Quantcast
Channel: KabaLove
Viewing all 212 articles
Browse latest View live

מיניות ורגשות

$
0
0

פלאאוהד אזרחי

התרבות שלנו היא תרבות שמדכאת רגשות. אדם רגשי נתפס בעיני החברה, ולרוב גם בעיני עצמו, כרגיש מידי”, ולפעמים גם קצת בעייתי. אולם רגשות הם פשוט אותות של מערכת הגוףנפש שלנו שמשהו קורה בעולם ולמשהו הזה יש משמעות אישית עבורנו. זה גורם לנו לפחד, או לשמוח, להתאבל או להתבלבל, להיות מתוסכלים או כועסים, מלאי חמלה או שלווים. לעולם הרגשי שבתוכנו יש גם תרכובות מיוחדות של רגשות שונים, כמוהתרגשות”, שמכילה קצת פחד מהול בשמחה ובציפיה לקראת הבאות.

קנאה היא אחד הרגשות המורכבים והנפיצים ביותר, בעיקר סביב נושאים של אהבה ומין. כמה מערכות יחסים התפרקו רק בגלל רגש הקנאה, שלא לדבר על אנשים ששמו קץ לחייהם או לחיי אהוביהם בגלל קנאהאבל קנאה היא לא רגש ראשוני, אלא קוקטייל של רגשות. אחת הדרכים המענינות שלמדתי להתמודדות עם קנאה היא קודם כל לפרק אותה לגורמים ולראות מה באמת קורה לי כשאני מקנא. מה מתרחש בתוכי?

בדרך כלל אמצא שכאשר אני מקנא מה שיש בי בעצם זה תמהיל של כעסים, פחדים, עצבות, בושה ובדידות, ברוטב של שאלות על ערךעצמי מוגש על מצע של דימויעצמי נמוך.  אחרי ששמים לב למרכיבי הקוקטייל אפשר לגשת לעבודהלבדוק מה מקור הכעס, מה מקורה של הבושה ובעיקרלמה זה לוחץ לי על כפתורים של ערך עצמי?

מה שנגלה בין היתר הוא שבלי משים הפכנו את אהובינו לכלי שרת עבור הערך העצמי שלנו. זהו שימוש שכיח שעושים אהובים זה בזהויש לשאול האם זו באמת אהבה?

תשומת לב עמוקה לעולם הרגשי יכולה להחזיר אדם לחיים. אחד ממורי החסידות הגדולים, הרבי מפיאסצנה, שהיה גם מחנך דגול אך נספה בשואה, כתב רבות על ההכרח של האדם להיותאדם מתרגש”. אולם התרבות בה אנו חיים מעדיפה לרוב אנשים שלא מפריעים לשקט התעשייתי, ולכן היא מלמדת אותנו מגיל הגן לחסום רגשות, להדחיק ולבלוע. בגלל שלא למדנו אחרת נדמה לנו שרגשות הם אכן דבר מסוכן. שאדם מרגיש הוא בעיה, ושאם אני כועס אז מישהו עלול להפגע מזה, לכן עדיף שאשתוקאבלע (הרגש החסום יתפרץ במוקדם או במאוחר, ואז הוא לא יהיה כבר רגש טרי אלא רעל שהצטבר בגוף לאורך זמן, ואין לו קשר למציאות העכשוית).

זכרונות רגשיים באברי המין

מזה שנים רבות אני עובד עם אנשים בתחומים הכי אינטימיים שלהםאהבות, יחסים, מיניותוברור לי שאחד המפתחות החשובים ביותר לעולם האינטימי הוא הרגש. להסכים להרגיש! רגשות רבים חסומים בגוף ושמורים בו. מיניות היא אחד התחומים שמעלים בנו הכי הרבה רגשות, מאושר אינסופי ועד דכאון תהומי, ולכן באזור אברי המין שלנו שומר הגוף שלנו אוסף של זכרונות מהילדות, מגיל ההתבגרות  משנה שעברה, ויש אומרים אף מגלגולים קודמים. טכניקות של מיניותשמאנית מתמקדות בתחילת הדרך בניקוי וניקוז כל אותם זכרונות רגשיים שנמצאים רשומים בגוף, ורק כשהם משתחררים ממנו הגוף מתחיל לחיות שוב. רגשות חסומים הם רעלנים שהצטברו בגוף ולא יצאו החוצה אולם דרך עבודה רוחניתמינית עדינה ומדוייקת (שדורשת לימוד מרובה וניסיון חיים) ניתן לנקות את הגוףנפש, לטהר ולהחזיר לעצמנו תחושות שחשבנו שהלכו לאיבוד, או שאינן קיימות כלל.

לכל אדם יש צד זכרי וצד נקבי בתוכו. החלק הרגשי שבנוגברים ונשים כאחדשייך לפן הנקבי של הנשמה שלנו, ודיכוי הרגש הוא בעצם דיכוי הצד הנשי הפנימי. גם נשים מאד פמיניסטיות מגלות לרוב שאת האישה הפנימית שלהן הן דכאו במשך שנים רבות. הסיבה לכך היא כי אנו חיים בחברה שלא יודעת כיצד לכבד את הצדדים הנשיים שלנו. אנו חיים בסוף עידן הפטריארכליות, שהינה תרבות בעלת אופי זכריבלתימפותח (הזכרי המפותח איננו מדכא את הנשי, כי הנשיות איננה מאימת עליו. הזכריות המפותחת מעוניינת בפריחתה של הנשיות). הפטריארכליות אמנם מדממת, מפרפרת וגוססת אבל היא עדיין כאן, בעיקר כי אנחנו נותנים לה מקום בתוכנו.

בעולם הקדום פרחה כאן תרבות אחרת, תרבות שבמרכזה עמדה האלה. חלק מפולחניה היו פולחני פיריון, פולחנים מיניים ומי ששירתו בקודש היו כהנות, שבמזקח התיכון נקראוקדשות”. הקדשות נרצחו והושמדו על ידי אחרוני מלכי יהודה, שביססו בארץ את התרבות המונותאיסטית הקנאית כתרבות פטריארכלית. מעט מאד ידוע לציבור הרחב על המהפכות העקובות מדם שבאמצעותן השתלט המונותאיזם הפטריארכלי על התרבות העברית הקדומה, למרות שהדברים מתועדים גם בתנך וגם בממצא הארכיאולוגי.

אולם כיום קיימת התעוררות מיוחדת במינה, שהיא התעוררות חובקת עולם. במסגרת הפעילות שלי אני זוכה ללמד ולהדריך שמאניזםמיני בעשרות מדינות סביב העולם, ואני רואה בהתרגשות כיצד ההתעוררות המתרחשת סביב כדור הארץ. נשים וגברים מכל הדתות ומכל מדינות העולם מבינים שחייבים לעשות שינוי, והשינוי הוא פנימי. השינוי הדרוש נוגע לחוויית החיים כולה וקשטר גם באופן בו אנחנו חיים את המיניות שלנו ואת עולם הרגש. העולם הרגשי שלנו נובע מטבעו מתוך עולם האמונות שבהם אנחנו מחזיקים באופן מודע ובלתי מודע (לדוגמה: רק כשאני מאמין שמשהו מסוכן יוולד בי רגש של פחד מפניו), והאמונות בהן אנו מחזיקים צריכות בחינה עמוקה, ריענון וחידושהמהפכה שמתרחשת כיום היא מהפכה של אהבה, שלא יכולה לדלג יותר על המיניות שלנו. אנשים סביב העולם מבינים שהעולם המיני שלנו קשור באופן הדוק בעוצמה הפנימית שלנו, וכשאנחנו מדוכאים מינית העוצמה שלנו מדוכאת. אנשים ונשים מרגישים כיום שהיצירתיות שלהם קשורה ביצריות הטבעית שלהם, והם אינם מוכנים יותר לקבל תכתיביםמלמעלהשחונקים אותם רגשית ומינית. איננו יכולים יותר להשלים עם אמונות שמדכאות את הנשיותבטבע, בחברה ובעולמנו הפנימי.

אני בטוח שמערכות היחסים של הדור הבא יהיו שונות בתכלית ממה שגדלנו עליו, כי הדור הבא מתעורר ומוכן כבר לדרוש אהבה.


"הארץ ספרים"על רומן הביכורים של אוהד אזרחי –"קדשה"

$
0
0

Kdesha FRONTcover"קדֵשה": הכירו את האני מאמין של השמאן המיני

אוהד אזרחי, רב בלתי קונבנציונלי, חותר ברומן הביכורים שלו תחת המוסכמות הדתיות, החילוניות והזכריות בנושאי המיניות, האלוהים והקדושה

08.11.2016 (הארץ, ספרים)

מיכאל סלע אברהם

"קדֵשה" מאת אוהד אזרחי יכול להיחשב ספר פמיניסטי או רוחני או ניו־אייג'י או אידיאולוגי. אבל ההגדרה אינה חשובה כל כך. רומן הביכורים הזה חותר תחת המוסכמות הדתיות, החילוניות והזכריות בנושאי המיניות, האלוהים והקדושה. הרומן הפיוטי מחולק לפרקים קצרים, הנעים לסירוגין בין העבר הקדום של ארץ ישראל בתקופת בית המקדש הראשון לבין ההווה הישראלי. השפה משתנה מפרק לפרק, מתקופה לתקופה ומתרבות לתרבות, ומתאימה עצמה לכוהני בית המקדש, לכוהנות האלה במקדש עשתורת, לחסידי ברסלב העכשוויים, לשמאנים המיניים הניו־אייג'ים. הגמישות באה לידי ביטוי גם ביכולת להיכנס לעומק הדמויות ולבטא את עולמן הפנימי על שלל אמונותיהן, ערכיהן ושורשי תרבותן. רבגוניות זו מנקזת את כל הדמויות יחדיו לשיח פנימי בעולמו של הקורא ולוקחת אותו למסע רגשי של התבוננות פנימית והגות רוחנית.

שני הסיפורים, זה של ההווה וזה של העבר העתיק, מתפצלים לשניים, כך שיש לנו בעצם ארבעה סיפורים המתרחשים במקביל. כל עת מתחלקת להיבט הנקבי והליברלי בהקשר המיני ולהיבט הזכרי והשמרני. בסופו של דבר מתאחדים שני ההיבטים, הזכרי והנקבי, וגם העבר וההווה.

הסיפור בהווה מגולל את מסעה של טרה, שמגיעה לישראל מארצות הברית לשבעה של אמה המתה, ופוגשת את יוני, השמאן המיני. הוא מסייע לה בחיפוש אחר סודות מעברה של אמה, שנטשה אותה בילדותה כאשר חזרה בתשובה ועברה לירושלים לקהילה החרדית. בדרך היא נחשפת לעולם חדש של ערכים ורעיונות, חוקרת את מיניותה ומגלה סודות על עצמה ועל העבר של התרבות העברית הקדומה. מההיבט השמרני של הסיפור מתוארים אחיה למחצה של טרה, ארז, חסיד ברסלב, ואשתו החוזרת בתשובה, יסכה, שהיתה בעברה נעמה.

הסיפור העתיק מתאר את כוהני בית המקדש וסופרי חצר המלך יאשיהו, בתקופת מציאתו של ספר התורה החמישי, ספר דברים, מה שהוביל להחרבת המקדשים והבמות של האלים בישראל וביניהם מקדש האלה ששכן בירושלים. מההיבט הנקבי של הסיפור מתוארות הכוהנת הגדולה של מקדש עשתורת ותלמידותיה הקדשות, העוסקות בעבודת האלה בגופן.

אזרחי בונה את סיפורו על בסיס עובדות היסטוריות אמיתיות ודמויות ממשיות שחיו בירושלים, אך משם הוא ממשיך בדמיונו הפורה. בדומה לאניטה דיאמנט בספרה "האוהל האדום" וליוכי ברנדס בספריה, שנתנו במה וקול לנשים נעלמות בתנ"ך, אזרחי נותן בספר זה מקום של כבוד לכוהנות ולקדשות, שאיש לא סיפר את סיפורן. כפי שכתבה התיאורטיקנית הפמיניסטית מוניק ויטיג: "עשי מאמץ לזכור, או אם נכשלת, המציאי".

מי שמכיר את פועלו של אזרחי, כרב בלתי קונבנציונלי וכשמאן מיני, או מי שקרא את תיאורו בכריכה האחורית של הרומן, לא יכול לחמוק מהמחשבה שאזרחי מביע את האני מאמין שלו בצורה נחרצת בספרו. בקיצור רב אפשר לנסח זאת כך: היחס למיניות בעולם מעוות, רוב בני האדם רואים בה משהו טמא ומלוכלך ומקשרים אותה באופן הדוק לאשה. תפישה זו משתלשלת מן האשה הראשונה (או השנייה), שהחטיאה את אדם הראשון בחטא גן עדן. הדתות המונותאיסטיות, הפטריארכליות, דיכאו את האשה ואת המיניות, שהיו פעם בעלות חשיבות וקדושה רבות משמעות. בעולם הדתי היהודי של היום, האקט המיני נתפש במקביל הן כשיא הקדושה והן כחטא (שפיכת זרע לבטלה) והמיניות מלווה בבורות, בהדחקה ובהתכחשות לגוף ולעונג. גם בעולם החילוני של היום המיניות היא שטחית, ריקה, שוביניסטית ומלווה ברגשות אשם, בושה ופחד. אזרחי, או יוני מהסיפור, מבקש להחזיר את הכבוד וההערכה לאשה ולגופה בעיקר, אך גם לגופו של הגבר, כמקדש, ולאקט הזיווג המיני כקודש הקודשים של עבודת האל והאלה.

