלומי עברו עלי במחשכי הישיבה ובאור התורה ולא על חוף הים עם בחורות בביקיני. אבל מה שחשוב בעיני הוא שעשיתי משהו במסירות ובדבקות. בכל ליבי עשיתי זאת – כי האמנתי. זה הילך עלי קסם והקסם עבד.
הקסם עבד עבורי כל כך, עד שאחרי שנים יכולתי להסיר כבר את גלימת הקוסם – והקסם נשאר.

לא צריך להכנס כדי לצאת בשלום

הרבה פעמים שאלו אותי תלמידים שלי אם חייבים לעבור דרך הדת ולצאת (בשלום) כדי להגיע לאותו מקום עליו אני מדבר. והתשובה שלי היא שלא. לא חייבים. למעשה – ממש לא כדאי. זה לא כדאי בעיקר כי קשה לצאת משם, זו ביצה די טובענית, ומי שנכנס לשם סביר שיתקע שם לאורך שנים או לכל החיים. וגם מי שבסוף יוצא – יוצא עם המון חבלות נפשיות, חבלות שלוקח שנים לרפא אותן. ברצינות ובצער רב אני אומר זאת.
אז למה לדעתי לא צריך כיום להיכנס אל הדתות כדי לצאת מהן בשלום? למה לא צריכה עוד החכמה העתיקה להכנע לבתולות חסרות הניסיון הללו? כי לנגד עינינו מתרחש מהפך גדול בתועה האנושית, מהפך שאנחנו חלק ממנו.

המהפך הגדול טמון לדעתי בהכרה ההולכת ומפציעה באנושות כולה שאלהים אינו ישות. כל הדתות מושתתות על כניעה של האני הקטן כלפי סוג של "מישהו" גדול יותר, שהוא מקור הסמכות, ולרצונו נכנעים. "עשה רצונך כרצונו" נאמר למשל בפרקי אבות. אבל כיום אנחנו יכולים כבר לשחרר את זה ולהכיר בכך שהאלהות איננה "מישהו" שקיים בתוך המציאות – אלהים אינו ישות – אלא האלהות היא המציאות עצמה, על כל ממדיה, שרובם בכלל נסתרים (ראו למשל בויקיפדיה על האנרגיה האפלה של היקום, ועל החומר האפל, שהם עיקר היקום, אך עם זאת, בלתי מושגים כלל).
על העניין הזה, שאלהים אינו ישות כתבתי  מאמר בפני עצמו, שבעיני מסכם הרבה, ואני מאד ממליץ לכם לקרוא אותו (הקישו כאן).
בעבר, אפילו בדור שלפנינו, כשמישהו התעורר להכיר בכך שאין איזה זקן בשמיים שיודע הכל ויכול הכל ואיתו עושים "עסקים דתיים" (בסגנון של: אני אשמור מצוות ואתה תגן עלי מהפורענות, ואם לא – סימן שאתה לא שווה ובעצם לא קיים), כשמישהו התפקח מאשליית אלהים כישות – מיד בדרך כלל הוא התפקר והפך חילוני, כלומר – העולם הפך עבורו לחולין. ממד הקדושה נעלם.
כיום רבים מאיתנו חיים בתודעה שיש בה קדושה, והיא לא תלויה כבר בציות ל"מישהו גדול יותר" ולעסקים דתיים שעשינו איתו, אלא לסוג של הליכה עם קסם בתוך החיים עצמם, שנתפסים כבר כמיסתורין גדול, המתגלה בכל רגע מתוך האין. המציאות נתפסת אחרת, והגעגוע העמוק של הנפש לאלהים, שהוא געגוע אימננטי, נתפס כגעגוע אל שורש הקיום, אל האמת שמאחורי חזות הדברים, אל האחדות הכוללת כל – שמתוכה מואצלת קדושה על החיים כולם.
אז נדמה לי שכיום משתחררת החכמה העתיקה משעבודה לבתולות חסרות הניסיון, ומתחילה לעמוד בפני עצמה, חשופה ועוצמתית, ללא בושה.

לפלח את הלב
מה שחסר לרוב בחוגי הניו אייג' זו ההתמסרות. כשהרוחניות הפכה למוצר צריכה, המתרגל הפך ללקוח, ולקוח לא מתמסר בדרך כלל למוצר אותו הוא צורך. הוא יכול להשתעבד לו (כמו להרבה מוצרי צריכה, מקוקה-קולה ועד סמארטפון) אבל הוא לא מתמסר לו באהבה ויראה כמו לאלהים. וההתמסרות הזו חסרה לנו.

מבין באי הסדנאות שלי אני מבחין בשני סוגים של אנשים. יש כאלו שבאים לסדנה כאל מוצר צריכה. הגישה שלהם היא של "מה אני יכול לקבל מזה?". ויש כאלו שבאים מתוך געגוע עמוק לאלהים. הראשונים אמנם חמודים מאד, אבל כמו בתולות – הם עוד לא נפתחו. לבבם כמו ניצן בלתי מודע של פרח שעוד לא לבלב. השניים באים ולבם מפולח בכאב של געגוע בלתי מוסבר. הראשונים לא יודעים התמסרות מהי. השניים מבקשים להתמסר, אבל לא תמיד יודעים איך ולמה. בעבר ההתמסרות לאלהים עברה דרך ההתמסרות לגורו, לשייח סופי או לרבי חסידי. כיום, כשאלהים אינו ישות אלא המציאות המסתורית עצמה, ההתמסרות צריכה להיות לאהבה עצמה. לסוד החיים עצמם.

בעומק המציאות הזו ישנה אהבה, אהבה שהיא גם חירות וגם עוצמה והיא מפלחת את הלב הבתול ופוערת אותו לרווחה. אל ה"אהבה" הזו ראוי להתמסר.

כשגיל רון שאל אותי: "מה נתנה לך הדרך הזו, של המיסטיקה, של הלב?" עניתי מיד, מבלי לחשוב פעמיים: "היא לא נתנה לי כלום. היא עצם חיי!"

שיעור על תורת המגיד ממעזריטש "צאינה וראינה בנות ציון"

$
0
0

המובא למטה זהו שכתוב התלמידים לשיעור של אוהד אזרחי ב 2008. בלתי ערוך ובלתי מוגה.

21 ואוגוסט 2008/ אוהד אזרחי

 

המגיד -4

בראיון עתונאי עם קרל גוסטב יונג, יונג אמר למראיין: אתה יודע מי הקדים אותי בהבנת נפש האדם כפי שאני מבין אותה? ענה לו המגיד ממזריטש. רבי דוב בר שנקרא המגיד הגדול ממזריץ. מעניין היכולת של יונג לזהות את המגיד כמיסטקאי בעל אמירה פסיכולוגית עמוקה שאיננה פנים יהודית בלבד. חשוב לי בכול השיעורים הללו שיש דברים שחשובים בהתפתחות האומה והעם היהודי, וגם התפתחות המחלות הייחודיות שלה, ודבר שני התפתחות אמירה מיסטית נכונה לנפש האדם באשר היא. יכולת המיסטיקה היהודית לתרום לאנושות. לי חשוב לזהות נקודות אלה. מה המנחה שאנו כיהודים יכולים להגיש לעולם כולו, מתוך העולם שלנו, לכול העולם כולו, לא רק למשפחה שלנו.  יונג זיהה את המגיד כבעל אמירה אוניברסאלית. המגיד לא בא במגע עם חכמי אומות העולם, היה במגע רק עם יהודים יראי שמיים. לבשעט היה יותר מפגשים. כי נסע. המגיד ישב. מי שבא – בא אליו.  אך בתוך זה זיהה את רבדי נפש האדם באשר הוא אדם וקשר האדם עם האלוהות מהמקום בו הוא נמצא.

נתחיל בתורה י"ג בספר ליקוטי אמרים

 

מסביר מה ההבדל בין תפיסה פשטנית של היהדות, לבין מי שחי עפ דרך הקבלה. עושה זאת בהתייחסות לתפילה. מה ההבדל בין תפיסה של יהודי שמתפלל למי שמתפלל על דרך הקבלה (כפי שהבעשט מבין זאת). המון אנשים מדברים היום בשם הקבלה. אך לכול אחד השיטה שלו ואמירה מיוחדת שלו במרחב הזה. "כשמתפלל אדם כפשוטו התיבות אינם חיים. רק השם נותן חיים בתיבות. "ברוך אתה".. אין חיות רק אחר כך כשמזכיר את השם.

נוסח רגיל "|ברוך אתה….שהכול נהיי ה בדברו" בדרך רגילה לראות חיות מרוכזת בשם הקדוש. הוא מקור החיים. ושאר הדברים מתייחסים אליו. יש את מרכז האנרגיה, ושאר המשפט ברוך אתה – מקור החיים.  ש….שאר הדברים נעשים בדבריך זו  התפיסה הרגילה. מקור החיים אחד. והוא מתפשט על שאר החיים. כמו על שאר התיבות במשפט שמקבלות חיות מהשם הקדוש. אך לא כך כמי שמתפלל עך דרך הקלבה.   "אבל כשמתפלל על פי קבלה ברוך הוא שם אתה הוא שם וכן כל התיבות. שהוא עולם הדיבור.

 

מבינים את המהפיכה. במקום שברוך אתה הם אברים במשפט שמתייחסים לעיקר. ברוך הוא שם קדוש. הוא עיקר בפני עצמו. אתה זה שם קדוש. אדוני גם שם קדוש. הוא בונה כל הדרשה על מבנה של משפט. תורה דקדוקית. אך אנו יכולים להבין זאת על עולם ומלואו. יש לזה השלכה מהם החיים הדתיים בהם אתה חי. מהם הדרכים בהם מתגלה קדושה בחייך בכלל.  האם הקדושה מרוכזת בדבר אחד והוא אופן מסורתי של תפיסת הקדושה ושאר הדברים מתקדשים במידה שהם מחוברים אליו או שאתה מוצא את הקדושה בכול הדברים כולם.  כמו שאמר ברוך הוא שם קדוש. אתה זה שם קדוש.

כל תפיסת הקבלה החסידית נובעת מהתפיסה שאלוהות נמצאת בכול ושהכול אל8והי.ם והעבודה היא לחשוף את זה. בעוד תפיסה רגילה חיה בחולין ויש קודש במקום אחר. אלוהות במקום אחר ועולמנו מתקדש עד כמה שמקרבים אותו לקדושה. לעומתו תפיסת המגיד לחלו8טין אחרת.

 

מצוי בחסידות לדוגמא.

כאן דרשתו לינגוויסטית, בתורת מבנה המשפט. אם נקח זאת החוצה לאורחות חיים.  בהלכה בשולחן ערוך,  מופיע הלכה שאומרת כל מעשיך יהיו לשם שמיים. מעט אנשים זוכרים לקיים הלכה זו, אך עדיין זו הלכה בשולחן ערוך. כל מה שאתה עושה צריך להיות למען עבודת השם. אוכל לא כדי להינות אלא כדי שיהיה לך כוח לעבודת הבורא. כנל שינה. כנל כשעושה עסקים. עשיר כדי שיהיה לך כסף לקנות לולב אתרוג וחלות לשבת ולשלוח ילדיך ללמוד תורה. זו גישה מסורתית. הכול לשם שמיים. גישה יפה מאד. נתסכל עליה כפשוטה.

יש הפרדה בין האמצעי והמטרה. עבודת הקודש לרתום כל מה שאתה עושה למטרה. עבודתך קודש. מטרה ברורה של התקדשות וכל שעושה לטובת העניין הזה. יש מעט אנשים גם בעולם הדתי שאכן הולכים לישון כדי לקום לעבוד השם בשמחה. פגשתי כאלה, אך הם נדירים. דינוזאורים. אך הגישה החסידית אומרת לא ד י  בכך. לאכול כדי לעבוד השם זה חשוב וטוב. אך אנו רוצים ללמוד לאכול כך שהאכילה היא עבודת השם.   בגישה רגילה בשולחן ערוך יש הבחנה בין הדבר כשלעצמו המשמש כאמצעי. עובדת השם בתפיסת שולחן ערוך זה תפילה ומעשה.  אם אוכל כדי שיהיה לך כוח ללמוד תורה אז קישרת זאת לקדושה.    זו גישה שמחלצים אותה מהשפה המאד מסורתית.  בסופו של דבר מגיעים לדברים שפוגשים היום בעידן הרוחניות הניו איגגית. האם הדרך היא העיקר אומטרה. כאשר בגישה יהודית מסורתית המטרה היא העיקר והדרך מקבלת חשיבות רק כשהיא רתומה למטרה. לעומת גישה חסידית צריך שכל נקודה בדרך היא עצמה תהיה מטרה בפני עצמה.