מאמרים וספרים אקדמיים רבים כבר נכתבו על יהוה ואשרתו, והם חשפו עובדות שונות על פסלי האשרה בבית המקדש העברי ועל היחסים שבין העם העברי לאל ולאלה. גם אזרחי טוען כי עבודת הקודש העברית הקדומה היתה שמאנית ופגאנית בעיקרה, כלומר מבוססת על החיבור לאדמה, לתנועת הכוכבים ולעולמות הרוח, האיחוד הקוסמי הבא לידי ביטוי באיחוד הגשמי שבין זכר לנקבה.

תיאוריו של אזרחי על מיניות קשים לעתים לעיכול. הכוהן המבקש להחריב את הקדשות מאונן בסתר, האשה הדתייה שמתמודדת עם "המלחמה הנטושה בין הגוף המאוד מיני שלך והראש המאוד מפוחד שלך", השמאנית המינית הנופלת להתקף קנאה קשה. יחד עם זאת תיאוריו מרגשים. האשה הנותנת לאלוהים לעשות בה אהבה, הכוהן השומר על סוד הנשימה בעת הזיווג (תרגילי טנטרה?), האיחוד הרומנטי המופלא של הקדשה עם הגבר הנבחר, הקדשה שמרפאת דרך מיניותה את הכוהן שבא לאנסה. מצד אחד מתוארת מיניות מודחקת וההשלכות הרגשיות והחברתיות הנובעות מכך, ומהצד האחר מתוארת מיניות פתוחה ונוכחת, כדרך לחוש ולחוות את הקדושה האלוהית.

באמצעות המיניות נוגע אזרחי בנושא עמוק עוד יותר: מערכות היחסים שלנו. הוא מציע בעושר רב אלטרנטיבות חיוביות ובונות למערכות היחסים בין אב לבנו, בין אם לבתה, בין מעגל הגברים ומעגל הנשים, בין אויבים, בין מורה לתלמיד/ה וכמובן בין בני זוג (לא בהכרח בעל ואשה). בין השורות עולה השראה לחברה מתוקנת ובריאה, המבוססת על אהבה ולא על פחד.

הוא מתאר דרך חדשה ומרתקת להתבונן על פני הדברים, הן לגברים והן לנשים. מפי דבריו של חפו, כוהן האלה הגדולה: "הנחש הקדמון שבין רגליך יכול להיות כלי זין, חרב נקם, המחרבת את העולם, אך יכול הוא גם להיות מטה של אור וקסם, כמטות הקסמים של הכוהנים המכשפים במקדשי האלים". או מפי דבריה של האלה עצמה: "העולם עצמו הוא אהבה! בשרכם עשוי מאהבה, לבבכם אהבה הוא… הביאו אלי את לבבכם הפצוע וארפאהו… שדי נוטפים חלב אהבה, פותי נוטפת עסיס אהבה… לב טהור אברא בכם, לב של אהבה".

—-

מיכאל סלע אברהם הוא איש חינוך ורוח, סטודנט בחוג למיסטיקה ורוחניות במכללת צפת.

חדש –חגיגה דיגיטלית

$
0
0

הספר "חגיגהמאת רבי אוהד אזרחי

מעכשיו גם במהדורה דיגיטאלית

לרכישה הקישו כאן

המהדורה המודפסת אזלה, אבל דאגנו להוציא את הספר במהדורה דיגיטלית דרך חברת אינדיבוק. כך תוכלו לקרוא מאמרים אודות על חג וחג, אודות כל ירח חדש ואודות המשמעות הבלתי מצונזרת של החגים, עם רעיונות מעשיים שניתן לממש אצלכם בבית ובחוג המשפחה

מה שאמרו יודעי דבר אודות הספר:

אוהד אזרחי הוא ממובילי ההתחדשות הרוחנית של היהדות בישראל, ומשלב בתורותיו ידע של תלמיד חכם אמיתי ומקובל, יחד עם יצירתיות נועזת ורעננה. ד"ר תומר פרסיקו, חוקר הרוחניות העכשווית, אוניברסיטת תל-אביב.

*

הגותו הניאו-קבלית של אוהד אזרחי בונה נדבך הכרחי בתרבות היהודית.  החגים מקבלים בפרשנותו רוח ונשמה חדשה. דב אלבוים, סופר, מנחה תכניות הגות יהודית בטלוויזיה ומרצה לפילוסופיה יהודית

*

רבי אוהד אזרחי משמיע את אחד הקולות העמוקים והמרתקים ביותר בזירת הרוחניות העכשווית בישראל. זה לא "עוד ספר" למדף המתחדש של ספרי היהדות. זה משב רוח רענן לניעור האבק שהצטבר על המדף… ד"ר מריאנה רוח-מדבר, ראש החוג למיסטיקה ורוחניות במכללה האקדמית צפת

*

מזה שנים אני עוקבת אחר כתיבתו הסוחפת והרהוטה של אוהד אזרחי, ונחשפת לעשייתו החברתית המגוונת. אוהד מטרים לקלוט ולחוש את רוח התקופה, ומשכיל להתאים את האורגניזם החברתי שהוא יוצר לצרכי המציאות המשתנה. מעטים הם האנשים שחוננו בהתבוננות פנימית המטרימה את זמנה ומכוננת תכנים המתגלים בפועל במציאות ההיסטורית לאחר מכן כעובדה. ד"ר שלי גולדברג, מרצה לקבלה ולתורת הנפש של החסידות

*

חגיגה היא מפת דרכים מרתקת ללוח השנה העברי הקדום במתכונת חדשה, קדושה ומרגשת. הרב עמיחי לאו-לביא, מייסד ארגון סתורה-טלינג (סיפורי סת"ם).

*

קשה לומר מה כובש כאן יותר את הלב; החכמה שמפרשת מחדש את תורת הקבלה והחסידות בשפה הישירה של הקדושה הטבעית, המהפכנות שיש בה יושר, אומץ וכנות לבחון כל דבר מחדש, הקריאה להגשים את האהבה והמיניות ללא כל הפחדים הנוראים שהורישו לנו אבותינו, או חוש היופי, הויזואלי והמוסיקלי, שמהדהד בכל שורה…" אריה לייב – פילוסוף ומחבר "הקדושה הטבעית", "מבשרי אחזה – סודות הגוף על פי הקבלה" ועוד. 

כריכה קדמית של

כריכה קדמית של "חגיגה"

להזמנת הספר עכשיו

לדף של "חגיגה" בפייסבוק  (לדיונים על התכנים מול אוהד אזרחי ומול קוראים אחרים)

לספרים נוספים בהוצאת דופן

כשיש קונפליקט במערכת יחסים או בקהילה –מה עושים איתו?

$
0
0

העולם שסביבנו מלמד אותנו כל הזמן רק איך להסלים את המצב.

איך להפוך את האחר לאויב, לצייר אותו כמפלצת, להתייאש ממנו, להתאכזב ממנו, לשכנע את עצמי עוד ועוד בצדקתי ולשכנע את כל מי שמסביב בצדקתי, וברשעותו של האחר. לשם כך אנחנו מתחילים לבטא רגשות יותר ויותר קשים. אנחנו שולפים זכרונות קשים מהעבר – שאינם קשורים לקונפליקט הנוכחי – אבל מאופסנים אצלנו במוח כסממני אזהרה למה שעלול לקרות (כל פיגוע פלסטיני מזכיר ליהודים את השואה, ואת זה שרצו להשמיד אותם וכמעט הצליחו, גם אם אין קשר בין נערה עם סכין המחסום ובין היטלר) במוח של הקרבן נוצרים קשרים כאלו – כל עוד הוא לא מבקש ריפוי.

ההיסטוריה שלנו מאדירה אנשים שיצאו לקרב – חנוכה מגיע ואיתו "גבורת המכבים" – ולא אנשים שהיו חכמים מספיק כדי לבקש שלום, וריפוי. אין לנו חגים (בכלל!!!) של WIN WIN – כל החגים היהודיים הם חגים של "נצחון הטובים על הרעים" ושימותו הרעים….

אותו דבר זה קורה בתחום המיניות. זה קורה בין זוגות שהיו אוהבים… פצע קטן הופך גדול וצובר תאוצה. הסלמה מתרחשת, בהתחלה מתחת לפני השטח, כמו תנועת גרילה שאוגרת נשק ומסמנת מטרות להתקפה, ואז היא פורצת אל פני השטח בעוצמה.. משוכנעת בצדקת דרכה , משכנעת את כל מי שמוכן להקשיב למה היא כל כך צודקת והאחר כל כך רשע… ויוצאת למלחמה.

אלא שמלחמה איננה מרפאה כלום. היא רק מנציחה סבל, מייצרת עוד קורבנות בשני הצדדים, והקורבנות מחכים ליום נקם… המלחמה משרתת את תודעת הקורבן, ומנציחה את שלטונה של אותה תודעה בתוכנו (ראו מקרה ראש הממשלה שלנו… ואז שווה להסתכל פנימה ולחפש את "ביבי הפנימי" זה שהביבי החיצוני הוא רק שיקוף שלו).

אבל – כשמחפשים ריפוי ולא הסלמה, לא מחפשים "לנצח". לנצח את האחר מתחיל להראות כמו הפסד גמור. אם יש לי אי הבנה עם זוגתי ואני מנצח אותה , אני עצוב כמעט כמו כשהיא מנצחת אותי. אינני רוצה בת זוג מנוצחת… אני רוצה אהבה. ואהבה לא נוצרת בין מנצחים ומופסדים, אלא בין אנשים שמוכנים לצאת ממעגל המלחמה, ולהסכים להתנהלות אחרת, למשחק אחר.

  • שם המשחק: ריפוי המצב.
  • מטרת המשחק: לא להביס את האחר, לא להוכיח שאני צודק\ת, אלא להגיע למצב של WIN WIN. מצב בו שנינו מרגישים נהדר, שנינו מרגישים שהדרך שעשינו – גם אם היתה קשה – היתה שווה! שנינו צמחנו ממנה, שנינו למדנו המון, אין חשיבות למי צודק, כי שנינו אנושיים מאד, זה הכל.
  • כללי המשחק: לנסות להבין מה באמת חושב ומרגיש האחר. מה מניע אותו? מה הוא צריך באמת? מתחת לכל המהומה… ולפעול באמפטיה כלפי אותם צרכים. לא ללעוג להם. לא לנצל אותם, אלא ראשית – לחמול. להבין אותם ולשדר הבנה. לבדוק עם האחר אם אנחנו מצליחים להבין ללבו. להיות קשובים אם הוא אומר שלא ממש, לנסות לתקן את עצמנו עד שנצליח להרגיש את האחר, בלי לחשוב אם הוא צודק או אני צודק. רק מה הוא מרגיש ומה מפעיל אותו. אותו דבר עושה גם האחר. מנסה להבין אותי ואת מה שמניע אותי ואיך אני מרגיש באמת. כששנינו עושים כך – נוצרת קודם כל הרגשה אחרת בחדר. יש הבנה אמיתית. שני הצדדים מרגישים נראים, ולא נרמסים, על ידי הצד השני. ואז – מחפשים דרך שאולי יכולה באופן יצירתי לפתור את המצב. דרך ששנינו יכולים לראות כדרך של ריפוי ולא של ניצחון.

האגו רוצה לנצח. לא אכפת לו מאהבה. לא אכפת לו מריפוי. הוא רוצה להוכיח את צדקתו. (זו הנפילה של ספירת הנצח בקבלה). ההרגשה שלו היא שאם הוא מוותר על להיות צודק – אז האחר יצא צודק… חחח… זה עדיין המשחק של "מי צודק”, אבל לצאת מהמשחק הזה כליל — זו המשימה.

חנוכה הוא חג שבנוי על "צדיקים ורשעים", טובים ורעים.. "אור" שבא לנצח את ה"חושך". אבל אור שכזה איננו אור אמיתי. הוא רק מחזק את החושך, שיתעצם ויתקיף שוב בהזדמנות הבאה (כמו כל ה"ניצחונות" על החמאס בעזה) ובכך רק יעזור ל"אור" להוכיח לעצמו ולאחרים כמה הוא היה צודק כל הזמן, וכמה "אי אפשר לסמוך" על ה"חושך", כי הוא רע, רע מאד.

אבל אני רוצה לצאת מהמשחק הזה כליל. מבחינה אישית, זוגית, קהילתית, לאומית ובינ-לאומית אני רוצה לשחק משחק אחר בתכלית:

אני רוצה לשחק משחק של ריפוי, ולא של מי צודק.

בכל פעם שנצליח – ראוי יהיה להדליק נר.

לא נר שצד אחד מדליק לרגל נצחונו, אלא נר ששני הצדדים מדליקים יחד כי הם יצאו ממעגל ההסלמה של המלחמה זה בזה, והצליחו להביא אור אמיתי למצב.

גם אם נצליח להדליק בהתחלה רק נר אחד שכזה, נר אחד של ריפוי ולא של נצחון, נר אחד ולא שמונה, עדיין יהיה זה חג שמח באמת.