זו גישה שניתן ןלמצוא בזן בודהיסטי.  הרבה דברים שמוצאים בחסידות בעומק התובנה מוצאים בשפה אחרת במושגים אחר בזן בודהיזם. לא בודהיזם כללית בפרט זן בודהיזם.  דווקא בתורת הזן. ממש בעולם תרבותי שונה מה שמראה שנפש האדם היא נפש האדם. אנשים עם נטייה נפשית מסויימת ימצאו עצמם מוצאים תובנה מסוימת נפשם תגיע לאבחנה הארה מסוימת לא משנה באיזו תרבות חי. כל אחד יבטא בכלי התרבותי בה הוא פועל.

 

הדרך המסורתית היא יותר זכרית. לינארית. הדרך של החסידות קידשה היא יותר נקבית. המיסטקה היהודית היא המקום שבו אט, אט הגיע העקירון הנקבי מחדש. דרך המיסטיקה. ובפרט החסידות. כל הדברים שמזהים בחסידות יש להם הרבה קשר לרוחניות נקבית יותר. כמו מתן מקום לרגש בעובדת השם, חיבור ללב. הכרה בכך שכל נקודה היא הדבר כשלעצמו. תפיסה מעגלית לעומת המסורתית שהיא לינארית.

לחלקם היתה מודעות שהכניסו  נשיות. חלקם לא היו מודעים. האלה פעלה דרכם ובעבעה דרך נפשם. מי שנתן לזה ביטוי רבי נחמן מברסלב וסיפורי המעשיות שלו על בת מלך שאבדה.

כשנכנסים לשפה הזו אפשר לפתע לומר בה המון מיסטיקה. הפתיע אותי. סוג של מבנה שפה כשנכנסים אליו סודות זורמים. נגיע לזה כשנלמד את רבי נחמן. תכתב מעשה בבת מלך שאבדה שמתאר את העובדה שהאנימה כמו שיונג קורא לה הלכה לאיבוד. העובדה היא לגאול אותה חזרה למשחק. להחזיר ה לבמה.  חלקם גם פעלו באופן בלתי מודע. הקו ההלכתי היהודי הוא זכרי מידי חסר איזון, לכן הצד הנקבי חזר. חזר במיתוס ובמיסטיקה.

שיבת המיתוס דרך קבלה וחסידות – ספר בסוד לוייתן. 0-שיבת המימד הנשי.

מחקר שנוי במחלוקת של ארתור גרין  ארט גרין ה וא רב ופרופסור מראשוני הג'וויש רנואל.   חי בבוסטון.  פרופ לקבלה שם. לאחרונה הקים בית ספר לרבנות מאד מעניין בבוסטון.  כתב מס ספרים מעניין בין היתר את בעל הייסורים. שמו הספרותי זה אברהם יצחק גרין. ספר מומלץ שלו נוסף שיצא בעם עובד "בקשו פני קראו בשמי".  לאחרונה יצא ספר שתורגם לעברית על השכינה ומריה. שבה הוא טוען  שעלית המימד הנשי בקבלה, כשמתחילים לזהותה במאה שתיים עשרה שלוש עשרה ספר בהיר וזוהר. מגלים באותה תקופה באירופה שקמו כל מיני כתות שהחלו להתייחס למריה כמניפסטציה אלוהית בפני עצמה. בצרפת. ספר הבהיר התגלה בצרפת וספר הזהור בספרד. אותה תקופה.  טוען שיש קשר הדוק. רוח הזמן. רוח התקופה.  "זייט גייס" העלה הבקשה לגלות אלוהות נקבית. הופיעה בנצרות בדמות מריה והופיעה ביהדות כדמות השכינה שתפסה "ריטיינג".יש מחלוקות על המחקר. אך שווה להכיר.

 

ברובו חושב שתהליך בלתי מודע. אחת לכמה זמן רוח האנושות אנו כאנושות מעלים דברים על פני השטח. חכמים וחכמות במקומות שונים נזקקים להעלות משהו בפני התודעה . החסידות היתה חלק גדול מזה. אך לא גמרה את העבודה. בהחלט הביאה אלמנטים נקביים לתוך עולם הקודש. גם במובן אנתרופולוגי. עצם הריקוד במעגל. קודם כל ריקוד. ביטוי לא מילולי.  שירה.  קבלו משקל של קודש. משמעותי. טיול בטבע. כל הדברים שהם נקביים מצד עצמם. הזכר הוא טקטואלי. נקבה לא. למרות שנשים מדברות הרבה. עיקר מה שאשה אומרת זה לא הטקסט אלא הסב טקסט. הדיבור הזכרי מה שאומר זה מה שאני מתכוון. כשעיקרון נקבי מדבר זה לא מה אמרתי.   אין מקבילה בין  טקסט לבין מה שהוא באמת אומר. אחת הטעויות הנפוצות שגברים רגישי לכאורה\  מקשיבים למה שאמרת לא למה שרצית התכוונת לומר דרך מה שאמרת. חלק מבעיות בתקשורת בין שפה גברית לשפה נשית. כי שפה גברית היא טקסט, לא כן שפה נשית.

 

לכן כשהחסידות הוציאה אמירה דתית מהטקסט בלבד.   הטקסט הוא החשוב פתאום יש ריקוד ושירה.

 

להעלות לבינה. כוונות. להכניס להריון לשורש הדברים ולהולידם מחדש בצורה שהייתם רוצים שתהייה נכונה. מה זה להעלות לשורשם? להכניס רגע זה להריון לתוך הרחם של השכינה. כל זה קיים ברחם השכינה. כל זה קורה בתוך האלוהות. הרגע הזה ממש. הבמאי ועורך הסרט נמצאים פה. אפשר לערוך את הסרט עכשיו.

 

דברים שדורשים התייחסות \on the spot

\יש מצב שאתה הולך ועוזר. יש מצבים שאין צורך בך לא צריך לשלוח ידך ולעזור באופן ישיר. אך עדיין מאד מודע לסיטואציה. מה שקורה בדרך כלל שאתה נלחץ. מזה מתפרנסים החדשות. מפטמים אותנו ברדיו כל הזמן בדברים שאין לך מה לעשות ביחס אליהם. אך מגיעים לתשומת ליבך. מתפרנסות מלהלחיץ אותנו להפחיד אותנו שנשלם להם על כך שתפיסת המציאות שלנו שהם שמים אותנו במציאות. אם לא יודעים אנו מנותקים. כאילו לא יודע מה קורה. אך מה עושה עם כל הידיעות הללו. שאין באפשרותך לעזור. לא מדבר על הפגנות. אך במובן הפשוט שלא יכול לעזור ומגיע אליך מידע שכל מה שמגיע אליך שנכנס למתח. מה עושים עם זה? אם לא מטמירים . לא עושים השתתפות אקטיבית בתהליך, אז התהליך שולט עלינו, מכניסו אותנו למתח. מי יודע מתי יקרה,. יקרה לי? מכניס אותנו למעגל האימה.  הדרך בעיני להתמודד עם זה היא כאמור, לא נכון לומר להתמוד. להתייחס. להבין שכל מידע שמגיע אלי מגיע מאלוהים. אין אתר פנוי ממנו. אין דבר שמפריע לי לראות אלוהים. כי זה אלוהים. גם הדברים הכי מעצבנים. כמו המדייה. בתפיסה פשטנית חושבים שזה לא קדושה. לא אלוהים ומפריע לנו לראות אלוהים. כמו בטקסט של המגיד. ברוך לא קדושה רק אדוני זה קדושה. רק אם המלים מסתדרות כל המשפט מקבל משמעות. אךך אם חיים בתודעה שהרגע הזה כפי שהוא. מישהו מסובך במשהו, יש מתח. הרגע הזה הוא עצמו מופיע אלי מהקדושה. הוא עצמו אלוהים.  דויד דידה אומר על זה   ists as God as

זה הכי אלוהי שאפשר. אם לוקח זאת בהשתתפות אקטיבית של כוונות. מה שוקרה שם קורה ברחם השכינה. בחיבוק האלוהי. בתוך האלוהות ויכול להיוולד בכול מיני צורות. העורך והבמאי של הסרט איתנו. זה לא סרט שמתרחש כידוע מראש. אלא מתהווה בזמן אמת. ברגע הזה זה אלוהות שיכולה להחליט להוליד אחרת. העורך יגיד "קאט".   מסיכות יכולות להשתנות. סצינה יכולה לשתנות.לפני יומיים דפקו בדלת ביתי. באתי לעקל לך רכוש מעירית תל אביב. בגלל דוחות חניה.  שילמת י מה שצריך. דברנו עם הבנאדם. דברתי עם העיריה בטלפון. כשיצא אמר שמעו באתי לחוץ ואני יוצא רגוע.  אתפטר מהעבודה.

נעבר איזו ט נס ףורמציה.  מה האמנות המשחק מה אפשר להוליד מחדש.  יצא עם ברק בעניים.

אין ברירה חייב לעסוק במקצוע. אמרנו יש ברירה. לשנות מסגרת. יכול לבחור לעשות אחרת. לא חייב להיות בורג במערכת שחושב שהיא מנוונת. התהליך הוליך אותו לחשוב על עצמו. בכל פעם כשלוקחים סיטואציה כפי שהיא במקום להיות משועבדים ויש מתח וחרדה. יש חופש יצירה. אלה  החומרים שלפני כרגע. זה צבעים של סיטואציה. איך אני משתתףפ ביצירה? קודם כל בכוונה שהרגע הזה יכול להוולד אחרת. אין דטרמניזם. לא חייב להגמר רע. זה יכול פתאום להתהפך לעבור טרנספורמציה. בשפה קבלית זה להכניס רגע זה לבינה. להתבוננות. לסוג של מדיטציה פנימית. רגע זה מוכל בתוך אלוהים . יש חופש. בינה בשפת הקבלה נקראת "עלמה דחירו" עולם החירות. כי בעולם הזה אתה יכול ליצור.  יש לך חופש יצירה.

כשאין דטרמניזם. כשישי תחושת דטרמניזם אומרים זה יגמר רע. כשיש תחושת חופש אומרים מה עושים עם הרגע הזה. אפשר ליצור אותו. זה מרכיבים.ה שכינה יכולה ללדת הרגע הז בא מהרגע הזה באופן מפתיע. ואז נולד מחדש.  כך היו מרפאים אנשים0. כל סיפורי המופת קשורים לסוג העבודה הזו. לרמת היצירתיות של הם ברגע הזה. כפי שנראה מיד\, גם למה באמת יש רצון. מה הרצון האלוהי שיקרה. תאורטית יש מצב שמכניס לתנור, לבינה. ואומר שמה שנכון שיקרה זו לא עוגה מתוקה.  צריך להיות פיצוץ כי כך צריך להיות. הצדיקים מסכימים עם רצון אלוהי שהולך להיות בלאגן. כוונתנו להמתיק גזירות אך לפעמים יש סיפור על המגיד אחרי שנפטר שהגיע בחלום לבן שלו נדמה לי. או לאחד התלמידים. הבן שואל אותו איך זה שיש כל כך הרבה צרות וגזירות רעות בעולמנו ואתם צדיקים בעולם עליון לא מבטלים אותם. אמר לו כי אנו רואים שהכול טוב אז למה שנבטל. מהיבט שלנו זה נהדר מה שקורה לכם. זה מתסכל כמובן. שינוי  פרספקטיבה. צריך לעשות זאת.   תמיד להפעילסיצירתיות.  כל אחד הוא הצדיק. נכנס למדטציה ובודק.  כשמבשלת ת מסצינה מחדש רואה…לא יודעת מאיפה זה בא. אך כשמשחרר אגנדה שלך.  שואלת מה טוב מה נכון שיהיה. לפעמים יש אהבה בדרך קשוחה.