מאמרים מסוג זה מאת פלא – אוהד אזרחי – מרוכזים בספרו "חגיגה". הורידו את הספר במהדורה דיגיטלית למחשב או לנייד, ובכל פעם שצריך תוכלו לשלוף מאמר קצר, מרתק ומהפכני שישנה את אוירת החג במשפחתכם לחג בעל משמעות

על האהבה הטראנס-פרסונאלית

$
0
0

ועל לילות פרא

אוהד אזרחי. [נובמבר 2007]

באהבה ישנם שלושה מישורים של קיום, אך רק שניים מהם מוכרים בחברה המערבית המודרנית בה אנו חיים: הקודים של המוסר החברתי שלנו מקדשים אהבה פרסונאלית – אהבה בין זוג אהובים, המכירים זה את זה, שהיכרותם הולכת ומעמיקה ככל שאהבתם נבנית, וכלל שהקשר בינם נבנה ומתחזק. הקודים החברתיים שלנו מקדשים את האהבה הזו. היא נחשבת כשרה, ואף מומלצת.
הקודים החברתיים שלנו מכירים גם מישור אחר של אהבה ומיניות, והוא המישור התת פרסונאלי. יחסים מסוג זה נחשבים כפסולים בחברה המודרנית. יחסים תת-פרסונאליים מוכרים לנו כמפגש של זנות, בו הקליינט והזונה לא מכירים זה את זו בהכרות אישית. מין תת-פרסונאלי מתרחש גם בחדרי השירותים של מועדוני לילה. זיון חפוז בשירותים בו עושים המשתתפים שימוש זה בגופו של זו לשם פורקן מתח מיני אינה יכולה להחשב כאהבה, היות וחסר בה המרכיב הפרסונאלי. אין ללוקחים בו חלק כל כוונה לצלול זה אל לבבה של זו באותו מפגש מיני. מרכיב ההיכרות הפרסונאלית נעדר מאותו מפגש, ולכן כי אין הם יכולים כלל ללכת "לעומק" במפגש שכזה, בו הלבבות סגורים מלכתחילה, ורק הדחף המיני מחפש פורקן דחוף.

אהבה פגאנית

בתרבות הפגאנית הקדומה שלפני היהדות היה רובד נוסף של מפגש מיני, הרובד הטראנס-פרסונאלי, רובד שהיהדות בחרה לשלול, ואף הצליחה כמעט להכחידו מעולם כולו, על ידי שלוחותיה המונותאיסטיות, הנצרות והאיסלאם. בתרבות הפגאנית הקדומה היה קיים רובד נוסף לחיי המין שאיננו פרסונאלי כי אם טראנס-פרסונאלי, ודווקא משום כך הוא קדוש ביותר, כי הוא יכול לנסוק לגבהים, או לצלול לעומקים שמעבר לאישיות.

אהבה טראנספרסונאלית   

זיווג האל והאלה דרך בני האדם

מין עם אהבה עלאישית

אהבה פרסונאלית    

אהבה אישית, בין בני זוג

מין עם אהבה

אהבה סבפרסונאלית   

יחסי זנות למיניהם

מין ללא אהבה

לאנשים שעסקו באהבה שכזו קראו בארץ כנען "קדש" או "קדשה". הקדשים והקדשות היו אנשים שעסקו במיניות מקודשת במסגרת פולחן דתי פגאני. במסגרת אותו פולחן לא נוצר קשר אישי, פרסונאלי, בין האדם העולה לרגל למקדש האלה, למשל, והקדשה שלרגליה הוא עולה או אף שוכב. סיפור חייה הפרטי לא היה משמעותי במפגש שהתבצע באותו מעמד. מה שהיה משמעותי הוא האלה אותה היא ידעה להנכיח דרך גופה, האלה אותה פגש המאמין ולה סגד ביראה ואהבה. כשכהן וכוהנת תינו אהבים במקדש לא היה זה מפגש אישי, בינו לבינה, בין האישיות שלו לאישיות שלה. מה שהתרחש שם זה הנכחה של האל והאלה – של היסוד הזכרי והיסוד הנקבי בקוסמוס דרך הגופים המיניים של שניהם, שמאפשרים לשני היסודות הללו להזדווג ולעשות אהבה. לאהבה הזו אני קורא "אהבה טראנס-פרסונאלית”.

הדתות המונותאיסטיות הכחידו כמעט לחלוטין את האופציה לאהבה טראנס-פרסונאלית מהפולחן המקודש. היתה זו הקבלה שהשיבה את האופציה הטראנס-פרסונאלית, ליחידי הסגולה, אך לרוב היא הגבילה זאת רק לתוככי המסגרת הזוגית, או אף לחיי הנפש הפנימיים של המקובל מול האלהות. הקבלה והחסידות איפשרו לבני זוג שזככו את עצמם להתעלות אל מעבר לאני האישי בעת מעשה האהבה, ולחוות את הזיווג האלהי בתוך המערכת הזוגית. כך נתפרשה אמרתו הידועה של רבי עקיבא "איש ואישה,. זכו – שכינה ביניהם…" את המילה "זכו" הסבירו החסידים כ"זככו" – כלומר אם הם מזככים את עצמם כך שאישיותם הופכת שקופה לאור האלהי –  תשרה ביניהם השכינה. במצב שכזה הגבר זוכה לראות באשתו סוג של נוכחות נשית גדולה, מעבר לאישיותה הפרסונאלית, איתה הוא מתאחד, והיא זוכה להתמסר דרכו לאלהים בעצמו.

זה גם הכרחי לזוגיות טובה

רוב העבודה שאנו עושים במסגרת בית הספר לאהבה וקבלה KABALOVE מכוונת לאפשר ללומדים להתעלות מעבר לטריוויאלי, מעבר לבנאלי, ולחוות מיניות מקודשת כאיחוד של האל והאלה, או הקב”ה והשכינה בלשון היהודים.

המהפכה של חכמי המשנה והתלמוד לאחר חורבן בית שני ידועה כמי שהעבירה את עבודת המקדש מהמקדש בירושלים אל ביתה הפרטי של כל משפחה ומשפחה. עבודת קודש הזו מתבטאת באופן בו בני זוג יכולים לשוחח זה עם זו, לסעוד יחד, לנסוע ברכב, לעשות קניות או לעשות אהבה. כל מעשה יכול להפוך למעשה אהבה, ולחיבור טראנספרסונאלי.

אחד הדברים המענינים שנוכחנו לדעת הוא שכשבני זוג אינם מסוגלים להפוך את האישיות שלהם לשקופה מספיק כך שתזרח דרכם האהבה האלהית – הזוגיות שלהם הופכת לסבל מתמשך.

לשון אחר: מיניות שיש בה אהבה פרסונאלית גרידה לא יכולה להתקיים באמת לאורך זמן. או שהיא מתעלה להכיל בתוכה את האהבה הטראנס-פרסונאלית, או שהיא נופלת להזניה הדדית, וליחסים סב-פרסונאליים, בהם הגבר והאישה מקיימים יחסי מין של ניצול הדדי, של השתמשות הדדית בהסכמה, ויש בכך הרבה סבל פנימי.

לילות פרא

הספר "לילות פרא" מאת דיוויד דיידה, אותו הוצאנו לאור בתרגום לעברית, מוקדש כולו להעברת המסר של האהבה הטראנס פרסונאלית. מיקונוס, אותו מורה אגדי (שגם אנו זכינו למספר מפגשים איתו), מנחה בספר את דיידה הצעיר ואת חבריו הקרובים להכרה ביכולתם לא רק לאהוב ולהיות נאהבים באופן פרסונאלי, אלא גם "לחיות כאהבה" (living AS love), או כיצד להניח לאהבה לחיות דרכם (To be lived by love) ו"להיפתח לאחד הגדול" – באופן טראנס-פרסונאלי. הרי לפניכם קטע מהספר:

"ידידנו האומלל," אמר מיקונוס והניד בראשו לכיווני, "מפחד לזיין. הוא מפחד לרקוד עם הגבירה. הוא רוצה לעמוד מרחוק ולצפות במתרחש כמו מדען. הוא מפחד לעזוב את החדר שלו, לאבד את הטהרה ואת שלוות הנפש שכה עמל להשיג. הוא מפחד לאבד את השתיקה הנאצלת שלו. הוא מפחד מהפראיות של האישה. בשבילו הכל צריך להיות לגמרי נקי ומסודר. הוא רוצה את הכּוּס אבל הוא לא מעוניין בריריוֹת. הוא מעוניין בשדיים אבל לא בשיניים. אה, הוא אדם טוב – תראי את האור בעיניים שלו." […]  האוויר שסביבנו השתנה. מין התלהבות צפופה נחתה עלינו, יורדת אל תוך גופנו כמו אהבה סמיכה, חודרת אל תוכנו, מפרה אותנו ואת החלל שבינינו בפרץ של אושר דחוס. מיקונוס המשיך לדבר, פניו הקשוחים זורחים בברכה. הוא החל להתייחס אל הידידה שלנו כאילו היא עצמה הייתה הגבירה הגדולה, לדבר אליה כאל האלה הגדולה. ("לילות פרא", הוצאת דופן, עמ' 23)

"…נשים או אלהים – זו הבחירה המסורתית למה שנקרא אדם רוחני, אתה מבין. אבל זו בחירה מיותרת לחלוטין. נשים הן אלהים, סקס זה אלהים.  הכל זה אלהים, ואלהים הווה גם מעבר לכל. עצתי לך, ידידי, היא לרקוד עם הגברות. אהוב אותן באופן מוחלט, אך לעולם אל תשכח שאתה נמצא גם מחוץ לחדר ממש ברגע זה…". (עמ' 33)

קצת על תרגול אהבה טראנספרסונאלית בסדנאות:

מכיוון שבקודים התרבותיים המודרניים לא קיים ההקשר התרבותי של האהבה הטראנס-פרסונאלית, אנשים רבים טועים לזהות את ההליכה אל מעבר לאהבה הפרסונאלית כהנמכה וכהזניה של האהבה לכיוון הסב-פרסונאלי. אנו נתקלים בטעות הזו פעמים רבות, הן בתגובות של קוראים לספר "לילות פרא", והן בתגובות לתרגילים שונים בסדנאות. (כמו: "איך אני יכול לעבור בתרגול מבת זוג אחת לשניה? אני מרגיש שאני בוגד…" או – "איך אני יכולה להיפתח עם הגבר הזה? הוא לא מושך אותי…"). פעמים רבות אנו יוצרים תרגילים המיועדים לאפשר לאדם להיפתח לאותו מרחב מקודש של אהבה טראנס-פרסונאלית, שבו אין האהבה מצטמצמת רק למה שבין האגו הפגוע שלי לאגו הפגוע שלך. כשהאדם מבין זאת ומסכים להיפתח למרחב הזה, הוא מגלה לפתע שהוא, עם גופו ונפשו, כמו כל האחרים איתם הוא מתרגל, על כל מוגבלויותיהם האנושיות כל כך, מהווים כלי להשראת השכינה. זה קורה כל הזמן, האחד הגדול זורח דרך הכל, גם דרך הבשר שלנו, אלא שעלינו לעמול כדי לקלף את קליפת הפחד המסמא את עינינו מלהכיר בכך. כדי שיהיו לנו "עיניים לראות ולב לדעת" את אור אהבת “האחד הגדול” הזורח כל הזמן, ללא הפסק,שאנו נוטים לקמט לפי האגו המפוחד שלנו וצרכיו.

באימונים שלי התבקשתי לא אחת לעבוד עם נשים שלא רק שלא הכרתי אותן כלל, אלא שמבנה גופן אף דחה אותי בתחילה. שם התבקשתי ללמוד להיפתח לאהבה. לראות את השכינה. לזהות נקודות של אינטימיות, לנשום אותן, להגדיל אותן, לפתח אותן, לפתוח את הלב לאהבה שמעבר להעדפות הפרסונאליות הגורמות לי להתכווץ, לדעת לאהוב את האלהי שבאדם, בכל אדם, שבכל אישה, בכל גיל וצורה.

באסכולות העמוקות של הטנטרה בהודו מתבקשים המתרגלים לעשות אהבה באתר שריפת הגופות. טנטרה איננה איזה מרשם מודרני לחיי נישואין מאושרים עם קצת סקס מרגש. הטנטרה היא דרך דתית. היא דרך שמיועדת למבקשי אלהים, לא למבקשי סגנון חיים בריא. הטנטרה המסורתית יכולה להיות לפעמים לא בריאה במיוחד. אינני יודע כמה סניטרי זה לקיים יחסי מין באתר שריפת הגופות, למשל. אבל כשאתה הולך בדרך המבקשת להכיר באלהי בתוך תענוגות הבשר ובתוך מיצי המשיכה המינית עמוסי ההורמונים – עליך לדעת כי אתה לוקח סיכון. יש סוגים של ספורט אתגרי שסכנת חיים בצידם, ויש סוגים של תרגול רוחני אתגרי שסכנת פגיעה פסיכולוגית מסויימת בצידם. מי שנכנס לתרגול ברמה גבוהה חייב לדעת זאת, ולקחת אחריות מלאה למעשיו.

של נעליך

את הפסוק הידוע: "של נעליך מעל רגליך כי המקום אשר אתה עומד עליו אדמת קודש הוא” פירשו החסידים שהמדובר הוא בלהשיל את הנעילות מעל ההרגלים שלך. אינך יכול להיכנס אל המקדש עם נעליך ועם “נעילותיך” הנפשיות. אינך יכול להופיע כאדם בורגני מהשורה ולהיכנס מיד למקדש הטראנס-פרסונאלי. זה לא עובד ככה. כדי להיכנס למקדש עליך להתקלף משכבות של הרגלים ודפוסי מחשבה. לפעמים עליך ממש למאוס בחייך הבנאליים, ולפעמים עליך רק לסדוק את קליפת ההרגל בכל מיני דרכים שמפגישות אותך עם הקצוות הרוטטים של עצמך.