לא יכול כל דבר. זה תלוי בכוח המיסטי שיש לנו. בכוח האמונה שלנו. שאנו שותפים ללידת המציאות הזו. יחד עם זו אנו וקטור אחד בתוך זה. אנו שחק ן בתוך זה. אך יש עוד שחקנים. יש עוד כוחות שבוחשים בקדרה הזו.  יש לנו בחירה שמגרש משחקים עם עוד אנשים.  למדתי פעם עם גיל פרחי אסטרולוג מעניין. נתן סמינר על אסטרולוגיה. אמר מאמין גדול. אך אסטרולוגיה לא פועלת לבד. היא חאד השחקנים במפת המציאות. כוח האסטרולוגיה  . יום זה נהדר לעסקים בשבילך כל שתעשה היום תצליח מבחינה אסטרולוגית. אבל צריך לצאת מהבית לעשות משהו ויש עוד גורמים בסיפור הזה. ההשפעה  אהאסטרולוגית טובה. אך אם כוחות אחרים פועלים שם. למרות השפעת  אסטרולוגית תעשה משהו אחר. הבנה שכוחות רוחניים שו נים  פועלים. אלוהים מופיע דרכי וגם דרכך. מחשבה שאני לבד אברא מציאות זו היא אוטיסטית. אנו ברשת של קיום. מחשבה הפוכה זה אני חסר אונים. הממשלה תיפול.

 

רוצה לכרוך זאת בתורת המגיעד. שקוראת לשינוי תודעה עמוק ממצב שבו יש בתודעה שלנו דואליות פיצול בין מה שקדוש למה שלא קדוש מתוך תודעת דואליות עבודת הקודש היא לקשור מה שלא קדוש אל הקדוש. כמו שאמר ברוך לא שם אתה לא שם אדוני כן שם – זו תדועה מפוצלת. למצב זבו ברוך הוא שם קדוש. ואז כל רגע במציאות בתודעה כשאנו בתודעה זו יכול להופיע מלא. בוער באש קודש.  אז צהוב וסגול זה אלוהים.  יופי זה אלוהים. כל דבר שמופיע במציאות הוא שם קדוש. החסידות קראה לשינוי התודעה הזו מהבעשט והמגיד. לארק לרתום את עולם החולים שלנו למטרות נעלות אלא עולם החולין שלנו בעצמו יהפוך עבודת קודש. אפשר לרמות עצמנו במקום זה. קל מאד. כך מעיד שלמה מימון שהזכרנו בשעורים קודמים. שסיפר על חצר המגיד שהיו שם הולכי בטל, צ'חצ'חים שהלכו ועשנו מקטרת ופטפטו כששאלתי מה עושים אמרו הכול אלוהות אנו מדברים באלוהות. הרגיש שהם לא אוטנטיים.  לו היו עובדים עבודת קודש ומסורים אולי היה אמת באמירתם אך אין בסיס באמירה. עשו ניצול לרעה בתורת הרבי שלהם.תורת הגיד מלאה אינטנסיביות דתית.  אמרו הכול מאל אלוהות אזה נלך ונעשן. ניתן לניצול  לזיוף. יחד עם זה עוצמת התורה הזו מאד משמעותית. לנו היום לאופן שבו אנו חיים עולם של קודש. פשוט כל הזמן לזכור בכול מעשה שעושים שמעשה זה כשלעצמו. התעטשות יכול להיות גלוי שכינה.

 

תורת המגיד איך להסתכל על נשה ים יפות

ליקוטי אמרים תורה יט

"צאנה וראנה בנות  ציון במלך שלמה" משיר השירים.

פשט הפסוק שבנות יוצאות לראות את המלך. אך המגיד, שמדבר לחבורת בחורים צ ערים, מדבר איך בחורים מסתכלים על בחורות.

 

צאנהנ וראינה בנות ציון – פירוש – צא נה מגשמיות. ורא הינה תמיד בפנימיות הדבר. צא נא (בבקשה) וראה נא מהגשמיות, ואז תראה.

 

יופי של אשה גשמית שלזה קורא בנוצ צ יון שזה ציון ליופי של מעלה ששורה עליה. המושג בנות ציון דורש מלשון צ יון סימן.

סימן ליופי העליון. כשחווים יופי בעולם גשמי זה תזכורת סימן ליופי העליון השלם שלא מתגשם לעולם בחומר באופן מלא. כל דבר שהוא יפה בעולם החומר הוא התגשמות חלקית. של היופי האבסולוטי. המטורף הטוטאלי. אצל איבן ערבי למשל, אלוהים הוא היפה. זה לא יופי בניגוד לכיעור\ אלא זה היופי העצמותי. זה הדבר היפה. כל דבר שאנו רואים ואומרים זה יפה. התחושה של משהו יפה כי הוא קרוב לשלמות לסוג של הרמוניה של התאמה והתאמה מושלמת. הדבר השלם בפני עצמו. האלוהי הוא היפה. אך היפה השלם לעולם לא יכול לשרות באופן מלא בעולם החומר כי עולם החומר הוא משהו חלקי. השורה פה הוא זכר סימן חלקי. זכר לדבר השלם.

מה הבעיה שהמגיד מצביע עליה?

שבחור רואה בחורה הוא שוכח שמה שרואה זה רק סימן. רק זכר. ואח ז אנושב שזה הדבר. ואז חושקים בסימן ושוכחים שהוא רק סימן למסומן. ואז מצפים מהאשה שתגשים. תמבקשים מהאשה הקונקרטית שתמאל את הבקשה שלנו מהאשה הפנימית. לא יודעם את ההבדל.

כל פעם שרואה בחורה יפה זה סוג של הבטחה. בעצם נוכחותה יש סוג של הבטחה. ובפרט אם יהיה לך אותה. יש הרגשה שאז…. מה יהיה אז? סוג של הבטחה שהנפש כמהה אליה.  יונג היה אומר שזו האנימה. המגיד ממזריטש אומר בתורה הזו זו השכינה. הדבר האמיתי זוה הנקביות האלוהית. נורא משתוקקים לגעת בו, לחוות אותו, גברים ונשים. משתוקקים לגעת באשה העליונה. אי אפשר לגעת בה באופן ישיר. לכן היא שורה במקומותך מסוימם בעלם הזה. בכול מקום ששורה יופי.  הטעות בשפת החסידות של מי שרואה רק גשמיות ועיוור לרוחניות שאנו הופכים את הקונקרטי לעניין ושוכחים את הארכיטיפ. ואז מצפים מהאשה שלצידנו להיות האנימה שלנו. להיות השכינה. והיא לעולם לא יכולה להגשים. אותו דבר באופן הפוך. נשים מצפות מהגבר לצידן שיהיה הזכר האלוהי. זה נכון שדרכו שורה העיקרון הזכר חושבת ש  במציאות שלך. אך  כשחושבת שהוא הדבר.זהלעולם לא יקרה. הוא משתתף באידיאה הזו. אך אם לא עושה הפרדה בין אכיטיפ רוחני לקונקרטי בשפה פסיכולוג קוראים קונקרטיזציה בשפה חסידית קוראים לזה הגשמה.  זה מביא תמיד למפח נפש. כשחושב שהדבר בעולם הזה יספק את הגעגוע העמוק שיש לי. כי הגעגוע הוא לעולם לא למשהו הזה. האשה לצידי יכולה להיות כלי להשראת שכינה. משכן להשראת שכינה. אך אז עלי לדבוק בשכינה דרכה.

מה זה אומר?

זה אומר לראות את השכינה שורה עליה. ולהשתמש כביכול בה כמקדש.כמשכן. כדרך להגיע לעיקרון הנקבי האלוהי לאפשר לה להשרות הדבר אך לא לצפות ממנה שהיא הדבר. התיחסות גשמית תראה אותך כמי שאמורה להיות סיפור כל צרכי. וזה אשליה. בלתי אפשרית וכמובן סופה בשברון לב ואכזבה עצומה . תחושה "הבטחת לי שתהיי אהובה אמא שמעולם לא היתה לי" אף אחד לא אומר זאת אך תחושה של הבטחה שלא מילאת. כשמודע שאת מהו

וה משכן לשכינה. אזה היחסים הם הדבר האמיתי דרכך.

זה לא פרסונלי. אהבה טראנספרסונלית. היא לא תת פרסונלית.  בתרבות שלנו כיום מכירים אהבה תת פרסונלית. אפרסונלית. שלא נכון לקרוא לזה אהבה. זו צ רכיה הדדית. באופן המוקצן של זה זו זנות.  לא ידועים מי פ מי ולא  אכפתכ להם זה מזה. תרבות שלנו קידשה אהבה פרסונלית וקוראים לזה אהבה. זה נכון אך מוגבל מאד.מוגבל בגבולות האגו של כל אחד מאתנו. כמה עכפרסונה. אני כפרסונה מסוגל לעניין ….בסופו של דבר זו ביצה מוגבלת.בריכה מוגבלת זו שקוראים לה אני אלא אם כן משתקפים בה השמיים בבריכה. אם כך אז בבריכה שקוראים לו אני משתקף האינסוף. על בסיס אהבה פרסונלית יכולים לבנות אהבה טרנספרסונלית אשאומרת אוהב אותך מכיר אותך ודרכך משתקפים לי השמיים משחרר אותך מהאשליה שלי שאת צריכה לקיים הכול. מכיר בכך שהשמיים משתקפים פה. יום אחד הביצה תתיבש. האגם יתייבש. האשה תמות. הדבר בו משתקפים השמים יעלים.ףכי זה טיבעו של עולם החומר. אך כשיודע שקשור לשמיים אז עם כל הצער על העלמות החומר המקשר אז יודע ששמים תמיד שם. אם אם מה ש נקשרת זה חומר ולא שמיים כל מה שהשקעת בו הלך לאיבוד. תשומת הלב היתה בדבר לא אמיתי. זה לא רק במוות בכלל בהעלמות. כשהולכים להעלם מחיי ם אחד של השני יש להבין  במובן חיצוני של החיים. אם כל מה ששמים לב זה מובן חיצוני תמיד נרגיש נבגדים.

צריך להבין מושג בתוכי יותר לעומק. יש בו הרבה נרקיציזם כשזה לא מפותח. מסוגל לראות את הקשר שלי לאלוהות. אני במובן הרחב לא המצוצמם. מחובר לאלוהות.

 

 

 

 

תורה יח:

"מדבר על יעוקב שאהב את רחל:" הפירוש האמיתי היא רחל העליונה. שעי שראה רחל הת חתונה נדבק יעקב ברחל העילונה שכל יופיה בא  מהעליונה" רחל  העליונה זה כינוי לשכינה.  אחד השמות בקלבה.

יעוקב היה בקשר עם רחל תחתונה ודרכה נדבק ברחל עליונה. חשוב להבין זאת. גישה נזירית נוצרית אומרת נסה להידבק בעליונה ללא התחתונה.

בעצם ההסתכלות, עצם המשכיה זיהוי יופי. לא חייב דווקא לקיים מגע מיני. בעצם ההסתכלות האם בהסתכלות שלי אני מצמצצם את היופי לדבר עצמו וזה בא עם חמדנות אני צריך ת זה רוצה את זה. או  שיודע שחומר שיופי שושרה בו הוא בר כליון. מתפורר ברגע זה. אך היופי הוא נצחי. האלוהות הקדושה היא נצחית.

 

שמירה על נעורים פנימייים. גוף מזדקן ומתכלה. יופי העולם שמאפשרים לכך.  יש כל מיני שיטות. הסינים היו אובססיביים איך לא מזדקנים.  יש משהו מאד רוחני לאפשר לשחרר להבין שילדים גדלים מתים.  הנצח לא נמצא בכך שתעצור תהליך התזדקנות אלא בכך שתדע להתחבר לדבר האמיתי. יופי בחסידות שתתחבר לכך דרך התחברות לשמיים בביצת האישיות.

 

ביצה עם כל הטראומות שלנו.  גם בביצה פני המים משקפים את השמים. את זה אפשר לחגוג. זה בעיני תורת האהבה ביופי העמוק שלה. היכולת באמת להתחבר יופי. המגיד לא אמר לעצום עיניים כשרואה בחורה. אמר רואה בחורה יפה – תעלה זאת למעלה.

קהל – עדיין חושק בה

השאלה במה חושק בה. אם אומר מנטאלית זה לא עשה כלום. כי כשבאמת אומר זאת לא חושק בה באותו מובן. מה זה חושק בה? במובן נמוך רוצה לצרוך אותה כי חושב שאם תשכב איתה תרויח משהו. (האמת שרק תפסיד( כשמפסיק לתלות בדבר מה שאין בו. אז ….יכול להנות מנוכחות היופי ותחושת שכינה גם בלי לצרוך אותה. נושם אותה. פותחת אותך לאלוהות. כי זה מה שאתה מחפש.נכנסה לחדר . אז מה? נהנה מקרבה לאלוהים. נהנה מזה קרוב לאלוהים זה לא בשביל משהו. עשית עבודה במובן זה. הקרבת לאלוהים. השתמשת בציון בנות ציון להתקרב לדבר האמיתי. ברובדה העמוק גם שחררת אותה. כל בחורה בימינו הולכת בעולם ולא  מודעת שכולם צורכים ממנה מה שאין בה. היא יודעת שאין בה את זה. גם מרגישה שלוקחים ולא נותנים לה. וגם שמה שרוצים לקחת אין. אין את Zה שם. מה שיש שמאפשרים לשכינה… כשאתה עושה זאת . משהו בתוכה נגאל. הרבה פעמים לא מודעת לזה. סוף ססוף נחשפת למבט לא צורך אך מבט אוהב. יכול להיות מבט מגע. הוכל. מתוך זה אפשר לעשות אהבה באופן של אצורך  אלא עושה אבה עם השכניה א ם זה מה שהרגע מבקש. כאן אמרתי את עצמי לא את המגיד. המגיד זה חתונה. מבחינתי אין דרך אחת באותו רגע. מה הרגע מבקA.aש? יש משרחב גדול מאד מה הרגע הזה מבקש? רבי נחמן מברסלב. אחר שאשתו הראשונה נפרטה והודיעה שורצה להתחתן שוב. מלא נשים רצו שבנותיהן יתחתנו איתו. הודיע ששבת אחד יבחר את כלתו.  אמר הגיעו עגלות מאלות כלות. וכולן היו אשתי.  עצם זה שהרגישה. אני רוצה להתחתן איתו אומר שבאיזה מובן יש להם קשר נשמתי. כל מי שהגיבה לקשר ברובד מסוים יש קשר נשמתי.   הנפש בין אם עוברת דרך בחירה שלה או הוריה. הרעיון להכיר בזה שהאישה שלך אין אחת כזאת. יש אחת שאיתה צריך לבלות עשרים שנה ויש אחת שאיתה צריך לבלות עשרים שניות במעלית. הסתכל ת בה. לא תתראה יותר לעולם והרגע הזה היה זווג נכון של נשמותכם.

מה שהמגיד אומר , ורוצה לחזור ולהדיגש זה התחברות לפנימיות ולא  לחיצוניות. לא מדובר באופי לעומת יופי. אלא מדובר על פנימיות היופי.

 

"אלא אם באה כנגדו פתאום אשה יפה יש לו להידבק עי יופי זה ליופי של מעלה וזהו שאמר במלך שלמה" צא נא וראה נרא במלך שלמה – המלך השלם. צא נא מפנימיות וראה נא בחיוציוניות. הבנות הן ציון למלך העליון. לאלוהים. קריאה לגמרי אחרת של הפסוק. ממש נפלאה.

בתורה הבאה אומר המגיד שמי שמאבד את הדבקות הזו, נכנס למלחמה פנימית עם עצמו.

התודעה הזו עושה הרבה שלום, טוב.  זה משחרר את האשה , משחרר מהיצמדות עושה לנו רע, ומאפשרת לנו לחגוג את החיים, את היופי. ללכת לפסטיבל ולהיות להסתכל ולראות. לא לפחד .  להצליח לראות שכינה דרך הגוף הספציפי הזה באותו רגע.

נשים תולות בגברים אותם הבלים שגברים תולים בנשיםץ. אתה תהיה הנסיך שיגאל אותי מכול הצרות. רמת האשליה. חוסר היכולת להפריד בין הדבר הקונקרטי לארכיטיפ, חוסר היכולת להפריד קיים אצל בני האדם באשר הם. נכון שאצל גבר תשומת לב מתעוררת דרך מיניות ואצל נשים דרך אנטימיות אך בהקשר הזה אין זה משנה. מדובר בחוסר יכולת להפריד בין הצ יון לדבר כשלעצמו. לכן החסדות בעצם  אם מוציאים אותה מעולם סגור דתי שקיימת בו מאפשרת חגיגה גדולה. כי אינה נזירית וגם אינה מתבהמת.

אברהם הפליט מכנען, נעמי הפליטה מיהודה ואנואר הפליט מסודן

$
0
0

כשחצי מהחברים שלנו עושים את דרכם ל"מידברן", לקראת חג השבועות, עשינו גם אנחנו את דרכנו דרומה, אבל במקום לפנות מזרחה לכיוון שדה בוקר, המשכנו דרומה על כביש 40, לתוך אזורים ריקים מאדם. רק חולות וטנקים על פני מרחבים שנפרשים מאופק לאופק, בואכה הגבול עם מצריים. שם, בקצה השמים ובלב המדבר מיקמה מדינת היהודים את אלו שאינם יהודים והעיזו להכנס לתחומה כשברחו על נפשם מארץ מולדתם. בתחילה שפכו אוטובוסים אלפי פליטים סודנים ואריטראים בדרום תל אביב. למה דווקא שם? מתושבי השכונות בדרום תל אביב שמעתי את הטענה שזו תכנית של בעלי ההון להמאיס עליהם את החיים ולגרום להם לפנות את השכונות הדרומיות כדי שיהיה קל יותר לבעלי ההון להשתלט על נכסים שם. אחר כך באה משטרת ההגירה ואספה אלפי גברים שחורים אל מתקן הכליאה "חולות" שנמצא באמת הרחק בחולות.PELE3497

לפני כמה אלפי שנים. מספרים היהודים לעצמם, היה רעב בארץ כנען ואברהם ושרה ירדו למצרים כדי להתקיים שם בשנות הרעב. הנה לכם המהגר הראשון. אחר כך כשהיה שוב רעב שלח יעקב את בניו מצריימה ובסופו של דבר הצטרף גם הוא אליהם וכך הפכו כל בני ישראל למהגרים בארץ מצריים. ההמשך ידוע. לאחר מכן ירדה אישה בשם נעמי עם בעלה ושני בניה לארץ מואב, שוב, כדי למצוא פרנסה בשעת משבר. קבלו אותה יפה המואביים (הירדנים של אז) והיא אפילו חיתנה את שני בניה לבנות ירדניות מקומיות, רות וערפה. מגילת רות, אותה קוראים בבתי הכנסת בשבועות, מספרת על נעמי ורות החוזרות משדה מואב לבית לחם, וכיצד מתקבלת רות המואביה, הזרה, הנוכריה, בקרב בני ישראל. מגילת רות היא מגילה של גרות. כמה מוזר הדבר שעם ישראל כיום, דווקא לאחר שסבל במשך אלפי שנים סוגים שונים של השפלה ביזוי נידוי והדרה, בשל היותו פליט נצחי של ההיסטוריה, הופך פתאום לעם שמפלה בעצמו פליטים לרעה, ממדר אותם, משבש את נסיונם להתאקלם וכולא אותם במתקני כליאה חסרי תקוה.

  • מאיפה אתה?=ד
  • מסודן
  • כמה זמן אתה פה?
  • שבע שנים בארץ, ושנה וחצי פה בחולות.
  • כמה אנשים פה?
  • בערך 2600
  • כולם גברים או שיש גם נשים?
  • כולם גברים. אין נשים פה.
  • 2600 גברים תקועים יחד???
  • כן, מה לעשות…
  • זה נשמע נורא
  • כן, קשה מאד. מחייך.
  • ומה אתם עושים פה?
  • כלום. כלום לא עושים. אין מה לעשות פה. מותר לצאת בבוקר וצריך לחזור בערב לישון פה. מי שנתפס עובד בזמן הזה נשלח לכלא קציעות. אז לא מנסים לעבוד. אז יושבים פה… לא עושים כלום.
  • מה אתם הכי צריכים? (שואלת דון)
  • ללמוד. חינוך זה המפתח, לא?
  • מה אתם רוצים ללמוד?
  • עברית ואנגלית. אבל בפנים (בחולות) לא מרשים לנו לדבר עברית, רק אנגלית. לא רוצים שם שנדבר עברית. אבל אנחנו רוצים ללמוד עברית.
  • מה אתה הכי רוצה?
  • לחזור הביתה, לסודן. כשתפסיק שם המלחמה אני רוצה לחזור הביתה…

רבנים למען זכויות אדם ארגנו טקס קצר בכניסה למתקן חולות. היה זה אמנם טקס במובן הלא-אהוב-עלי של המילה: אנשים עומדים עם פתקים בידיים וצריכים להקריא משהו למיקרופונים, ואז שרים משהו במהירות והכל קצת חסר נשמה, אבל בכל זאת כל הכבוד למי שארגנו! אני פורש מחבורת הרבנים והולך לקשקש קצת עם בני המקום, לדבר איתם, להקשיב להם. חוץ מאחד שאמר לי במרירות: עכשיו נזכרתם? ולא רצה לדבר, האחרים שמחו על ההזדמנות, שמחו שיש מי שמתייחס אליהם בכלל, שיש מי שרואה אותם. ביקשו להצטלם איתנו עשרות פעמים וביקשו גם שנבוא עוד. הבאנו להם מנחה קטנה של פירות שהתקבלה בשמחה. האוכל של הכלא מדכא, הסבירו לנו בפשטות.PELE3490

בשנים הקודמות יצאנו פעמים בימי כיפור למתחם התחנה המרכזית בדרום תל אביב וחיינו יומיים שלושה כהומלסים בקרב הסודנים ושאר דרי הרחוב (ראו דיווח על הסטריט-ריטריט כאן). רציתי לראות לאן הם נלקחו. הרגשתי שגם אם אני לא יודע מה לעשות באמת, להתעלם מהם זה ברור שלא יועיל. לכן לקראת החג, ולפני שאני נמס אל תוך תרבות הפסטיבלים שגם אני חלק ממנה, אני רוצה לפגוש את מי שלא יכול אפילו לחלום על פסטיבל. מה שהוא חולם עליו בחלומות הכי ורודים שלו זה חיי שגרה, עבודה, קורת גג, עבודה, חיים נורמליים, החיים שאנחנו מבקשים מהם חופש ויוצאים לחגוג באיזה פסטיבל.

אינני יודע כיצד לפתור את "בעיית הפליטים". מה גם שזו בעיה עולמית שהולכת ומתעצמת כיום. ראו את פניית ארגון אוואז בבקשה לתרום להצלת חיי פליטים סביב העולם. פעם היו אלו הורינו וסבנו וסבותינו. ציפינו מהעולם שיהיה פתוח לקבל אותם בזרועות פתוחות ובבית הספר למדנו כמה רעים היו כל אותם עמים שלא רצו לקבל אל חופיהם פליטים יהודיים. היום היהודים בסך הכל סבבה, ועכשיו – האם נצליח להיות ולו במקצת מ"חסידי אומות העולם"? האם נצא מהבועה שלנו ונעשה משהו לטובת פליט זה או אחר? חסידי אומות העולם לא מצאו דרך להפיל את גרמניה הנאצית. וזה בסדר גמור. זה לא היה ביכולתם, אבל הם מצאו את הכוחות להציל יהודי אחד, או שנים או שלושה, או לתת להם מחסה זמני, רק לכמה ימים, לפעמים אפילו במחיר סכנת חיים. אז אני אומר לעצמי: אני לא צריך למצוא פתרון ל"בעית הפליטים", אבל אולי נצליח למצוא דרך לעזור טיפה לאנואר, או למוסה, או למג'יד, הפליטים המאד ספציפיים שתקועים במתקן חולות ומבקשים שיראו אותם האנשים בישראל?