ללמד אמנות

האהבה הטראנס-פרסונאלית היא אמנות. אי אפשר ללמד אמנות, אך אפשר לפעמים לחולל קטליזאטורים, המעוררים את נפש האמן הנרדמת לבקוע מתרדמתה. טקסים מיוחדים, תרגילים מכוונים וטקסטים מסוימים יכולים לעזור לנו לשחרר את אחיזתנו המבוהלת באהבה הפרסונאלית גרידה, ולהשיב משב רוח רענן על לבבנו הכמה לאהבת האלהים הגדולה. אך אין בדברים הללו כל הבטחה. רבים נכנסו אל בית מדרשו של הבעל שם טוב וכל שהצליחו לראות היה חבורת שיכורים היושבת ושרה סביב בקבוק השיכר.

על הכח המיני ושורשו העליון

$
0
0

מיניות האדם היא מפתח גדול ועיקרי להתפתחות רוחנית.

הכוח המיני הינו כח כה חזק ועוצמתי, עד כי אין תרבות בעולם שלא הרגישה מאויימת על ידו וניסתה לשלוט בו באופן כלשהו. רבים מאתנו ניסו, מנסים ועוד ינסו לעקור מתוכם את היצר המיני, להכחיד אותו, להכחיש אותו, או לפחות למסגר אותו בחוקים נוקשים, למסמר אותו במסמרות של רגשות אשם כבדים, להגדירו כתחום בלתי ראוי ובלתי מנומס בהחלט, ואז להעמיד פנים כאילו הוא לא באמת קיים, ולנהל את חיינו המתורבתים כאילו אין לנו אברי מין כלל.

אבל כבר הוכיחה כל סטטיסטיקה אפשרית כי היצר המיני הינו בסופו של דבר חזק מכל חוק, וכשסוגרים אותו, מדכאים אותו ומתעלמים ממנו הוא חוזר ומכה בשנית, ובדרך כלל מאחור. הוא מופיע בדמות של מיניות "אסורה" ואפלה. בפינות סודיות ואפלות אנשים מהוגנים לכאורה מסתירים רומנים סודיים, אתרי פורנו וביקורים אצל זונות. כשהכוח המיני מדוכא עד עפר הנפש הופכת למרירה, נוקשה ועצובה, והגוף מגיב בדמותן של מחלות כרוניות מסוגים שונים הנגרמות ממחסור בזרימת האנרגיה המינית, שהיא אנרגיית חיים, באורגניזם הפסיכו-פיזי.

בעיני – הכוח המיני הוא כוח אלהי, לא פחות. הכח המיני הוא כוח יוצר, הוא כוח מאחד, הוא כוח של אהבה קוסמית שמצאה את דרכה אל תוך הבשר שלנו. מקורו של הכח המיני גבוה מאד בעליונים וביטויו הפיזי בתחתונים. הכוח המיני הוא כמו חבל המשתלשל מלמעלה למטה, עובר דרך כל מה שבאמצע, אבל כל הזמן, לאורך כל הדרך, הוא אותו חבל. מי שרוצה לטפס על החבל ולהגיע לקצהו העליון חייב לאחוז בצידו התחתון תחילה, ולהתחיל לטפס משם.

—–

אוהד אזרחי. טבת תשס"ז, דצמבר 2006.

לשכב עם הצרות שלך –חכמה ילידית משבטי המאורים

$
0
0

פלא. 2017

אחד החברים שלי הינו צ’יף מאורי. הוא אחד האנשים המכובדים ביותר כיום באומה המאורית, אומת הילידים של איי ניו-זילנד. הרבה דברים אפשר ללמוד מהאיש המיוחד הזה, שנושא בלבו בענווה ידע רב שכבר במסורת בשבטים המאוריים. אני אוהב לשוחח עם אנשים כמוהו. אנשים שנושאים חכמה עתיקה אך יחד עם זאת יודעים שגם החכמה העתיקה הזו איננה חזות הכל וגם היא צריכה רענון. הם אינם מנסים להוכיח כל הזמן ש”המסורת שלהם אמרה את זה קודם”… יש לי הנאה צרופה מלחלוק דברי חכמה ודברי שטות עם אנשים שכאלו.

לפני שהמראתי חזרה מניו זילנד לישראל (בפברואר 2017) בא האיש הזה להפרד ממני לשלום בשדה התעופה. ישבנו על קפה בטרמינל ודברנו דברי אמת היוצאים מהלב. את אחד הדברים שלמדתי ממנו באותה הזדמנות אני רוצה לחלוק עמכם כאן:

לשכב עם הצרות שלך

“לשכב עם הצרות שלך” זה ביטוי מאורי מסורתי. המשמעות של המילה “לשכב” במאורית דומה למשמעותה בעברית: היא יכולה להשתמע באופן מיני או שאינו מיני, אבל הכוונה בביטוי המאורי הזה של “לשכב על הצרות שלך” היא מינית, הסביר לי ידידי, והמשיך: “יש אנשים שכשמגיעה אליהם צרה, או בעיה בחיים, הם נסוגים, או בורחים מהתמודדות, אבל הגישה המאורית אומרת להיפך — גש קרוב קרוב אל הבעיות שלך ותשכב איתן! זה דורש הרבה אומץ. זה דורש ‘מאנה’ (עוצמה פנימית) כמו שאומרים המאורים, אבל אם יש בך מספיק ‘מאנה’ אז כשמגיעה צרה לפתחך אתה לא תסוג. כשיש בעיה אתה תגש אליה קרוב, אתה תכנס אל תוכה עם הלב וממש תשכב איתה”.

המאורים הם לוחמים, אך הם גם יורדי ים. הם הגיעו לאיי ניו זילנד בסירות קאנו גדולות. המילה המציינת בעיה או צרה בשפה המאורית משמעה בעצם ‘מערבולת-סוערת’. “כשמגיעה אליך מערבולת סוערת, ממשיך ידידי ומסביר לי את הגישה שלהם — תכנס אל תוכה! אל תברח! תעשה איתה אהבה!”

הכח הרוחני של הפאלוס

חלקתי עם ידידי שזהו אכן אחד הדברים החשובים בעיני באיכות הזכרית בתוכנו: היכולת לחדור למצבים קשים עם לב אוהב. הצרה היא שרוב האנשים בעלי הלב האוהב הם גם בעלי לב רך… ורוב האנשים שכן מסוגלים “להכנס בבעיות שלהם” אינם יודעים כיצד לכשות זאת עם לב פתוח. הם אמנם “מזיינים לבעיות את הצורה” אבל הם לא יודעים לעשות איתן אהבה! וזה מה שדרוש כאן. הם משחקים משחקי כוח במקום להעביר את המפגש למישור אחר – מישור העוצמה של הלב.

הכוח הרוחני של איבר המין הזכרי, הפאלוס, הוא היכולת לחדור באהבה. לא לחדור ללא אהבה, לא לחדור בכוחניות, ולא להיות רפה ואוהב, אלא להיות “איבר חי” כמו שקוראים לזה בקבלה, איבר עוצמתי שפועם עם הלב. אחת המתנות המרכזיות של גבריות גבוהה היא היכולת לחדור אל האהובה באהבה, גם כשהיא מופיעה כמערבולת סוערת של רגשות שלרוב מבהילים גברים וגורמים להם או לקפוא, או ללכת, או להיות אלימים (fight, flight, freez).

ידידי המאורי סיפר לי שהמושג “לשכב על הצרות שלך” הגיע ממצבים בהם לוחמים של שבט אחד הגיעו להתגרות בשבט אחר. אם הם היו חסרי עוצמה היה השבט המקומי תוקף אותם מיד ומבריח אותם לכל הרוחות, אבל אם הם היו עושים האקה מרשימה, כזו שמראה שהם פועלים כאיש אחד בלב אחד, ויהיה קשה מאד להביסם, או אז ביתו של המנהיג המקומי היתה יוצאת לקראת הלוחמים המבעיתים של השבט התוקף ואומרת: “מי פה אחראי לכל הבלגן?” מנהיג הלוחמים המתקיפים היה יוצא לקראתה ואומר – אני! ואז היא היתה אומרת, ובכן אני בתו של הצ’יף, מי מכם רוצה לבוא ולקחת אותי לאישה? בואו עכשיו! מנהיג החבורה, או אחד הלוחמים הבכירים שלו, היה יוצא לקראתה ולוקח אותה. הם היו מקיימים יחסי מין ובכך היה מגיע הסיפור לסיומו. סכסוך דמים מיותר נחסך. מהמסורת העתיקה הזו, הסביר לי ידידי, מגיע הביטוי “לשכב עם הצרות שלך”.

 מאנה

בעולם המודרני אנחנו לא אוהבים את  השימוש הזה שנעשה בביתו הצעירה של המנהיג. נדמה לנו שהיא היתה קרבן לניצול מיני, ואולי זה גם נכון. סביר להניח שבתוך אותה אישה צעירה היו קולות שונים. חלק מהם התנגדו בתוקף לרעיון שהיא צריכה עכשיו לעזוב את כל המוכר לה ולשכב עם גבר זר ומפחיד מהאוייב כדי להציל את אנשי שבטה. אבל הלו גם בלבם של לוחמים גברים היוצאים לקרב ומקיזים דם כדי להגן על עמם קיימים הקולות הללו… אולם לעתים הבחירה של הלוחם, או במקרה זה הלוחמת, להעניק את עצמם למען משהו גדול מהם היא אכן בחירה מלאה, בחירה בלב שלם, שרק אדם עם כבוד פנימי ו”מאנה” גדולה יכול לעשות.

 סימבולי

בכל מקרה, אם נפסיק רגע את הדיון הצדקני הזה, וניקח את הסיפור באופן סימבולי, כאילו כל השבט זה אדם אחד, וכל הדמויות המדוברות בסיפור מייצגות כוחות שונים שמשחקים בתוך האינדיבידואל, הרי שמהסיפר הזה אפשר ללמוד את הדרך להתמודדות עם בעיות החיים, או איך “לשכב עם הצרות שלך: לא לשלוח קדימה את התוקפנות שלך, אלא את היכולת שלך לפגוש את האויב באהבה שיש בה עוצמה, אותו שילוב המסומל בבת המנהיג. זהו שילוב מיוחד של האלמנטים הזכריים והנקביים שבנפשנו, והשילוב הזה חסר לנו בתרבות. אנחנו מכירים תוקפנות גברית רגילה, כזו שיוצאת לקראת הבעיות ותוקפת אותן, אנחנו מכירים כמובן גם גישות של ריצוי וכניעה. אבל גישה כזו שבאה אל הבעיות באהבה ומוכנה לעשות איתן אהבה ממקום של עוצמה – את זה אנחנו לא כל כך מכירים בתרבות שלנו.

סוף למשיחים

$
0
0

סוף למשיחים

פלא, אוהד אזרחי

הציפיה למשיח הינה חלק מהבנייה חברתית גדולת ממדים של תודעה קורבנית קולקטיבית

משיח בהגדרתו הינו גואל ומושיע. היהודים מחכים לגואל שיבוא ויושיעם, הנוצרים סבורים שהוא כבר הגיע ורק מי שמאמין בו נושע. המוסלמים מחכים למהאדי וחלק מהקבוצות הבודהיסטיות מצפות לבודהה-אמיטריאה שיבוא באחרית הימים. אלו גם אלו תמימי דעים ביחס לעצם הצורך במשיח גואל ומושיע.

במאמר הקצר הזה אני רוצה להתבונן בכל מערך ההנחות הנפשי שמחפש גואל, ולנתח את המבנה הפסיכולוגי העומד בבסיסו.

ברור הדבר כי ברגע שאמרנו שיש צורך במושיע“, הנחנו מיד שיש לגואל הזה גם גם את מי להושיע, והנחנו מיד שיש גם ממה להושיע את אותו שזקוק לישועה. למשל: "משיח יגאל את היהודים מהגלות ויושיעם מיד אויביהם". זו היתה, ועדיין הינה, ההנחה הרווחת בתרבות היהודית כולה. או בתרבות הנוצרית: "ישוע יחזור כדי להושיע את האנושות כולה מנפילתה בטומאת החטא הקדמון". לכל אחת מן הדתות הממוסדות יש הנחת יסוד אחת התופסת את האדם כמי שזקוק לישועה והנחה אחרת שיש אכן כתובת לציפיה הזויש מי שיופיע כדי לבצע את המשימההגואל, המשיח.

המשיח ומשולש הדרמה

התרפיסט סטפן קרפמן הצביע על הדינמיקה אותה כינהמשולש התודעה הקורבניתאומשולש הדרמה“. שלושת קדקודי המשולש  הם התוקפן“, הקורבןוהמושיע“. התוקפן יכול להיותמישהו“, למשל אדם מסויים שנתפס כאלים, או אומה מסויימת שנתפסת כמעוללת רע בעולם, כמו המושגמלכות הרשעהבספרות חזל המתייחס בעיקר לאימפריה הרומית. התוקפן יכול להיות גם כוח כללי שאנו מרגישים כקורבנות שלו, כמו מושגהחטא הקדמוןאצל הנוצרים. בשני המקרים הקורבן מרגיש חסראונים אל מול התוקפן, ומבקש לו את הצלתו על ידי שימוש בכוחותיו שלהמושיע“. אלא שכידוע המושיע עצמו הינו חלק מאותה דינמיקה מורכבת של תודעה קורבנית. התערבותו לטובת הקורבן איננה מעצימה את הקורבן אלא משאירה אותו תלותי וחסר אונים. התערבותו של המושיע לטובת הקורבן עלולה להוסיף את מי שהיה תוקפן לרשימת הקורבנות החדשה, כי עכשיו התוקפן לשעבר הפך לקורבן של המושיע. מבחינת התוקפן שהפך לקורבן — המושיע של הקורבן הראשון אינו אלא תוקפן. הקורבן החדש יפנה גם הוא בתורו לחפש לו מושיע, שיצילנו מתוקפנותו של המושיעשלהקורבןהראשון, וכך הלאה.

למען האמת, סביר להניח שגם התוקפן הראשון, בינו לבינו, בטוח שהוא רק קורבן של עוולה כלשהי, והוא משתמש בכוחו רק כדי להציל את עצמו או את היקרים מפני אותה עוולה.

כשמבינים זאת אפשר לקלוט פתאום שהציפיה למשיח הינה חלק מהבנייה חברתית גדולת ממדים של תודעה קורבנית קולקטיבית. אותי לפחות זה קצת זעזע כשלמדתי להכיר בכך.

גאולת המשיח האמיתי תהיה גאולה סופית, מכה ניצחת לתוקפן, מכה שאין ממנה תקומה“, כך מאמינים המשיחיים. ”כשיגאל המשיח האמיתי את העולם, גם התוקפן יכיר בנבזותו וברשעתו. הוא יודה על האמת, יכריז על צדקותו של הקורבן, וייבוש ויכלם במעשיו“, מנחמים הם את עצמם. חלומם הרטוב של רבים מהיהודים המצפים למשיח הוא שבימות המשיח יבושו סוף סוף הגויים במעלליהם, הם יהפכו למשרתיהם של היהודים, שיהיו אז למלכים למושלים ולרוזנים

כשישוב ישוע למלוך בעולם, סוברים הנוצרים, יכלמו היהודים, שלא קבלו בזמנו את מלכותו ואולי אף סייעו לרומאים בצליבתו. השטן בעצמו גם הוא יאכל את הכובע ביום בו ישוב ישוע אל העולם. הגיהנום הגרוע ביותר בו נדונים הרשעים, סוברים הקורבנות, הוא הבושה האינסופית שאוכלת את לבם וגורמת להם לרצות למות ולקבור עצמם שוב ושוב.

שינוי התודעה

היציאה ממשולש הדרמה כרוכה בשינוי תודעתי: הקרבן מתעורר להבין שכל עוד הוא משחק את משחק הקרבןתוקפןמושיע הרי שהוא נתון באותה משוואה שמרוקנת אותו מעוצמה. אולם ניתן להחלץ ממשולש הדרמה: מי שהיה בתודעתקורבן יכול לשנות פרספקטיבה ולראות את מצבו (אותו מצב בדיוק) כאתגר. לא תוקפנות שהופכ אותו למסכן, אלא אתגר שקורא לו להתרומם בעוצמה.

כשהקורבן משנה פרספקטיבה, מי שהיה עבורוהתוקפןהופך פתאום למאתגר. כדע להיות ראוי להתמודד עם האתגר הולך המתלמד למאמן טוב. לא למושיעאלא למאמן!

ההבדל בין מושיע ומאמן הוא עצום: המושיע משאיר את הקורבן תלותי וחסר אונים. המאמן לעומת זאת מסייע למי שהיה קורבן לגלות את כוחותיו הפנימיים.

מצבם הרגשי של הקורבן והמתאמן שונה בתכלית. הקורבן קופא בחוסראונים, מרחם על עצמו, נופל לעצבות, ולאחר זמן מה מתמרמר, כועס וזועם. לעתים הוא מחפש לפגוע במי שפגע בו, ולעתים הוא גם מפתח טינה כלפי המושיע, כי הרי המושיע גם הוא רק מנציח את חוסר האונים שלו
לעומת הקורבן, המתאמן איננו מחפש להפטר מהאתגר, אלא להתגבר עליו, רק כדי לפגוש אתגר חדש, מרתק ומסעיר אף יותר. מצבו הרגשי של המאמן הינו מצב של סקרנות (איך לעזאזל מתגברים על האתגר הזה?), צמיחה, ואף שמחה על כך שיש לו בחיים אתגר ראוי לשמו.

משיח כתודעה

מספר מיסטיקנים יהודיים, כדוגמת רבי אברהם אבולעפיה (אמצע המאה ה-13) או הרב קוק (תחילת המאה ה-20) העזו לומר שהמשיח איננו אדם כלשהו האמור להתגלות באחרת הימים, אלא סוג של תודעה, שתתגלה בלבבות כשהאבולוציה האנושית תתפתח.

אני רוצה לרכב על כתפיהם של ענקירוח אלו ולומר שהתודעה המשיחית היא תודעת אימון, ולא תודעת מושיע. ברגע שאנחנו מפסיקים לצפות למישהו שיגיע מבחוץ ויגאל אותנו מצרותינו ומתחילים להבין שעלינו להתרומם למצב בו נוכל אנו להתמודד עם צרותינו בעצמנוובעצם, הצרות אינן אלא סוג של אוצרות, הרי שכבר מתנוצצת בנו תודעה של אימון. הבעיות שלנו בחיים יכולות להפסיק להיות בגדרתוקפןשפועל נגדנו, ולהתחיל להראות לנו כאתגרים מענינים שבאים כדי להגדיל ולהצמיח אותנו. זאת כל עוד, כמובן, האופן בו אנחנו מנסים לפתור את הבעיה לא מחליף צפיה למשיח אוטופי בחיפוש אחר גואל פרגמטי, כפי שעשתה הציונות בשעה שלקחה את מושכות ההיסטוריה לידיים.

החרדים האדוקים כעסו על התנועה הציונית כי היא ויתרה על הציפיה לגואל, אך למרות זאת, עם כל מה שעשתה הציונות ליהודים היא עדיין לא שינתה באופן יסודי את התודעה הלאומית. לכניות דכתי, ויש מי שיתנגדו לכך כמובן, התודעה הלאומית הישראלית נשארה תודעה קורבנית למרות שהציונות החליטה לקחת את גורלה בידיה. הציונות עדיין רואה את האוייבים כתוקפנים מפלצתיים חסרי צלם אנושי (עיין ערך גרמניה, אנטישמיות, ערבים, מחבלים…), אותנו תופסת היא כקורבנות תמימים הסובלים תחת יד הקלגסים, ולכן מחפשת היא את המושיע, את הביריון השכונתי שיכול לבוא ולפוצץ את התוקפן במכות. הציונות הפרגמטית התחילה אמנם מהלך של יציאה הדרגתית מתודעה קורבנית קשה בה נתונה היתה היהדות לאורך אלפי שנים, אך המהלך לא הושלם. מדינת היהודים חיה ונושמת תודעה קורבנית המצדיקה את עצמה ללא הרף ומאמינה באמת ובתמים שהאחר הינו פשוט רשע גמור

שלום עם מפלצות?

יהיה לנו שלום עם הערבים רק כשהם יאהבו את ילדיהם יותר ממה שהם שונאים אותנואמרה ראשת הממשלה גבגולדה מאיר והמחישה בדבריה עד כמהאנחנורואים עצמנו כקורבן צדיק תמים ואילו את התוקפים אותנו רואים אנו כמפלצות, שאפילו את הילדים שלהן עצמן אינן אוהבות.

הקורבן אוהב את המצב הקורבני בסתר ללבו (כמובן שעל פני השטח הוא משכנע את עצמו שלא כך הדבר) משום שהתועלת שהוא מפיק מן המצב הקורבני היא עצומה. הנה שוב גולדה מאיר:
עכשיו שכולם יודעים מה עשו לנו (לאחר משפט אייכמן), מותר לנו לעשות הכול ולאיש אין זכות לבקר אותנו.“ — איזה קלף חזק!

בניגוד לגבגולדה עליה השלום אני רוצה לומר ששלום יהיה בעולם רק כשאנחנו, כולנו, הקורבנות בעיני עצמנו, נתחיל לאהוב את עצמנו יותר ממה שחשוב לנו להוכיח שאנחנו צודקים.

מי שמחזיק עצמו כקורבן, גם אם נסיבות חייו קשות מנשוא, אינו אוהב את עצמו באמת. הוא מעדיף לדבוק בתודעת הקורבן עד שיתברר לכולם שהוא הוא הצודק. עד אז הוא מעדיף להשאר בתודעת קורבן, ולהמשיך לסבול.

אלהים מחוץ לדת

את המאמר הזה אני כותב היום, יום יז בתמוז. למען האמת שכחתי שזה התאריך ורק פוסטים בפייסבוק מפרי מקלדתם של חברי הדתיים הזכירו לי זאת. ביז בתמוז מתחיל כידוע פולחן האבל היהודי על חורבן המקדש, פולחן שמרוכז בשלושה שבועות אלו, המסתיימים ביום החורבןטבאב. פולחן האבל היהודי משרת היטב את התודעה הקורבנית האהובה והדביקה כל כך. אחד הדברים שאני אוהב בסיפורו של שבתאי צבי, מי שנתפס בעיני עצמו ואחרים כמשיח במאה ה 17, זה שהוא הודיע שדי! נגמר פולחן האבל. מעכשיו רק חגיגות, כי חבל על הזמן משיח כבר כאן.

שצ עצמו נולד ב טבאב, כפי שמצופה על פי המדרש מדמותו המיתולוגית של המשיח, שאמור להוולד ביום החורבן. היות ותשעה באב היה יום הולדתו הוא הפך את יום הצום ליום של חגיגות יומולדת. כידוע במחקר ההיסטורי, ברגע ששמעו עליו היהודים בכל רחבי תבל הם תלו בו מייד את דמות המושיע החיצוני, המיתולוגי, שיבוא ויגאלם.

ביום בו זומן שצ לפני בית הדין של הסולטן התורכי חגגו היהודים בחוצות ערי תורכיה והקניטו את הגויים שעוד מעט יסיר הסולטן את הכתר מעל ראשו ויניחו על ראש המלך המשיח, ואז יהפכו היהודים לאדונים והנוכרים יהיו משרתיהם. כך מדווחים ההיסטוריונים שחיו באותה תקופה ורשמו, מרותקים, את תהפוכות ההיסטוריה. אלא מה, הסולטן חשב קצת אחרתבמקום להסיר את הכתר מעל לראשו ולהניחו על ראש המשיח הוא הציע אחר כבוד למלך היהודים להסיר את ראשו מעל כתפיו, או לחילופיןלהתאסלם. בית הדין הסולטני טען שהיהודים רואים בשץ מלך וזוהי מרידה במלכות הסולטן. שבתאי צבי, כך מסופר, אמר בתגובה שהוא לא יודע מה רוצים היהודים מחייו, וישמח להתאסלם. בום טראח! העולם היהודי הקורבני, שסבר כי גרר את שצ אל תוך משולש הדרמה בתפקיד המושיע, חרב באחת כמגדל קלפים. שצ, בניגוד למצופה ממנו, בחר בחיים ולא בדרמה. הוא קיבל שם תורכי ומשכורת קבועה מאת הסולטן. לא רע בכלל. מבחינתו, כפי שכתב החוקר פרופיהודה ליבס פעמים רבות, משמעות המשיחיות שונה היתה מאד ממה שראו בו המוני העם. הם ציפו למשיח חיצוני שיפעל על פי המצופה ממנו בכל מדרשי משולשי הדרמה האפשריים, ואילו הוא חשב שהעיקר זה הקשר החי, התמידי, האישי מאד, עם האמת האלהית, והקשר הזה קיים מעבר לגבולותיה של דת זו או אחרת.

הכותל והרחמים עצמיים

כיום מתרחש מאבק פוליטי על אופי הפולחן ליד הכותל המערבי. האורתודוקסים מזדעזעים מרצונן של נשותהכותל לערוך תפילות על פי דרכן בעזרת הנשים, או מדרישתן של התנועות הליברליות לזכותן לנהל תפילה שיוויונית ליד הכותל. אני תומך במאבק הליברלי רק כי אני ליברליאבל באמת אני רוצה לומר גם לנשות הכותלוגם לתנועות הליברליותעזבו אתכם! עזבו את הכותל לאורתודוקסים שנהנים מפולחן החורבן ומשתמשים בו ללא הרף על מנת לתחזק את התודעה הקורבנית שלהם (לכן הם גם נוטים לאלימות, כי הקורבן תמיד נוטה להיות אלים, אבל לעולם לא יתפוס עצמו כאלים כי בעיני עצמו הוא תמיד רק קורבןראו משפט המפתח של גולדה שציטטתי לעיל). פולחן הכותל הוא פולחן האבלות על מה שהיה ואיננו עוד, כאישה אלמנה המסרבת להמשיך ולחיות לאחר מות בעלה ומבלה את שארית ימיה ברחמים עצמיים. הכותל בסופו של דבר אינו אלא קיר תמך לעבודות העפר שעשה המלך הורדוס כדי ליישר את שטח ההר ולבנות עליו מקדש מונומנטלי שיחבב אותו על היהודים. זה הכל.