 

PELE3485

PELE3467


כל סדנאות ואירועי ISTA בישראל בסתיו

$
0
0

החל מסוף ספטמבר ועד אמצע אוקטובר 2015 יתקיימו בארץ שפע של אירועים, כל אחד טוב מהאחר… כולם קשורים לעבודה שלנו במסגרת בית הספר הבין לאומי לאמנויות המקדשים ושמאניזם מיני ISTA (ראו קישור)

ista-logo 300dpi

רשימת האירועים להלן.   הקלקה על כל אירוע תוביל אתכם לדף האירוע בפייסבוק – בו תמצאו פרטים וסידורי הרשמה.

כל האירועים מתקיימים בחוות האיסיים, מושב אבן ספיר הקרוב לירושלים, (ליד הדסה עין-כרם), אלא אם צויין אחרת.

  • כנס איסתא הבין-לאומי השלישי בישראל: מיניות והתפתחות התודעה,  24-26 לספטמבר. עשרות סדנאות והרצאות בדרגות שונות של תעוזה, עם טובי המנחים של ISTA מהארץ ומהעולם המגיעים במיוחד לארץ.

 

  • TAU TANE – זקוף בקדושה – סדנא יחודית עם שלושה מנחים מניו זילנד (ברוס ליאון, רקס ופירי), המביאה את העוצמה המאורית לחיינו כיום, לאהבה, לקשר עם האדמה, לאופן בו אנו ניצבים בתוך חיינו. שישה ימים לגברים, שלושה ימים אחרונים גם לנשים. 27 לספטמבר – 2 לאוקטובר.

 

  • סמינר הכשרה בשמאניזם מיני ISTA LEVEL ONE – שבוע אינטנסיבי ומשנה חיים. זה לא רק אודות מיניות, זה אודות החיים כולם. בהנחיית אוהד אזרחי (מנחה ראשי) קמלה דוי (מנחה אגדית מקליפורניה) ודון-שרי (ארה"ב וישראל). 4-10 לאוקטובר.

 

  • סמינר חניכה בשמאניזם מיני ISTA LEVEL TWO – תהליך חניכה עמוק לחיים המעוגנים בעוצמה, אותנטיות, אהבה וחירות. שימוש בכלים הנלמדים בלבל 1 כדי להפוך את חיינו לחיים מלאים מהסוג הזה, ולא רק חיים שיש בהם חוויות שיא של שמאניזם מיני. כן, יש הכרח לעבור את לבל 1 קודם לכן. הנחה משמעותית לנרשמים מראש לשתי הרמות. מנחה ראשי ברוס ליאון (ניו זילנד), ולצידו דון -שרי ואוהד אזרחי. 11-17 לאוקטובר.

 

פוליאמוריה? איך זה עובד בקליפורניה?

בימי חג סוכות, נארח את KAMALA DEVI – כוכבת סדרת הטלויזיה של הוליווד העוסקת בפוליאמוריה בקליפורניה – Polyamory Maried and Dating – לערב מיוחד על פוליאמוריה, פרטים בהמשך. כמו כן תתארח קמלה דוי בסינמטק תל אביב להרצאה והקרנת פרקים מן הסדרה. קמלה דוי תלמד גם את הסמינר של ISTA LEVEL ONE (ראו למעלה)

 

תשלום דמי הרשמה וקניית כרטיסים לכנס
ניתן לבצע בהעברה בנקאית (פרטים אצל הרשמים)
או בכרטיס אשראי בקישור הזה: EZPAY

 

החילונות הרוחנית היא “הברית החדשה” עם האלהים עליה ניבא ירמיהו

$
0
0

“הִנֵּה יָמִים בָּאִים, נְאֻם-יְהוָה; וְכָרַתִּי, אֶת-בֵּית יִשְׂרָאֵל וְאֶת-בֵּית יְהוּדָה בְּרִית חֲדָשָׁה.
לֹא כַבְּרִית, אֲשֶׁר כָּרַתִּי אֶת-אֲבוֹתָם, בְּיוֹם הֶחֱזִיקִי בְיָדָם, לְהוֹצִיאָם מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם,  אֲשֶׁר-הֵמָּה הֵפֵרוּ אֶת-בְּרִיתִי, וְאָנֹכִי בָּעַלְתִּי בָם נְאֻם-יְהוָה.
כִּי זֹאת הַבְּרִית אֲשֶׁר אֶכְרֹת אֶת בֵּית יִשְׂרָאֵל אַחֲרֵי הַיָּמִים הָהֵם, נְאֻם-יְהוָה, נָתַתִּי אֶת-תּוֹרָתִי בְּקִרְבָּם, וְעַל-לִבָּם אֶכְתְּבֶנָּה; וְהָיִיתִי לָהֶם לֵאלֹהִים, וְהֵמָּה יִהְיוּ-לִי לְעָם.
וְלֹא יְלַמְּדוּ עוֹד, אִישׁ אֶת-רֵעֵהוּ וְאִישׁ אֶת-אָחִיו לֵאמֹר, דְּעוּ, אֶת-יְהוָה:  כִּי-כוּלָּם יֵדְעוּ אוֹתִי לְמִקְּטַנָּם וְעַד-גְּדוֹלָם, נְאֻם-יְהוָה,
כִּי אֶסְלַח לַעֲו‍ֹנָם, וּלְחַטָּאתָם לֹא אֶזְכָּר-עוֹד”.  

כתגובת נגד לעולם הדתי ממנו באו, יצרו בני הדור הקודם לשלנו את החילונות האתאיסטית. החילונות האתאיסטית בחלה בתחלואי הדת ובילדותיות המובנית בה עם בהתרפסות הבלתי נלאית בפני “אבינו שבשמיים”.

אולם החילונות החדשה איננה זקוקה עוד לתגובת הנגד החריפה הזו. היא משחררת את הריאקציה האתיאיסטית ומכירה באלהים ממקום חדש, שמגשים לדעתי את הברית החדשה עליה דיבר ירמיהו הנביא במאה השביעית לפני הספירה. המרחב החילוני-רוחני החדש איננו דתי במובן הישן של המילה, אך הוא מלא בהכרה שמיסתורין האלוהי ממלא את היקום כולו, את הטבע הפראי וגם את חיי היום יום האנושיים מאד.

במרחב החדש הזה הזה אין חוקים כתובים מעבר לחוק הלב, כי החוקים החדשים כמו כתובים הם על הלב: “נָתַתִּי אֶת-תּוֹרָתִי בְּקִרְבָּם, וְעַל-לִבָּם אֶכְתְּבֶנָּה”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Photo by Ohad Ezrahi

היחס אל האלהים במרחב החילוני-רוחני החדש הזה איננו כשל ילד קטן האוחז בידי אביו המצילו מצרות (“לא כַבְּרִית, אֲשֶׁר כָּרַתִּי אֶת-אֲבוֹתָם, בְּיוֹם הֶחֱזִיקִי בְיָדָם, לְהוֹצִיאָם מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם”), ולא כיחסו של חמור המובל על ידי בעליו (“וְאָנֹכִי בָּעַלְתִּי בָם” מלשון בעלות). במרחב החדש כל מבנה היחסים בין אלהים ואדם שונה הוא. זהו יחס פנימי, מונחה מהלב, שאינו מושתת על הלכה וחוק. זוהי ברית הדדית חדשה.

במרחב החדש הזה אין בכלל מקום למושגי החטא והעונש. כשהשפה היא שפה של אהבה המושגים של חטא ועוון, ענישה ושכר הופכים להיות בלתי רלוונטיים, והם פשוט נשכחים (“כִּי אֶסְלַח לַעֲו‍ֹנָם, וּלְחַטָּאתָם לֹא אֶזְכָּר עוֹד”).

ההנחה המובנית בברית שמחוללת את המרחב החדש היא שאת האלהים אין צורך ללמוד – זהו הטבע העמוק שלנו כבני אדם. אם צריך ללמוד משהו זה רק איך להיחלץ מהמחסומים התודעתיים המפריעים לנו להזכר בטבענו האמיתי (“וְלֹא יְלַמְּדוּ עוֹד, אִישׁ אֶת-רֵעֵהוּ וְאִישׁ אֶת-אָחִיו לֵאמֹר, דְּעוּ, אֶת-יְהוָה:  כִּי-כוּלָּם יֵדְעוּ אוֹתִי”).

במקום אחר מתקומם ירמיהו הנביא על כך שבני האדם, שאמורים היו לדעת את דרכם עם האלהים כפי שציפורים יודעות את מסלולי נדידתן, שכחו את הקשר הטבעי לאלהים, וכתחליף לכך הם מחברים לעצמם ספרים וקוראים לזה “תורת יהוה” (“גַּם חֲסִידָה בַשָּׁמַ֗יִם יָדְעָה מֽוֹעֲדֶיהָ וְתֹר וְסִיס וְעָגוּר שָׁמְרוּ אֶת עֵ֣ת בֹּאָנָה וְעַמִּי לֹא יָֽדְעוּ אֵת מִשְׁפַּ֥ט יְהוָֽה. אֵיכָה תֹֽאמְרוּ חֲכָמִ֣ים אֲנַחְנוּ וְתוֹרַת יְהוָ֖ה אִתָנוּ? אָכֵן הִנֵּ֣ה לַשֶּׁ֣קֶר עָשָׂה עֵט שֶׁקֶר סֹפְרִים” ירמיה נג,ז).

היות וכל אחד ואחת יודעים את האלהים מתוככי לבבם, ברור שלכל אחד ואחת תהיה גם דרך יחודית ואישית לדעת את האלהים. מה שמתחייב מזה בין היתר זה ביטול של כל ההיררכיות הדתיות. אין יותר מי שמוסמך להגיד מהו רצון האל, או מה נכון ומה לא נכון בעיני האלוהים. חסל סדר הלכה, ובטל תפקידם של הרבנים פוסקי ההלכה.

עוד דבר שמאפיין את הברית החדשה שלנו עם המיסתורין של היקום הוא התפתחותם של יחסי כבוד מצד חברת המבוגרים כלפי הילדים. שלא כמו שסברה האנושות עד לא מזמן – הילדים אינם צריכים ללמוד כלום מהמבוגרים אודות “האמת”. הם זקוקים להזנה, להגנה, ושהמבוגרים יכבדו את היחודיות שלהם – את הדרך היחודית של כל אחד מהם לדעת את ההויה – “כִּי כוּלָּם יֵדְעוּ אוֹתִי, לְמִקְּטַנָּם וְעַד-גְּדוֹלָם”. האתגר בגידול ילדים שכאלו הוא כיצד לא לקלקל את הידיעה הטבעית שלהם את האלהים בתוככי לבבם.

תפקידם של המורים הרוחניים בעידן הנוכחי איננו להנחיל ידע כמו לעזור לאנשים לשחרר מחשבות ואמונות שמסתירות את ידיעת האלהים המצויה בלבבם כל הזמן, ולתמוך בהם בדרכם חזרה אל עצמם.