מהו מקדש אמיתי? מקדש אמיתי הינו נקודת חיבור בין אלהים ואדם. זה מה שמאפשר מקדש. כל מקדש. הוא מאפשר מפגש של האלהי והאנושי. מקום חיבור בין ממדים. זה מה שעושה כל מקום קדוש, ויש מקומות קדושים רבים על פני כדור הארץ.

עד לימי המלך יאשיהו (לפני כ 2700 שנה), היו גם לקדמונינו העבריים מקדשים רבים שהיו פזורים בכל רחבי הארץ מדן ועד עציוןגבר, בערך כמו שיש כיום בית כנסת בכל פינת רחוב. היתה זו מהפכתם המונותאיסטית של המלך יאשיהו והמורה שלושפן הסופרהמהפכה אשר לה הקדשתי את הרומן ההיסטורי שליקדשה“ — אשר קיבעה את ירושלים כמקום היחידי בו לכאורה מותר לבני ישראל להקים מקדש. כפי שטענתי במספר מאמרים וכן באפילוג לספרקדשה“, מהפכת יאשיהו ושפן הביאה ככל הנראה את החורבן על ממלכת יהודה כולה מספר שנים מאוחר יותר. אלא שהמהפכה הצליחה במובן התיאולוגי. בעקבות פעולתם של ממשיכיו של שפן, מספר דורות אחריו, בדמות עזרא הסופר וחבריו, התקבעה בעם התפיסה אותה הנחיל שפן הסופר לעם. המונותאיזם הרדיקלי של שפן הפך להיות ”היהדות“. תפיסה זו, שריכזה את הפולחן למקום אחד בלבד, יצרה את הקיבעון היהודי על הר הבית, כמקום הפולחן היחידי שמותר, ואת הקבעון המשיחי של ציפיה לאותו מופיע שיבוא ויגאל את העם מגלותו ויבנה את בית המקדש בירושלים.

תודעת גאולה מבחינתי איננה מחכה למשיח, היא עצמה, אם תרצוהמשיח. אבלתודעת גאולהזה שם מאד מטעה, כי היא עדיין מאשרת את מושג הגואל. תודעה משיחית אמיתית נוטשת בעצם את כל העניין המשיחי מאחורכפי שעשה אולי שבתאי צבי עצמו. תודעת גאולה גואלת את עצמה כאן ועכשיו. זו מהפכה מיידית, כי זו מהפכה של התודעה.

הגנני

הדתות הגדולות דומות למצב אותו תיאר רבי נחמן מברסלב במעשה משבעה קבצניםבו יש מדינה אחת שפעם היו בה גינות נאות ופרדסים מקסימים, אבל לאחר זמן הכל השתבש, הכל תהקלקל, טעם החיים אבד וגם הגנן המוכשר שלהם (”הגנניכפי שמכנהו רבי נחמן) נעלם כלא היה. רק לאחר שבני אותה מדינה עוברים מהפכה מחודשת של התודעה, בעזרתו של אחד מגיבורי העל של רבי נחמן (הקבצן החירש“) קולטים הם פתאום שהגנן שלהם היה בעצם כל הזמן בסביבה:

בתוך כך נעשה רעשאפשר אף על פי כן, זה המשוגע שהולך ואומר שהוא הגנני, וכל אחד מחזיק אותו למשוגע, וזורקין אחריו אבנים ומגרשין אותו, אפשר אף על פי כן אולי הוא הוא הגנני באמת?! והלכו והביאו אותוואמרתי: בודאי זה הוא הגנני באמת!“

הגנני מסמל את המשיח, ואחד הדברים המענינים במעשיה המופלאה הזו של רבי נחמן הוא שהגנני אינו זה שגורם למהפכה התודעתית. הוא גם לא זה שמתקן את המצב. מציאת הגנני הינה תוצאה של מלאכת התיקון העצמי שאנשי אותה מדינה לקחו לעצמם כמשימה.

הדתות הגדולות מטיפות לאדם כי עליו לצפות לביאת המשיח הגואל משום שזה משרת את המגמה הכללית העומדת מאחוריהן, מגמה של החלשת האדם הפרטי כיצור ריבוני. המאמין תולה תקוותו באל חיצוני, ובמשיח חיצוני שיבוא יום אחד ויסדר פה את הענינים. האדם עצמו נתפס במסגרת הדתית כחסר אונים וכזקוק לישועה, ירחם השם. אבל כשהתודעה המשיחית זורחת באדם הוא מבין שהמשיח האמיתי, ”הגנני“, נמצא כבר כאן, בתוכו, וכל הזמן הוא היה כאן. הוא קולט שגם גן עדן זה ממש כאן, אם רק יסכים להתבונן ללא תודעת קורבן בדיוק במה שקיים. המשיח נמצא כבר בתוכנו, כל הזמן, אלא שעד עכשיו סומן המשיח כמטורף, ככופר, כנחש, כטיפוס מסוכן לשלמות האמונה הדתיית. ואכן, יש לומר, נקודת המשיח הפנימי מסוכנת היא למבנה המערכת הדתית.

פרופישעיהו לייבוביץ‘, שבאופן הפוך על הפוך קידש את המערכת הדתית עצמה, את ההלכה כמבנה מקודש, היה אדם הגון ולכן הוא הסביר פעם שכל משיח שיבוא הרי הוא משיח שקר!“ כי משיח על פי המערכת הדתית חייב להשאר בגדר ציפיה, ציפיה נצחית, ולא משהו שמתגשם. ברגע שהמשייות מתגשמתנהרסת המערכת הדתית מיסודה.

אנטיכריסט

נקודת הגאולה בתוכנו איננה זקוקה למשיח. היות והציפיה למשיח היא חלק ממשולש הדרמה הקורבני, ואילו זריחת המשיח האמיתי בלב האדם משחררת אותו מהתודעה הקורבנית עצמה, מה שקורה הוא שברגע שאותה נקודה זורחת בהכרה מוותר האדם על כל הרעיון כולו של משיח וגאולה. נמצא שהמשיח האמיתי, שאיננו אדם אלא רמת תודעה שקיימת בכל אדם, הינו אנטימשיחי, או אם נשתמש בטרמינולוגיה נוצרית נוכל לומר כי המשיח האמיתי הוא אנטיכריסט. במשיח האמיתי הוא זה שהתגלותו בלבבנו אומרת לנו שאין למה לצפות. הכל כבר כאן, ומה שאנחנו יכולים לעשות זה רק לקחת את מלוא האחריות על האופן בו אנחנו מצרפים את הנקודות לכדי סיפור שבו אנחנו מאמינים. אם ניצור סיפור קורבני, נהיה קורבנות, ואם ניצור סיפור מעצים נהיה מועצמים. העולם נברא בספר סיפור וסופרטוענת פתיחתו שלספר יצירה“, כי האופן בו אנו מחברים את הנקודות ומייצרים משמעות שהתודעה שלנו מתפקדת בתוכו הוא העולם שלנו. אין עולם אחר. יש מי שאינו מודע לכך שהוא מייצר את המציאות על ידי המשמעות שהוא נותן לה ויש מי שכ מודע לכך. מי שמודע לכך יודע שהמציאות מעולה, והוא יכול לשזור אותה כרצונו. ברגע זה הוא יכול להפסיק לסבול. יש סוף לסבל, והוא ההתעוררות לעובדה שאת המשמעות אנו מייצרים בכל רגע בחיינו. אין צורך לחכות לגאולההיא כבר כאן אם רק נסכים לראותה.

משום כך אמרו המקובלים בחכמתם שנחש = משיח בגימטריה (356), כי מי שחשבנו שהוא אוייב האמונה איננו אלא התודעה המשיחית עצמה, והיא זו שאומרת לנועזבו אתכם ממשיח! אין למה לצפות ואין למה לחכות, ההסכמה לקחת אחריות מלאה לטיב הסיפור אותו אני מספר לעצמי ובו אני מקשר את הנקודות הפזורות בחייבידי היא. אני כותב סיפור חיי.

המונחגאולהמרמז על מצוקה שצריך להגאל ממנה, ואילו כמו שכבר הצביעו רדיקלים בודהיסטייםהשאיפה האנושית היא לצאת מן הסמסארה (עולם הסבל) ולהגיע לנירוואנה, אך כשמגיעים לנירוואנה מגלים שאין בכלל, לא סמסארה ולא נירוואנה, ויותר מזהאין בכלל אנשים שצריכים להגאל מהסמסארה ולהגיע לנירוואנה

יומולדת שמח.

פלא,

אוהד אזרחי. יולי 2017, תאילנד.

——

מאמרים נוספים ברוח זו על כל החגים העבריים וחודשי השנה תוכלו למצוא בספריחגיגהשניתן להוריד מהרשת כאן.


דרקונית האהבה

$
0
0

היא מגיעה אליך בזרועות פתוחות ועם חיוך רחב של אושר.

היא נכנסת לחייך ואתה מסתובב מיד ונועל אחריה את הדלת.
היא משתרעת, פורשת את ידיה ומזמינה אותך להצטרף,
אבל אתה נכנס למיטה מצוייד בחבלים. בזריזות מיומנת בת אלפי שנים אתה קושר אותה למסגרת, שלא תברח.

אינך בוטח בהבאהבהשמבחירתה היא הגיעה וברצונה להשאר.

נדמה לך שזו טעות בכתובת. פשוט התמזל מזלך והיא הגיעה דווקא אליך, אבל ברגע שהיא תגלה זאת היא ודאי תלך למישהו אחר. שווה יותר. לכן אתה ממהר וקושר, נועל וחוסם. אתה משאיר לה רק ברירה אחתלמות בחיקך, או לחשוף את שיני הדרקון שיש לה, לירוק אש ולנסוק בכנפיה השחורות מעל חורבות חייך הנשארים חרוכים מאחור.

בפעם הבאה שהיא תופיע אתה כבר תפחד לפתוח לה את השער.

אבל האמת היא שהיא באה אליך כי היא רוצה לבוא אליך. מבחינתה זה לשוב הביתה, כי היא זוכרת מה שאתה כבר שכחת. לכן היא תתדפק על דלתך שוב ושוב, והחיוך שלה יזכיר לך שבסופו של דבר לה הרי יחלת כל ימי חייך.

הפעם יתכן ותבקש לשים עליה שלשלאות מחוברות לטבעת יהלום יפה, כאלו שכולאות אפילו דרקונים. תוכניותך עלולות אף להצליח ולמנוע ממנה לשוב ולנסוק כבתחילה.

אתה תחייך לך בשביעות רצון בכל ערב כשתבוא הביתה, תסיר את הגרביים ותתרווח בכורסא ליד גוויתה היפה. אתה תחשוב שהיא רק מנמנמת. כזו היא דרקונית האהבה, גם צחנת ריקבונה מפזרת ניחוחות של ורדים.


פלא. 2017

Cosmic Snake –אלבום מוזיקה חדש לאוהד ודון אזרחי

$
0
0

COSMIC SNAKE

הוא האלבום החדש שלנו, שמכיל 10 שירים חדשים, שאני כה שמח לחלוק אתכם סוף סוף…!

לפני שנה, ביום ההולדת הלועזי שלי (3 לאוקטובר) השקנו את הספרקדשההרומן ההיסטורי שכתבתי בשנתיים האחרונות, ועתה, לכבוד היומולדת העברי שלי בזתשרי (כן כן…) אני שמח להוציא לאור את האלבום:

COSMIC SNAKE

עם התקדמות הטכנולוגיה הדיגיטלית של הפצת המוזיקה, הפך הדיסקלמוצר די מיותר. לכן החלטנו שלא להדפיס דיסקים, אלא לשים את האלבום בשירות האינטרנטי של BAND CAMP, שמאפשר לכל דכפין להקשיב לשירים (בחינם) או להוריד את האלבום כולו, כולל הכריכה“, למחשב או לטלפון.

את עטיפת האלבום ציירתי ממש לאחרונה במהלך כמה לילות מלאי השראה, תוך שבימים לימדתי סמינר של ISTA באיטליה.

אתם מאד מוזמנים להאזין לאלבום! ישמח אותי מאד לדעת שהמוזיקה שלי מרקידה או מרטיטה את לבבכם. אשמח גם לתגובות ולשיתופים במדיה החברתית, זה יעזור לאלבום להגיע לתודעת הציבור.

שימו לב שאתר האינטרנט מציע מחיר מומלץ, אבל אם בא לכם ומתאים לכןאפשר בהחלט גם לנקוב בסכום גבוה יותר, כדי לתמוך בהפקת האומנות שלי (בחרתי שלא לעשות פרוייקט מימון המונים מראש). תודה רבה !

השירים אותם תוכלו למצוא באלבום החדש הם:

 

  1. הוד והדר: שיר שהלחנתי במהלך ספטיבל העירוםפשוטבאשראם במדבר לפני שנים מספר, למילים של ספר תהילים: ”הוד והדר לבשת, עוטה אור כשלמה, נוטה שמים כיריעה“, כמין בקשה מיסטית לשכינה להראות עצמה מעבר ללבושי העולם הזה. זוה שיר מסע מיסטי.
  2. קפטיין קריזי: שיר חזק עם מילים מאת אחי היקר המשורר והמורה הדגול באמת ברוס ליאון מניוזילנד. קפטיין קריזי הופך לשיר קצבי ומרקיד.
  3. הלילה הנושא הוא אהבה: לחן שכתבתי למילותיו של חפיז, המשורר הסופי בן המאה ה-14: הלילה הנושא הוא אהבה! וגם למחר בלילה. למען האמת אני לא מכיר נושא טוב יותר לשיחתנו, עד שכולנו נמות. אני מאד מזדהה כמובן עם המילים הללו, ולכן הן השתרבבו גם לעלילת הרומן שליקדשה“ (שאם עוד לא קראתןתוכלו לרכוש כמתנה לעצמכם ולאחרים לחגים בקישור הזה).
  4.   גמל האהבה: שיר השפך כבר ללהיט במעגלי השירה בארץ ובעולם. המילים הן של מיסטיקן סופי נוסף, השיחהגדול אבן אל ערבי, בן המאה ה-12, והלחן מאת בני יקירי יהוא שלם אזרחי. השיר יצא לאור כבר באלבום הבכורה של יהואארץ כאן“, שם הוא שר אותו בערבית ובעברית בקצב מזרחי של גמל ההולך במדבר, אך באלבום שלנו הגירסה היא באנגלית ובעברית, ובקצב שמרים מצברוח. יהוא מתארח בשיר הזה עם קולו המיוחד.
  5. אני ישנה ולבי ער: שיר שהלחנתי בספונטניות במהלך סדר פסח שערכנו בקהילה לפני שנים מספר, למילים מתוך שיר השירים: ”אני ישנה ולבי ער. קול דודי דופק פתחי לי אחותי רעייתי יונתי תמתי, שראשי נמלא טל קווצותי רסיסי לילה….“. זהו שיר אהבה וגעגועים של הנשמה לאור האלהי, האור הזה שלפעמים דופק על פתחי הלב, כי הלב עדיין ער גם אם האדם ישן, אבל העצלות וההרגלים גורמים לנו להתמהמה ולא לפתוח את שערי הלב לבואו של האהוב. אז הוא הולך, ורק כשכבר מאוחר מידי אנחנו קמים לפתוח, אבלדודי חמק עברואז אנחנו מסתובבים ברחובות כאהובה שמתגעגעת ומחפשת את דודה ואומרתכי חולת אהבה אני“.
  6. זוהר שקוף: לומינה היא ידידה שלי, משוררת בחסד עליון. כשקראתי את השיר הזה שלה מיד רציתי להלחין אותו, יש בו פשטות ויופי עמוק: ”בלבי אני חשה מה שאין העין תופסת. אלך לי אם כן לטאטא את רצפת המרפסת…“  זהו שיר שקט, מעודן ונעים. לילך שמיר מצטרפת בו אלי לשירת דואט.
  7. דממה בפי: זהו לחן מדיטטיבי נוסף למילות השירה של לומינה: ”רק דממה בפי, את שמי לא אזכור. נפלתי אל תוך אלהים…“
  8. LIFE’s SECRETS PATH: שיר שכתבתי לכבוד הפן הנקבי של האלהות, לכבוד השכינה בכל שמותיה השונים ובכל פרצופיה. עשתרת, אשרה, קאלי, איננה, ימנגההתגלויות שונות של האלהות הנקבית. כתבתי את השיר במקור בעברית, ללחן הינדי מסורתי, וידידי רבי עמיחי לאו לביא תרגמו לאנגלית. הגרסה העברית הופיעה כבר באלבום הראשון שלנומתהו ממש“ (קישור לשיר בעברית).
  9. כל בשר: אחת הנבואות החביבות עלי היא נבואתו של הנביא יואל (פרק ג) שמפרקת את מוקדי הסמכות הרוחנית הישנים. יואל צפה כי בעתיד הנבואה תשפך על כל בשר, אנשים צעירים יחזו חזיונות וזקנים יחלמו חלומות נבואיים. בימינו הדבר קורה לנגד עינינו, הרבה בזכות צמחים חכמים כמו האייאווסקה שהגיעה אלינו מהאמזון בדרום אמריקה. בטקסי האייוואסקה הופכים החזויונות הנבואיים לנחלת הכלל, ולכן שילבתי כפזמון בלחן את אחד ההימנונים המסורתיים של טקסי האייאווסקה. ידידתי דר מאירנה רוח מדבר הציעה לי להוסיף משפט
  10.   Cosmic Snake: שיר הנושא של האלבום. את השיר הזה כתבתי לאורך שנים מספר, במהלך הסמינרים של ISTA — בית הספר לאמנויות המקדשים ולשמאניזם מיני במסגרתו אני מלמד סביב העולם. מילות השיר מהוות סוג של מפת דרכים להולכים במסלול השמאניזם המיני, אולם רק מי שהלך בפועל את הדרך יכול להבין מה באמת מסומן במפה. הבית הראשון של השיר עוסק בפתיחת התודעה, שקשורה לאזור הראש. הבית השני קשור לפתיחת מרחבי הלב, והבית השלישי קשור לפתיחת אזור אגן הירכיים, שאצל רוב בני האדם נמצא במצב קפוץ ומפוחד. הבית הרביעי עוסק בחניכה השמאניתמינית, חניכה העוברת דרך הצד האפל ומסתרי המעמקים שהוא מביא. הבית החמישי של השיר לא הוקלט, והוא שמור להופעות החיות ולשירה בסמינרים עצמם.

אתם מאד מוזמנים להקשיב לאלבום, או הכי טובלרכוש אותובקישור הזה: https://kabalove.bandcamp.com/album/cosmic-snake

תודה גדולה אני רוצה להודות למנהל המוזיקלי שלי אורי רגב, חבר ואח נאמן, שבמשך שנים מלווה באהבה, כשרון ומסירות את הקריירההמוזיקלית שלי. כמו את האלבום הקודםמתהו ממשגם אתקוסמיק סנייק ליווה אורי מרגע העיבור ועד הלידה. אורי כתב את העיבודים לכל הכלים, ניהל את ההפקה בסבלנות רבה וליווה את העריכה. בנוסף הוא ניגן בגיטרות, בבאס ובסינטיסייזרים ויש לו חלק עצום בהבאת היצירה הזו לעולם. תקשיבו למשל למה שאורי עשה מהשיר הראשוןהוד והדרשהפך דרכו ליצירה שלימה, למסע מוזיקלי שלוקח את המאזין למחוזות אחרים.

אני אוהב לעבוד עם אנשים מהקהילות שאני מעורב בהן, ואכן רוב המנגנים והשרים בקוסמיק סנייק הם חברי נפש אהובים, כמו ויקראם רונן (קלידים) ולילך שמיר (שירה), מיכאל בן יוסף (סקסופון וקלרינט תורכי), עמיר יעקובי המכה בתופים, ערן רייס (גיטרה קלאסית וחשמלית), יהוא שלם (שירה וגיטרה אקוסטית), סנצו הלץ, הלוא הוא ירון גושן, מריע בקאזו בסוף אחד השירים ויודן מיבר המדהים מפליא נגן בכינור לאורך כל האלבום כולו. איליה מאגנס מוסיף נופך בכמה כלי הקשה. ההקלטות נעשו אצל ניצן פרי שגם תפס גיטרה באחת ההקלטות והעיף אילתור פנימה. העריכה הסופית, המיקס והמאסטרינג נעשן על ידי גל נבון, שכשמו כן הוא. אורי רגב הביא גם את גקי פיי נגנית הצלו (אני ממש אוהב צלו!).

אהובתי, בת זוגי, מקור ההשראה שלי ושותפתי לחיים, ליצירה ולהוראה DAWN CHERIE האחת והיחידה היתה כמובן חלק מהיצירה הזו, מרגעי ההשראה, דרך השירה ועד העריכות הסופיות.

הקהל שעונה שכמה שירים הוא קבוצת משתתפי סמינר ISTA לבל 1 שהתקיים באביב 2017 בחוות האיסיים. הכנסנו מיקרופונים לאולם ושרנו יחד. תודה לכולם!

חדש –חגיגה דיגיטלית

$
0
0

הספר "חגיגהמאת רבי אוהד אזרחי

מעכשיו גם במהדורה דיגיטאלית

לרכישה הקישו כאן

המהדורה המודפסת אזלה, אבל דאגנו להוציא את הספר במהדורה דיגיטלית דרך חברת אינדיבוק. כך תוכלו לקרוא מאמרים אודות על חג וחג, אודות כל ירח חדש ואודות המשמעות הבלתי מצונזרת של החגים, עם רעיונות מעשיים שניתן לממש אצלכם בבית ובחוג המשפחה

מה שאמרו יודעי דבר אודות הספר:

אוהד אזרחי הוא ממובילי ההתחדשות הרוחנית של היהדות בישראל, ומשלב בתורותיו ידע של תלמיד חכם אמיתי ומקובל, יחד עם יצירתיות נועזת ורעננה. ד"ר תומר פרסיקו, חוקר הרוחניות העכשווית, אוניברסיטת תל-אביב.

*

הגותו הניאו-קבלית של אוהד אזרחי בונה נדבך הכרחי בתרבות היהודית.  החגים מקבלים בפרשנותו רוח ונשמה חדשה. דב אלבוים, סופר, מנחה תכניות הגות יהודית בטלוויזיה ומרצה לפילוסופיה יהודית

*

רבי אוהד אזרחי משמיע את אחד הקולות העמוקים והמרתקים ביותר בזירת הרוחניות העכשווית בישראל. זה לא "עוד ספר" למדף המתחדש של ספרי היהדות. זה משב רוח רענן לניעור האבק שהצטבר על המדף… ד"ר מריאנה רוח-מדבר, ראש החוג למיסטיקה ורוחניות במכללה האקדמית צפת

*

מזה שנים אני עוקבת אחר כתיבתו הסוחפת והרהוטה של אוהד אזרחי, ונחשפת לעשייתו החברתית המגוונת. אוהד מטרים לקלוט ולחוש את רוח התקופה, ומשכיל להתאים את האורגניזם החברתי שהוא יוצר לצרכי המציאות המשתנה. מעטים הם האנשים שחוננו בהתבוננות פנימית המטרימה את זמנה ומכוננת תכנים המתגלים בפועל במציאות ההיסטורית לאחר מכן כעובדה. ד"ר שלי גולדברג, מרצה לקבלה ולתורת הנפש של החסידות

*

חגיגה היא מפת דרכים מרתקת ללוח השנה העברי הקדום במתכונת חדשה, קדושה ומרגשת. הרב עמיחי לאו-לביא, מייסד ארגון סתורה-טלינג (סיפורי סת"ם).

*

קשה לומר מה כובש כאן יותר את הלב; החכמה שמפרשת מחדש את תורת הקבלה והחסידות בשפה הישירה של הקדושה הטבעית, המהפכנות שיש בה יושר, אומץ וכנות לבחון כל דבר מחדש, הקריאה להגשים את האהבה והמיניות ללא כל הפחדים הנוראים שהורישו לנו אבותינו, או חוש היופי, הויזואלי והמוסיקלי, שמהדהד בכל שורה…" אריה לייב – פילוסוף ומחבר "הקדושה הטבעית", "מבשרי אחזה – סודות הגוף על פי הקבלה" ועוד. 

כריכה קדמית של

כריכה קדמית של "חגיגה"

להזמנת הספר עכשיו

לדף של "חגיגה" בפייסבוק  (לדיונים על התכנים מול אוהד אזרחי ומול קוראים אחרים)

לספרים נוספים בהוצאת דופן

כשיש קונפליקט במערכת יחסים או בקהילה –מה עושים איתו?

$
0
0

העולם שסביבנו מלמד אותנו כל הזמן רק איך להסלים את המצב.

איך להפוך את האחר לאויב, לצייר אותו כמפלצת, להתייאש ממנו, להתאכזב ממנו, לשכנע את עצמי עוד ועוד בצדקתי ולשכנע את כל מי שמסביב בצדקתי, וברשעותו של האחר. לשם כך אנחנו מתחילים לבטא רגשות יותר ויותר קשים. אנחנו שולפים זכרונות קשים מהעבר – שאינם קשורים לקונפליקט הנוכחי – אבל מאופסנים אצלנו במוח כסממני אזהרה למה שעלול לקרות (כל פיגוע פלסטיני מזכיר ליהודים את השואה, ואת זה שרצו להשמיד אותם וכמעט הצליחו, גם אם אין קשר בין נערה עם סכין המחסום ובין היטלר) במוח של הקרבן נוצרים קשרים כאלו – כל עוד הוא לא מבקש ריפוי.

ההיסטוריה שלנו מאדירה אנשים שיצאו לקרב – חנוכה מגיע ואיתו "גבורת המכבים" – ולא אנשים שהיו חכמים מספיק כדי לבקש שלום, וריפוי. אין לנו חגים (בכלל!!!) של WIN WIN – כל החגים היהודיים הם חגים של "נצחון הטובים על הרעים" ושימותו הרעים….

אותו דבר זה קורה בתחום המיניות. זה קורה בין זוגות שהיו אוהבים… פצע קטן הופך גדול וצובר תאוצה. הסלמה מתרחשת, בהתחלה מתחת לפני השטח, כמו תנועת גרילה שאוגרת נשק ומסמנת מטרות להתקפה, ואז היא פורצת אל פני השטח בעוצמה.. משוכנעת בצדקת דרכה , משכנעת את כל מי שמוכן להקשיב למה היא כל כך צודקת והאחר כל כך רשע… ויוצאת למלחמה.

אלא שמלחמה איננה מרפאה כלום. היא רק מנציחה סבל, מייצרת עוד קורבנות בשני הצדדים, והקורבנות מחכים ליום נקם… המלחמה משרתת את תודעת הקורבן, ומנציחה את שלטונה של אותה תודעה בתוכנו (ראו מקרה ראש הממשלה שלנו… ואז שווה להסתכל פנימה ולחפש את "ביבי הפנימי" זה שהביבי החיצוני הוא רק שיקוף שלו).