ידיעת האלהים הספונטנית שאינה תלויה בגיל ובמעמד חברתי מופיעה גם בנבואתו של יואל הנביא:

“וְהָיָה אַחֲרֵי-כֵן, אֶשְׁפּוֹךְ אֶת-רוּחִי עַל-כָּל-בָּשָׂר,
וְנִבְּאוּ, בְּנֵיכֶם וּבְנוֹתֵיכֶם. זִקְנֵיכֶם, חֲלֹמוֹת יַחֲלֹמוּן, בַּחוּרֵיכֶם, חֶזְיֹנוֹת יִרְאוּ.
וְגַם עַל-הָעֲבָדִים, וְעַל-הַשְּׁפָחוֹת, בַּיָּמִים הָהֵמָּה, אֶשְׁפּוֹךְ אֶת-רוּחִי.”
(יואל ג’, א-ב)

הדברים הללו אינם כבר בגדר של נבואה לעתיד לבוא, כי הם מתרחשים פשוט כיום. תופעות של השראת רוח הקודש, נבואה ונביעה פנימית מתוך קשר חי ופשוט אל מקור הכל, הנמצא בלבבנו פנימה מתרחשות יותר ויותר כיום, בעיקר בקרב החילונים הרוחניים. חלק מהתופעה יש לזקוף לטובת רוח האייוואסקה, שיקוי המדיסין מדרום אמריקה, שהפך לתופעה רחבת ממדים באירופה, ארה”ב ובישראל גם. שיקוי האייוואסקה והחומר הפעיל שבו (DMT) מעוררים חזיונות נבואיים בקרב רבים וטובים בכל הגילאים. השיקוי מזכיר לנו דברים שידענו ממילא אך שכחנו מורב שלמדנו דברים אחרים וזזנו מעצמנו. האייווסקה מזכירה לנו את טבענו האמיתי ואת הקשר שלנו לרקמת החיים על פני כדור הארץ כולו. התנסויות במצבי תודעה שכאלו אינם חורגים מהטבע שלנו – בלוטת האצטרובל שבמוח יודעת להפריש DMT – החומר שמעורר את האדם לנבואה ולכניסה אל ממדי תודעה אחרים. משום כך הלחנתי את הפסוקים הללו מספר יואל וצרפתי אותם לאחד מן ההימנונים המסורתיים המריעים לצמחי הרפואה של האייוואסקה. השיר “אשפוך רוחי” מופיע באלבום השירים השני שלי – COSMIC SNAKE.

החיות הסכימו להאכל. בני האדם הסכימו למות במלחמות.

$
0
0

אני רוצה לחלוק כאן תובנה שעלולה לצערי לעצבן כמה מידידי הטובים ביותר. קיבלתי אותה במסע שמאני, מתוך קשר עם הרוח של טבע המציאות הזו.

כל מין ממיני היצורים נתן הסכמה עמוקה לאופן בו הוא חי ולאופן שבו הוא נוהג למות. עבור הפרט זה לא תמיד נעים, לפעמים אפילו מזוויע, אבל בעומק עומקיו גם הפרט יודע שהוא חלק מההסכמה הכללית הזו, ולכן לרוב ברגע האחרון של חייו, כשכלו כל הקיצים, הוא נכנע ומתמסר ומסכים, כי הרי הוא כבר הסכים לזה בעומק העומקים.

הצמחים והחיות הסכימו להאכל

רוב הצמחים והחיות הסכימו להיטרף ולהאכל. יש להן הסכמה עמוקה לסגנון החיים ולסגנון המוות הזה: הם רוצות לחיות, לפרות ולרבות ככל יכולתן, ובוא היום להיות טרף לטורפיהן. מעטות הן החיות שהסכימו להאכל רק כשכלו כוחותיהן, כמו אריה זקן שהגיע יומו להיות לסעודתם של הצבועים.

יש צמחים וחיות שהסכימו להיות מיוחדים לשימוש ולמאכל האדם. הוא יגדל אותם תחת חסותו, ירבה אותם במספרים עצומים, ידאג להם, ישמור עליהם, יחלוב אותם, ובבוא היום יקצור אותם או ישחט אותן לסעודתו ולשימושו. אף פרט אינו אוהב זאת, לא הגזר שנעקר מהערוגה ולא הפרה שנשחטת. אך אין יצור בעולם שהינו רק פרט. כולנו חלק ממשחק גדול יותר וכללי הרבה יותר מהיותנו פרטים. החיות זוכרות זאת טוב יותר מבני האדם, והצמחים כנראה אף יותר מן החיות. וכך, למרות שהפרט עשוי להתנגד לכך נמרצות ולנסות בכל כוחו שלא להטרף, ישנה הסכמה עמוקה ברובד הכלל, שגם הפרט הוא חלק ממנו, שבאופן עקרוני הוא מוכן לחיות באופן מסויים ולהיות לטרף באופן מסויים. זו הסכמה עמוקה מאד בין הנבראים והבריאה עצמה.

כנראה שרש”י סבר שגם חז”ל התכוונו לכך כשאמרו בתלמוד ובמדרש ש“מעשה בראשית לקומתם לדעתם ולצביונם נבראו” (מסכת ראש השנה, דף יא), שכן רש”י פירש את הדברים כך: “היינו ששאלם (הקב”ה) אם חפצים להבראות, ואמרו הן” והוסיפו מפרשים כגון בעל ה“מפיק מרגליות” ואמרו: “שניתן בהם הדעת שיהיו יודעים את עצמן וטבען ועל מה נבראו” (המקור כאן)

מה שאני רוצה להוסיף לדברי הפרשנים הקלאסיים זה את התובנה שההסכמה “להבראות” כוללת בתוכה גם הסכמה של איך למות.

בני אדם לא הסכימו להאכל

בשחר התרבות האנושית הפסיקו יצורי האנוש לתת את הסכמתם להיות למאכל לחיות הטרף. ולכן כשאדם נטרף הדבר מזעזע את אושיות האנושות, ונראה כדבר חריג ובלתי קביל. בני האדם אינם מסכימים לראות עצמם כארוחה פוטנציאלית של אף אחד, גם לא כשהם זקנים וחסרי כוחות. מאידך גיסא בני האדם כן הסכימו למות במלחמות. הם כבר יהרגו זה את זה. הדבר יהיה נורא עבור האומה וזוועתי עבור הפרט, אך קביל כחלק מהסיפור האנושי הכללי. זו דרכו של עולם. שלא לדבר על כך שבני האדם הסכימו כמובן להיות קרבן לוירוסים, לחידקי המחלות ולחידקי הריקבון.

שינוי בהסכמות הקוסמיות

כל זה היה תקף עד ימינו. אבל נדמה לי שיתכן שכיום אנחנו עדים לתהליך של שינוי קוסמי בהסכמות הללו. נדמה לי שחיות המשק טוענות כיום שהן ממש לא הסכימו לחיים של עינוי בתעשית הבשר, ומשהו מתחיל להתקומם במציאות ולומר שההסכם הקדום הופר, או פורש ונוצל לרעה.

יש גם משהו נוסף שמתעורר בבני האדם, ומתחיל לתהות על ההסכמה העתיקה למות במלחמות. אם בעבר הלא רחוק כיבוש שטחים, אונס נשים במלחמה, רצח עם וטיהור אתני היו חלק לא נעים אך מובן מאליו ממשחקם של בני האדם עם חייהם ומותם, הרי שכיום כל אלו נתפסים כפשע נגד האנושות. גם אלו העושים זאת בפועל מנסים להכחיש את הדבר, כמי שנתפס בקלקלתו. יוצאים מהכלל הם אנשי דעא”ש, שלא מתביישים ולא מתנצלים כשהם עורפים ראשים, מחסלים כפרים וסוחרים בנשות העם הכבוש. הדבר מזעזע את האנושות כי ההסכמה האנושית למעשים שכאלו (שבעבר היו מובנים מאליהם) עברה מן העולם.

barbaric

אנחנו חיים כיום, במאה ה 21, בתקופה שבה חלק נכבד מאתנו מתעורר ותוהה מחדש על ההסכמות העתיקות של המין האנושי כולו ביחס לחיים וביחס למוות. על כך לדעתי דיבר הנביא הושע כשניבא על כריתת ברית חדשה בין בני האדם, החיות והאלהות:

“וְכָרַתִּי לָהֶם בְּרִית בַּיּוֹם הַהוּא עִם חַיַּת הַשָּׂדֶה וְעִם עוֹף הַשָּׁמַיִם וְרֶמֶשׂ הָאֲדָמָה, וְקֶשֶׁת וְחֶרֶב וּמִלְחָמָה אֶשְׁבּוֹר מִן הָאָרֶץ וְהִשְׁכַּבְתִּים לָבֶטַח”. (הושע ב, כ).

הברית הזו, עליה דיבר הושע, היא מה שאני קורא “ההסכמה העמוקה” שלנו כאנושות וכמינים החיים על פני הפלנטה בינינו לבין עצמנו ואל מול התוכנה המנהלת את המציאות שבה אנו חיים (שהיא דרך אחרת להגיד “אלהים”). הנביא הושע צפה שיום יבוא וההסכמה העמוקה הזו תשתנה מהיסוד. הברית החדשה הזו תבהיר שהחיות, גם אם הסכימו להאכל, מעולם לא הסכימו להיות מנוצלות על ידי בני האדם. הברית החדשה הזו תכלול גם שינוי בהסכמה של בני האדם בינם לבין עצמם, כך ש”קשת וחרב ומלחמה” לא יהיו יותר מוסכמות כדרך לגיטימית עבור המין האנושי לפגוש בו את המוות.

עוד על העומק של הברית החדשה (לא התנ"ך הנוצרי אלא הברית אותה צפה ירמיהו הנביא) – במאמר הבא

"אזרח העולם"–יותם יזרעאלי מראיין את אוהד אזרחי (2014)

$
0
0

המאמר במקור: במגזין של בית אביחי

"כשמנקים את התרבות היהודית מאלמנטים גזעניים ושובניסטיים, ניתן לגלות בה דרכים שטובות לא רק ליהודים, אלא לאדם באשר הוא אדם". שיחה עם אוהד אזרחי, אחת הדמויות המעניינות בזרם הניאו-חסידי בישראל, לרגל צאת ספרו "חגיגה"


אוהד אזרחי. שאלת השייכות לזרם לא מעניינת אותי
בשנות ה-60 של המאה ה-20, כ-300 שנה אחרי היווסדה, תנועת החסידות וההשכלה נפגשו למפגש בלתי צפוי. יחסיה של החסידות וההשכלה מתחילים עוד בימיה הראשונים של התנועה הדתית המהפכנית, שבמידה מסוימת התפתחה לנוכח מגמות של השכלה מדעית מצד אחד ולמדנות דתית מנותקת מנגד.

 

אבל בחסידות התפתחו מגוון של גישות חסידיות, וחרף ההווי הכללי שלה והעדפתה את חוויית הדבקות על פני שעשועי הפלפול הלמדני, היו גם כאלה שהיו יותר שכלתניות מאחרות, ביקורתיות ומפוכחות, כגון חב"ד או גזע החצרות של חסידות פשיסחא החריפה (קוצק, איזביצ'א, גור).

 

כך למשל, ר' בונים מפשיסחא, רבו של ר' מנחם מנדל מקוצק, למד רוקחות בגרמניה ואף עבד בתחום. בתחילת המאה ה-20 היו גם עילויים חסידים שנועדו לגדולות אשר "חצו את הקווים" ויצאו לרכוש השכלה מדעית או רוחנית, כגון מנחם מנדל שניאורסון (שחצה בחזרה ונהיה לימים ל"מלך המשיח"), מרדכי מרטין בובר או אברהם יהושע השל.

 

אלא שהפעם המפגש התקיים בעולם החדש, אחרי מלחמת העולם השנייה, בקמפוסים של ארצות הברית, כששני חסידי חב"ד, שלמה קרליבך וזלמן שחטר, יצאו מבית האדמו"ר השישי של חב"ד בברוקלין בשליחות להחזיר את הצעירים היהודים החילונים אל חיקה של תורה. הם היו – תתפלאו לגלות – השליחים הראשונים של חב"ד.

 

בעיני הסטודנטים היהודים הצעירים בארצות הברית, בני דור הבייבי-בום (אותו דור שנולד עם סיום המלחמה ולא הכיר דבר למעט הפוסט-טראומה), הדת היהודית הצטיירה כלא רלוונטית לחייהם ולזהות שאותה ביקשו לכונן. מצד אחד, הם התנגדו למסורות הדתיות של המערב, שנתפסו בעיניהם כערש השחיתות והרוע, וכן, ביקשו להתנער מן המשקל הכבד של "הגלות" ושל שואת אירופה; אבל מצד שני, הם גם נלחמו באתוס החילוני הליברלי, שלדעתם הוביל לאימפריאליזם קפיטליסטי חומרני.

 

באופן טבעי, הם נשאו עיניהם אל תורות המזרח, אל ה"אחר", אל האוריינט, ה"טהור" וה"תמים" וה"לא נגוע" בשחיתויות של המערב (מבט אוריינטליסטי קלאסי, אבל בשנות ה-60 עוד היה מותר למעוד בזה). הם חיפשו רוחניות ואסתטיקה חדשה ושונה ממה שהם הכירו. הדוגמה המפורסמת של להקת הביטלס שעברה לגור באשרם ברישיקש (וג'ורג' הריסון אף המיר את דתו להינדואיזם) מייצגת את הלך הרוח של הדור הזה. כשהאדמו"ר בברוקלין הבין שהצעירים היהודים בקמפוסים מחפשים את הרוח, הוא מיהר לשלוח אליהם את שלמה וזלמן, שיידעו את הצעירים שהחסידות היא בכל זאת רלוונטית להם.
אלא שבמקום שהשליחים יחזירו את הסטודנטים הרוחניקים בתשובה, קרה דבר לא צפוי. דווקא השליחים הם אלה שגילו עולמות חדשים, חשיבה עמוקה ותפיסת עולם מהפכנית ומרגשת ואמיצה, אמונה בטוב שבאדם, תום משיחי של דור שהאמין, במידה לא מבוטלת של צדק, שהוא עומד לשנות את העולם. המפגש של תפיסת העולם הזאת עם החסידות יצר לימים זרם חדש לחלוטין, שאכן ענה לצרכים הנפשיים של רבים מן הצעירים היהודים. וכך קרה ששלמה קרליבך וזלמן שחטר, איש איש בדרכו, הנביעו זרם חדש של ניאו-חסידות, כזו שמתאפיינת לרוב בפתיחות רעיונית ואסתטית ואיננה תמיד נותרת מחויבת למערכת החוקים ההלכתית (קרליבך בסופו של דבר נותר מחויב להלכה, לפחות כלפי חוץ ובאופן רשמי, ואילו שחטר ביקש לשנות את ההלכה ויצר את תנועת ההתחדשות היהודית (Jewish Renewal Movement).

 

מבחינה רעיונית, בגישות שהתפתחו סביב ר' זלמן ור' שלמה, קיימת נכונות ללמוד גם תורות רוחניות משלל מסורות העולם, ממזרח וממערב (כמו למשל בודהיזם, שמניזם ואנתרופוסופיה), ויש הזדהות אידיאולוגית עם גישות אלטרנטיביות, סביבתיות, חינוכיות ובריאותיות. מבחינה אסתטית, קיימת פתיחות בלבוש יצירתי וססגוני, לעתים אדמתי, או בעיצוב מחודש של תשמישי הקודש, וכן במוזיקה  – אופי הניגונים וכדומה.

 

מעניין לראות שצורה זו של ניאו-חסידות התפתחה לימים גם היא לכיוונים שונים, שההבחנה המקובלת בין נציים ליוניים יפה להם. בהתאמה סטריאוטיפית משהו, אפשר לומר שהנציים בימינו הם נוער הגבעות הגזעני והאלים, והיוניים הם חסידי משפחת הריינבו שוחרי השלום והאחווה הכלל עולמית. הסוציולוג שלמה פישר מצביע על כך שאת משנתו האלימה של הרב יצחק גינזבורג, למשל, אי אפשר להבין בלי ההקשר הניאו-חסידי של תרבות הנגד בסיקסטיז.

 

נצר אקטיביסטי
כל ההקדמה הזו לא נועדה אלא להציג את אחת הדמויות המעניינות שפעלה בשני צדי המחנה הניאו-חסידי בישראל בשלושת העשורים האחרונים: רבי אוהד אזרחי (48), שכיום ממעט להשתמש בכינוי רבי, ועל כך מיד. לאחר שפרש מן האורתודוקסיה (גם על כך מיד), אזרחי הוסמך כרבי בארצות הברית על ידי רבי זלמן שחטר-שלומי (שלימים הוסיף את שמו השלישי כדי לרכך את משמעות השם שחטר, ובעברית "השוחט"), מייסדה של ה-Jewish Renewal Movement.

 

בשונה ממי שהסמיך אותו, אזרחי ישראלי מאוד; הוא אמון על המציאות החברתית והפוליטית שלנו ושקוע בה, "בתוך עמו הוא יושב". הוא גדל כנער אתאיסט סוציאליסט מהקריות, דור שביעי בארץ (נצר למשפחת עב"ו, מקובלים אקטיבסטים מצפת, במילותיו), שהתגלגל מאז במספר לא מבוטל של "מגזרים" בחברה הישראלית: הוא היה ילד טבע במדרשת שדה בוקר; הצטרף לחסידות בעלז; היה ממקימי בת-עין ויד ימינו של יצחק גינזבורג; תלמידו ובן טיפוחיו של הרב שג"ר; סטודנט למחשבת ישראל באוניברסיטה העברית; ולבסוף רבי אלטרנטיבי שמלמד "שמניזם עברי" ו"מיניות קדושה" על פי פירושיו הרדיקליים לתורת הקבלה.

בגילוי נאות אציין שאני מכיר את אוהד באופן אישי והוא אחד המורים המעניינים שזכיתי להכיר בארץ. לימים, דרכי הובילה לנתיבים שונים, אבל אני עדיין אוהב אותו ומאוד מעריך את מפעלו.
אזרחי ממשיך ללמוד גם היום עם מורים נוספים, כגון זן-מאסטר רושי ברני גלסמן, שמנחה עמו ריטריטים של מדיטציות בין-דתיות במחנה ההשמדה אוושויץ-בירקנאו מדי שנה זה 13 שנה, או דיוויד דיידה (Deida) המוערך, שאיתו הוא תר וחוקר את תורת המיניות הקדושה. הוא אפילו קיבל פעם הזמנה לפגישה וברכה אישית מהמורה של המורה של דיידה, גורו אדידה סמראג' מאיי פיג'י.

 

הוא גם מקיים קשר רציף עם קהילות אקספרמנטליות בעולם, כמו קהילת Tamera בפורטוגל (שחיה כקהילה פוליגמית) או קהילות של שמאנים אינדיאנים בארצות הברית. אם השמות הללו לא אומרים לכם הרבה, אני ממליץ לעשות עליהם חיפוש בגוגל. מדובר במורים מכובדים בעלי שם עולמי, אם כי גם הם, מן הסתם, לא בלתי שנויים במחלוקת.

 

בשנת 2000 הקים את הישיבה-אשרם (שניהם במלעיל) במצוקי דרגות, וממנה נולדה "קהילת המקום" האקספרמנטלית, שחיה יחד במדבר יהודה כחמש שנים, עד שהתפרקה. בשנת 2011 יזם וייסד עם חלק מעמיתיו את "נביעה – האקדמיה העברית של הרוח האוניברסלית", וכיום הוא חי בקיבוץ בית אורן שבכרמל עם אשתו דון-שרי-אזרחי.

 

מטרים את זמנו

לפני כחודש אזרחי הוציא לאור ספר חדש ששמו "חגיגה", המאגד מאמרים ודברי הגות על הלוח העברי ומשמעות חגי ישראל, ובמידה מסוימת, מקיף נתח משמעותי מן המשנה הרוחנית שלו בשנים האחרונות, שכן החגים – כמו בכל תרבות – הם מנגנון לארגון של מידע. ב"חגיגה" אזרחי מתגלה שוב כאחד המורים המפתיעים והיותר שנויים במחלוקת שפועלים ומלמדים במרחב התורני-רוחני של ישראל בשני העשורים האחרונים, ולכן קשה למקם את הפרשנות שלו על קשת הז'אנרים המקובלת.

 

זהו שילוב בין מחשבות קלילות עם הגות מורכבת ועמוקה, משחקים מדרשיים ותאוריות של מדעי הרוח; שילוב מרענן של שכל ולב, מזרח ומערב, בשפה שווה לכל נפש. אם לצטט את הכריכה האחורית, מדובר ב"התבוננות פנימית המטרימה את זמנה" (ד"ר שלי גולדברג) או ב"הגות ניאו-קבלית שבונה נדבך הכרחי בתרבות היהודית" (דב אלבוים), או ב"שילוב של תלמיד חכם אמיתי ומקובל, יחד עם יצירתיות נועזת ורעננה" (ד"ר תומר פרסיקו). גם אני ממליץ על הספר באופן אישי (אם זה לא היה ברור עד כה)." בהבדל אולי מיונתן רטוש והכנענים – אינני קורא למחיקת התרבות היהודית, אלא להבנה שהיא מציגה תמונה חלקית בלבד של המסורת הרוחנית שלנו; שהיא תופעה בתוך העבריות, ולא להפך. אינני מתרפק על עבר שהיה כאילו מושלם. לעבריות אין דוֹגמה. זוהי גישה פתוחה אל הרוח "
בפרקים הראשונים של הספר, אזרחי מתאר את המסע הלימודי של חייו, כמחפש עיקש שאינו מוכן להתפשר על האמת שהוא מבקש, או כדבריו, "כנחש שמשיל את עורו ומעז להיוולד כל פעם מחדש" (כשהוא נזכר בפעם שישב מעל המעיין בבת-עין וראה נחש משיל את עורו לנגד עיניו ממש). מסעותיו הרוחניים הובילו אותו למסקנה שהמסורת הרוחנית של עם ישראל הקדום איננה אותה המסורת הרוחנית שכיום אנו מכירים בתור המסורת היהודית. במילים אחרות, אומר לנו אזרחי, היהדות היא מחטף של אידיאולוגיה ספציפית אשר ניתקה אותנו מן הטבע, מן הגויים ומן הארוס.

 

זוהי אידיאולוגיה מונותאיסטית גזענית ואתנוצנטרית, כך הוא סבור, אשר עסוקה יותר מדי בסגולת עצמה ופחות מדי בעבודת השם יתברך, שמתאפשרת בצורה טובה יותר כשיש פלורליזם פולחני, כמו הפוליתאיזם שרווח בארץ ערב רפורמת ריכוז הפולחן של יאשיהו. אין להסיק מכך שאת היהדות יש לזרוק כאבן שאין לה הופכין, אבל יש לחלץ מתוכה את הניצוצות של המסורת העברית הקדומה, כפי שמכנה אותה אזרחי, ולהעצים ולהאדיר אותם.

 

רק כדי לגרות את החך, נציין למשל שלפי "חגיגה", חנוכה זה זמן של בדק בית במקדש האמיתי, שהוא על פי הפרשנות הקבלית של אזרחי האדם עצמו (פרשנות שיש לה סימוכין והדים גם במקורות), כשקודש הקודשים נמצא בלבו. הדלקת המנורה או החנוכייה מקבלת בהקשר זה משמעות שונה לחלוטין מהסיפור ה"שטחי", כך אזרחי, שאנחנו מעבירים לילדינו על מלחמה ביוונים וניצחון המעטים על הרבים.

 

פורים, שזה עתה חגגנו, לפי אזרחי, זהו זמן להתוודע אל ה"צל" (היונגיאני) המודחק שלנו, כי זו למעשה ההזדמנות להתחפש אליו, כלומר, באמצעותו לחפש את החופש שלו אנחנו מייחלים. אותו החופש שבוא יבוא בחג החירות של פסח, אם רק נבין לעומק ונחגוג את המשמעויות הפנימיות של החגים, על פי מסורת הרוח העברית הקדומה, ונסכים לזנוח את הנרטיבים שמנציחים את הפירוד ואת ההתנשאות בעולם. הפירושים של אזרחי נסמכים על מקורות יהודיים ומגובים ומתובלים תמיד בציטוטים מן המחשבה המעולה לדורותיה ממזרח וממערב, מן המדעים ומן האמנויות. מבחינה זו, זו אכן חגיגה.

 

אבל כשקוראים את "חגיגה", ובכלל, כשמתעמקים בתורותיו של אזרחי על שמניזם עברי ומיניות מקודשת ובפרשנויות הרדיקליות שלו לקבלה, עולה השאלה אם הוא עדיין משתייך לאותו הזרם שמכונה כיום הזרם הניאו-חסידי. הרי כתלמידם של גינצבורג והרב שג"ר מצד אחד ושל זלמן-שחטר-שלומי מצד שני, אין ספק שהזרם הניאו-חסידי הוא בית גידולו (למעט חסידות בעלז). מצד שני, האם הוא לא כבר מחוץ לסקאלה של הניאו-חסידות, אולי אפילו מחוץ לסקאלה של הזהות היהודית בכלל? או שמא נכון יותר להגדירו כניאו-שבתאי? או שאולי הוא פשוט "עברי", ככינויו של אברהם וכשמה של האקדמיה שלו?

 

גבול הניאו-חסידות

עם צאת הספר, ובתזמון עם פרויקט ה"ניאו-חסידות" של אתר המוסף, ניצלתי את ההזדמנות לברר את השאלות הללו עם אזרחי בעצמו. זו מצד אחד הזדמנות וניסיון לבדוק את הגבולות של הניאו-חסידות בישראל, בעזרת החסיד שחגג בכל החתונות, ומצד שני, זו הזדמנות לתת במה לתלמיד ומורה יצירתי שכתב ספר חדש ומומלץ לדתיים ולחילונים ולרוחניקים כאחד.

 

בהקדמה האישית שלך לספר אתה כותב על המסע הרוחני המפותל שלך ועל הדרכים שבהן הלכת. עברת תחנות רבות עד היום; האם אתה מרגיש שהמסע התסיים או שגם היום זו תחנה בדרך, זהות שעוד עשויה להשתנות בעתיד?

"מבחינה מסוימת, המסע יסתיים רק ביום מותי, וגם זה לא בטוח. מבחינה אחרת, כבר שנים רבות שאני הולך בדרך מסוימת, שרק מתפתחת והולכת ומעמיקה. בעצם, מאז שפרסמתי את ספרי הראשון 'הישן יתחדש והחדש יתקדש' על הקשר הארוטי של המקדש, ההיכלות ושיר השירים ב-1997, אני הולך וסולל דרך. היא מעמיקה, מתפתחת ומגיעה למחוזות חדשים, אבל זו אותה הדרך, ואני מניח שאלך בה עוד שנים רבות".

 

אתה טוען שהדרך העברית הקדומה הושחתה על ידי ה"יהדות", אבל את מרבית המאמרים והפירושים שלך לחגים אתה מגבה ומבסס במקורות ה"יהודיים", בטקסטים של אותה "תרבות טועה". איך האמירות האלה מתיישבות ביחד?

"הזרמים המיסטיים ביהדות ניסו להשיב לה את מה שאיבדה כשעזבה את הרוח העברית והפכה עצמה לדת רבנית. לכן, בזרמים המיסטיים ניתן למצוא אוצרות, שחלקם נעוצים היסטורית עם שורשים עמוקים בעבר הנבואי, השבטי, הקדום, וחלקם פשוט נכתבו על ידי אנשים בעלי אינטואיציה עמוקה וטובה, שראו אל נפש האדם פנימה ושאבו מאותם מקומות מהם שאבה התרבות העברית מאז ומעולם, המקורות שתמיד הינם רלוונטיים, עתיקים וטריים כאחד".
הרשה לי להקשות. בפירוש שלך לחנוכה אתה מתעמק במסורת יהודית שהתגלגלה לאורך הדורות ולפיה המקדש ההיסטורי בירושלים היה בנוי כתמונת מראה לאדם. או בפירוש לפורים אתה מציע קריאה יונגיאנית של המגילה ועבודה עם הדמויות הססגוניות שהיא מזמנת כדי לעשות עבודה פנימית משמעותית. חלק מן הקריאות הללו מבוססות על מסורות חסידיות, קבליות ותלמודיות, ומתגלגלת גם לפילוסופיות מודרניות של הוגים כיוסף שחטר, אריך פרום ועד אליך. האם זהו תוכן רוחני עברי שמבחינתך אינו עולה בקנה אחד עם המסורת של הדת היהודית? הרי חלק מנשאיה של המסורות הללו היו יהודים הלכתיים מובהקים, לא?

"ראה, בהבדל אולי מיונתן רטוש והכנענים – אינני קורא למחיקת התרבות היהודית, אלא להבנה שהיא מציגה תמונה חלקית בלבד של המסורת הרוחנית שלנו; שהיא תופעה בתוך העבריות, ולא להפך. אינני מתרפק על עבר שהיה כאילו מושלם. לעבריות אין דוֹגמה. זוהי גישה פתוחה אל הרוח, והגישה הזו עושה שימוש בכל דבר טוב שיש בנמצא. ולכן, כשיש חומרים טובים ביהדות (ובפרט במקורות המיסטיים), מה הבעיה להשתמש בהם?" היות שאני מסתובב הרבה בעולם, אני רואה שכשמנקים את המסורת היהודית מאלמנטים גזעניים ושובניסטיים ומסנטימנטליות מסורתית, ניתן לגלות בה דרכים שטובות לא רק ליהודים אלא לאדם באשר הוא אדם "

 

"אינני מורד. אני מברר. יש לי אהבה עמוקה לחלק מההוגים החסידיים, גם אם יש לי ביקורת עליהם. היא לא מטשטשת את ההערכה והאהבה. מצד שני, הלוואי שהיו לנו חומרים אותנטיים ממקדשי האשרה ועשתורת, או אפילו מהתיאולוגיה הפלורליסטית של המלך שלמה, שבנה את מקדש עשתורת בירושלים. היה ראוי להקשיב לתיאולוגיה שלו, ולא להאשים, כרגיל אצל השוביניסטים, את 'הנשים הגויות'. אבל יאשיהו וחבר מרעיו החוליגנים מחקו את התרבות העתיקה, ומה שנותר לנו זה לעשות עבודה ארכיאולוגית של חפירה בספרות הקיימת כדי לעמוד על המרכיבים העמוקים שלה, שלפעמים היא עצמה אינה מודעת אליהם, כשם שמחברים חסידיים לא תמיד היו מודעים אפילו לכך שהם מושפעים באופן בלתי מודע מרעיונות שבתאיים שקדמו להם אך במעט.

כל התשובות נכונות
רבי זלמן שחטר-שלומי, שהסמיך אותך לרבנות, הוא אחד מן האבות המייסדים של ה"ניאו-חסידות". האם אתה רואה עצמך כמשתייך לזרם הזה שנקרא ניאו-חסידות, או האם כבר יצאת מהסקאלה לגמרי?

"כל התשובות נכונות. מה שברור זה ששאלות של שייכות לזרם כזה או אחר לא ממש מעניינות אותי. אני שייך למין האנושי, וזה כבר הרבה".
כמורה פעיל בהוואי של הרוחניות העכשווית בישראל, האם אתה מרגיש שיש צורך במיתוג חדש של המסורת? הייתכן שכינויים כגון "שמניזם עברי" ודומיהם לא נועדו אלא להציג את התוכן המסורתי בעטיפה חדשה, למתג את המורשת היהודית בעולם של ספורמרקט רוחני, שיש בו תחרות והוא מושפע מערכי הזמן של העידן הקפיטליסטי?

"כמו עץ, גם לאדם יש שורשים. ולרוב האנשים הרוחניים בישראל יש קונפליקט עמוק עם השורשים שלהם במסורת היהודית. קונפליקט שיש בו גם אלמנט של משיכה לצד הדחייה. בעיניי, חשוב שאדם יעשה שלום עם אבותיו ואמותיו, עם הדרך של העם שאל תוכו בחרה נשמתו להגיע לעולם. לכן יש חשיבות לנו, הישראלים, להכיר את התרבות העברית ולהתייחס לחגים שלה בעומקים הפגאניים-פסיכולוגיים שלה. טוב לנו לדעת כיצד ניתן להבין אחרת את המסורת, שמוצגת לנו בדרך כלל באופן שטחי ביותר ואף מרגיז. כשאדם מוצא את השבת שלו, למשל, והופך אותה לשלו, לא של הדתיים, הוא מוצא המון שקט ושמחה. כשאדם מוצא דרך לחגוג את פסח כחג של חירות פנימית, ולא כחג של הלכות מחמירות או כמפגש משפחתי מאביס ומביך – משהו בו יוצא לחירות." הזרמים המיסטיים ביהדות ניסו להשיב לה את מה שאיבדה כשעזבה את הרוח העברית והפכה עצמה לדת רבנית. לכן, בזרמים המיסטיים ניתן למצוא אוצרות, שחלקם נעוצים היסטורית עם שורשים עמוקים בעבר הנבואי, השבטי, הקדום, וחלקם פשוט נכתבו על ידי אנשים בעלי אינטואיציה עמוקה וטובה "

 

"מצד שני, היות שאני מסתובב הרבה בעולם, אני רואה שכשמנקים את המסורת היהודית מאלמנטים גזעניים ושובניסטיים ומסנטימנטליות מסורתית, ניתן לגלות בה דרכים שטובות לא רק ליהודים, אלא לאדם באשר הוא אדם. יצא לי כבר לעשות קבלת שבת לשבט אינדיאני שביקש להצטרף אליי. הם קיבלו איתי את פניה הנקביים של האלוהות – השכינה – והם היו באקסטזה! יצא לי כבר לחגוג את פסח בקצה העולם (באופן המיוחד שבו אני חוגג אותו) עם קהילה שדון אשתי ואני היינו בה היהודים היחידים, אבל כוווולם התחברו לחקירה העמוקה של אותו לילה: מהי חירות אמיתית וכיצד משתחררים מהקולות המשעבדים שבתוכי. אלו הם מסרים אוניברסליים, וטוב לנו להכיר אותם ככאלה, ולא רק כמסורת יהודית המדברת למי שגדל על קניידלעך.

 

אילו היית יודע שכל עם ישראל יקרא את הראיון הזה, מה היה המסר שלך לאומה?

"אולי שמבחינתי חירות, אהבה ואותנטיות (כלשון הקידוש: "באהבה, זכר ליציאת מצרים") הם עקרונות שראוי באמת לחיות על פיהם. אינני מחפש סמכות שתגיד לי מה לעשות, כי ברגע שאני מעמיק אל תוך החירות שלי, שהיא ניצוץ אלוהי, ואל האהבה שאני, שזו אלוהות ממש, ואם אני עושה זאת באותנטיות וללא העמדות פנים – אני כבר יודע איך לחיות. חיים שכאלו ראוי לחיות, והם מלאים ועשירים. אבל אנשים מפחדים לחיות ככה. לכן אני נמצא שם כדי לעזור למי שרוצה. זה מה שאני אוהב לעשות עם אנשים כבר הרבה שנים – לעזור להם לפרוץ דרך פנימית אל החירות והאהבה שהם כבר מלכתחילה. בלי פחד מסמכות הורית, או סמכות הלכתית או ממה יגידו השכנים. לחיות חיים שראוי לחיות אותם. חיי אהבה, חופש ואמת".

עירום ושמח

$
0
0

הורדתי מעלי הכל ונשארתי עירום ושמח.

בתחילת דרכי הרוחנית אספתי הרבה חכמה.
הייתי תולעת ספרים, הרגשתי שיש איזו חכמה, יש איזה ידע,
שמפענח את סודות הקיום, את סודות החיים והשתוקקתי לדעת אותו.
למדתי ולמדתי עוד ועוד, מבודהיזם ועד שמאניזם ואז הגעתי ליהדות.
לבשתי עלי מלבושים רבים. כיפה גדולה וציציות, טלית ותפילין,
הוספתי והנחתי שני זוגות תפילין כמנהג המקובלים.
ולא רק על עצמי הלבשתי לבושים גם על המציאות.
את המציאות, שכיום נראית לי כל כך פשוטה וזוהרת הלבשתי
בתורות וברעיונות,
ספירות ופרצופים, קבלה וחסידות,
תורות על הנפש ועל האדם, על יהודים ועל גויים, על ארץ ועל עם,
על מעשים שבונים עולמות ומעשים שמחרבים. היו לי מלא אמונות
שעטפו את המציאות בכסות של מילים.

אך בשנים האחרונות – פשוט הורדתי מעלי הכל
ונשארתי עירום ושמח
.

פלא

Viewing all 212 articles
Browse latest View live