אבל – כשמחפשים ריפוי ולא הסלמה, לא מחפשים "לנצח". לנצח את האחר מתחיל להראות כמו הפסד גמור. אם יש לי אי הבנה עם זוגתי ואני מנצח אותה , אני עצוב כמעט כמו כשהיא מנצחת אותי. אינני רוצה בת זוג מנוצחת… אני רוצה אהבה. ואהבה לא נוצרת בין מנצחים ומופסדים, אלא בין אנשים שמוכנים לצאת ממעגל המלחמה, ולהסכים להתנהלות אחרת, למשחק אחר.

  • שם המשחק: ריפוי המצב.
  • מטרת המשחק: לא להביס את האחר, לא להוכיח שאני צודק\ת, אלא להגיע למצב של WIN WIN. מצב בו שנינו מרגישים נהדר, שנינו מרגישים שהדרך שעשינו – גם אם היתה קשה – היתה שווה! שנינו צמחנו ממנה, שנינו למדנו המון, אין חשיבות למי צודק, כי שנינו אנושיים מאד, זה הכל.
  • כללי המשחק: לנסות להבין מה באמת חושב ומרגיש האחר. מה מניע אותו? מה הוא צריך באמת? מתחת לכל המהומה… ולפעול באמפטיה כלפי אותם צרכים. לא ללעוג להם. לא לנצל אותם, אלא ראשית – לחמול. להבין אותם ולשדר הבנה. לבדוק עם האחר אם אנחנו מצליחים להבין ללבו. להיות קשובים אם הוא אומר שלא ממש, לנסות לתקן את עצמנו עד שנצליח להרגיש את האחר, בלי לחשוב אם הוא צודק או אני צודק. רק מה הוא מרגיש ומה מפעיל אותו. אותו דבר עושה גם האחר. מנסה להבין אותי ואת מה שמניע אותי ואיך אני מרגיש באמת. כששנינו עושים כך – נוצרת קודם כל הרגשה אחרת בחדר. יש הבנה אמיתית. שני הצדדים מרגישים נראים, ולא נרמסים, על ידי הצד השני. ואז – מחפשים דרך שאולי יכולה באופן יצירתי לפתור את המצב. דרך ששנינו יכולים לראות כדרך של ריפוי ולא של ניצחון.

האגו רוצה לנצח. לא אכפת לו מאהבה. לא אכפת לו מריפוי. הוא רוצה להוכיח את צדקתו. (זו הנפילה של ספירת הנצח בקבלה). ההרגשה שלו היא שאם הוא מוותר על להיות צודק – אז האחר יצא צודק… חחח… זה עדיין המשחק של "מי צודק”, אבל לצאת מהמשחק הזה כליל — זו המשימה.

חנוכה הוא חג שבנוי על "צדיקים ורשעים", טובים ורעים.. "אור" שבא לנצח את ה"חושך". אבל אור שכזה איננו אור אמיתי. הוא רק מחזק את החושך, שיתעצם ויתקיף שוב בהזדמנות הבאה (כמו כל ה"ניצחונות" על החמאס בעזה) ובכך רק יעזור ל"אור" להוכיח לעצמו ולאחרים כמה הוא היה צודק כל הזמן, וכמה "אי אפשר לסמוך" על ה"חושך", כי הוא רע, רע מאד.

אבל אני רוצה לצאת מהמשחק הזה כליל. מבחינה אישית, זוגית, קהילתית, לאומית ובינ-לאומית אני רוצה לשחק משחק אחר בתכלית:

אני רוצה לשחק משחק של ריפוי, ולא של מי צודק.

בכל פעם שנצליח – ראוי יהיה להדליק נר.

לא נר שצד אחד מדליק לרגל נצחונו, אלא נר ששני הצדדים מדליקים יחד כי הם יצאו ממעגל ההסלמה של המלחמה זה בזה, והצליחו להביא אור אמיתי למצב.

גם אם נצליח להדליק בהתחלה רק נר אחד שכזה, נר אחד של ריפוי ולא של נצחון, נר אחד ולא שמונה, עדיין יהיה זה חג שמח באמת.


מאמרים מסוג זה מאת פלא – אוהד אזרחי – מרוכזים בספרו "חגיגה". הורידו את הספר במהדורה דיגיטלית למחשב או לנייד, ובכל פעם שצריך תוכלו לשלוף מאמר קצר, מרתק ומהפכני שישנה את אוירת החג במשפחתכם לחג בעל משמעות

על האהבה הטראנס-פרסונאלית

$
0
0

ועל לילות פרא

אוהד אזרחי. [נובמבר 2007]

באהבה ישנם שלושה מישורים של קיום, אך רק שניים מהם מוכרים בחברה המערבית המודרנית בה אנו חיים: הקודים של המוסר החברתי שלנו מקדשים אהבה פרסונאלית – אהבה בין זוג אהובים, המכירים זה את זה, שהיכרותם הולכת ומעמיקה ככל שאהבתם נבנית, וכלל שהקשר בינם נבנה ומתחזק. הקודים החברתיים שלנו מקדשים את האהבה הזו. היא נחשבת כשרה, ואף מומלצת.
הקודים החברתיים שלנו מכירים גם מישור אחר של אהבה ומיניות, והוא המישור התת פרסונאלי. יחסים מסוג זה נחשבים כפסולים בחברה המודרנית. יחסים תת-פרסונאליים מוכרים לנו כמפגש של זנות, בו הקליינט והזונה לא מכירים זה את זו בהכרות אישית. מין תת-פרסונאלי מתרחש גם בחדרי השירותים של מועדוני לילה. זיון חפוז בשירותים בו עושים המשתתפים שימוש זה בגופו של זו לשם פורקן מתח מיני אינה יכולה להחשב כאהבה, היות וחסר בה המרכיב הפרסונאלי. אין ללוקחים בו חלק כל כוונה לצלול זה אל לבבה של זו באותו מפגש מיני. מרכיב ההיכרות הפרסונאלית נעדר מאותו מפגש, ולכן כי אין הם יכולים כלל ללכת "לעומק" במפגש שכזה, בו הלבבות סגורים מלכתחילה, ורק הדחף המיני מחפש פורקן דחוף.

אהבה פגאנית

בתרבות הפגאנית הקדומה שלפני היהדות היה רובד נוסף של מפגש מיני, הרובד הטראנס-פרסונאלי, רובד שהיהדות בחרה לשלול, ואף הצליחה כמעט להכחידו מעולם כולו, על ידי שלוחותיה המונותאיסטיות, הנצרות והאיסלאם. בתרבות הפגאנית הקדומה היה קיים רובד נוסף לחיי המין שאיננו פרסונאלי כי אם טראנס-פרסונאלי, ודווקא משום כך הוא קדוש ביותר, כי הוא יכול לנסוק לגבהים, או לצלול לעומקים שמעבר לאישיות.

אהבה טראנספרסונאלית   

זיווג האל והאלה דרך בני האדם

מין עם אהבה עלאישית

אהבה פרסונאלית    

אהבה אישית, בין בני זוג

מין עם אהבה

אהבה סבפרסונאלית   

יחסי זנות למיניהם

מין ללא אהבה

לאנשים שעסקו באהבה שכזו קראו בארץ כנען "קדש" או "קדשה". הקדשים והקדשות היו אנשים שעסקו במיניות מקודשת במסגרת פולחן דתי פגאני. במסגרת אותו פולחן לא נוצר קשר אישי, פרסונאלי, בין האדם העולה לרגל למקדש האלה, למשל, והקדשה שלרגליה הוא עולה או אף שוכב. סיפור חייה הפרטי לא היה משמעותי במפגש שהתבצע באותו מעמד. מה שהיה משמעותי הוא האלה אותה היא ידעה להנכיח דרך גופה, האלה אותה פגש המאמין ולה סגד ביראה ואהבה. כשכהן וכוהנת תינו אהבים במקדש לא היה זה מפגש אישי, בינו לבינה, בין האישיות שלו לאישיות שלה. מה שהתרחש שם זה הנכחה של האל והאלה – של היסוד הזכרי והיסוד הנקבי בקוסמוס דרך הגופים המיניים של שניהם, שמאפשרים לשני היסודות הללו להזדווג ולעשות אהבה. לאהבה הזו אני קורא "אהבה טראנס-פרסונאלית”.

הדתות המונותאיסטיות הכחידו כמעט לחלוטין את האופציה לאהבה טראנס-פרסונאלית מהפולחן המקודש. היתה זו הקבלה שהשיבה את האופציה הטראנס-פרסונאלית, ליחידי הסגולה, אך לרוב היא הגבילה זאת רק לתוככי המסגרת הזוגית, או אף לחיי הנפש הפנימיים של המקובל מול האלהות. הקבלה והחסידות איפשרו לבני זוג שזככו את עצמם להתעלות אל מעבר לאני האישי בעת מעשה האהבה, ולחוות את הזיווג האלהי בתוך המערכת הזוגית. כך נתפרשה אמרתו הידועה של רבי עקיבא "איש ואישה,. זכו – שכינה ביניהם…" את המילה "זכו" הסבירו החסידים כ"זככו" – כלומר אם הם מזככים את עצמם כך שאישיותם הופכת שקופה לאור האלהי –  תשרה ביניהם השכינה. במצב שכזה הגבר זוכה לראות באשתו סוג של נוכחות נשית גדולה, מעבר לאישיותה הפרסונאלית, איתה הוא מתאחד, והיא זוכה להתמסר דרכו לאלהים בעצמו.

זה גם הכרחי לזוגיות טובה

רוב העבודה שאנו עושים במסגרת בית הספר לאהבה וקבלה KABALOVE מכוונת לאפשר ללומדים להתעלות מעבר לטריוויאלי, מעבר לבנאלי, ולחוות מיניות מקודשת כאיחוד של האל והאלה, או הקב”ה והשכינה בלשון היהודים.

המהפכה של חכמי המשנה והתלמוד לאחר חורבן בית שני ידועה כמי שהעבירה את עבודת המקדש מהמקדש בירושלים אל ביתה הפרטי של כל משפחה ומשפחה. עבודת קודש הזו מתבטאת באופן בו בני זוג יכולים לשוחח זה עם זו, לסעוד יחד, לנסוע ברכב, לעשות קניות או לעשות אהבה. כל מעשה יכול להפוך למעשה אהבה, ולחיבור טראנספרסונאלי.

אחד הדברים המענינים שנוכחנו לדעת הוא שכשבני זוג אינם מסוגלים להפוך את האישיות שלהם לשקופה מספיק כך שתזרח דרכם האהבה האלהית – הזוגיות שלהם הופכת לסבל מתמשך.

לשון אחר: מיניות שיש בה אהבה פרסונאלית גרידה לא יכולה להתקיים באמת לאורך זמן. או שהיא מתעלה להכיל בתוכה את האהבה הטראנס-פרסונאלית, או שהיא נופלת להזניה הדדית, וליחסים סב-פרסונאליים, בהם הגבר והאישה מקיימים יחסי מין של ניצול הדדי, של השתמשות הדדית בהסכמה, ויש בכך הרבה סבל פנימי.

לילות פרא

הספר "לילות פרא" מאת דיוויד דיידה, אותו הוצאנו לאור בתרגום לעברית, מוקדש כולו להעברת המסר של האהבה הטראנס פרסונאלית. מיקונוס, אותו מורה אגדי (שגם אנו זכינו למספר מפגשים איתו), מנחה בספר את דיידה הצעיר ואת חבריו הקרובים להכרה ביכולתם לא רק לאהוב ולהיות נאהבים באופן פרסונאלי, אלא גם "לחיות כאהבה" (living AS love), או כיצד להניח לאהבה לחיות דרכם (To be lived by love) ו"להיפתח לאחד הגדול" – באופן טראנס-פרסונאלי. הרי לפניכם קטע מהספר:

"ידידנו האומלל," אמר מיקונוס והניד בראשו לכיווני, "מפחד לזיין. הוא מפחד לרקוד עם הגבירה. הוא רוצה לעמוד מרחוק ולצפות במתרחש כמו מדען. הוא מפחד לעזוב את החדר שלו, לאבד את הטהרה ואת שלוות הנפש שכה עמל להשיג. הוא מפחד לאבד את השתיקה הנאצלת שלו. הוא מפחד מהפראיות של האישה. בשבילו הכל צריך להיות לגמרי נקי ומסודר. הוא רוצה את הכּוּס אבל הוא לא מעוניין בריריוֹת. הוא מעוניין בשדיים אבל לא בשיניים. אה, הוא אדם טוב – תראי את האור בעיניים שלו." […]  האוויר שסביבנו השתנה. מין התלהבות צפופה נחתה עלינו, יורדת אל תוך גופנו כמו אהבה סמיכה, חודרת אל תוכנו, מפרה אותנו ואת החלל שבינינו בפרץ של אושר דחוס. מיקונוס המשיך לדבר, פניו הקשוחים זורחים בברכה. הוא החל להתייחס אל הידידה שלנו כאילו היא עצמה הייתה הגבירה הגדולה, לדבר אליה כאל האלה הגדולה. ("לילות פרא", הוצאת דופן, עמ' 23)

"…נשים או אלהים – זו הבחירה המסורתית למה שנקרא אדם רוחני, אתה מבין. אבל זו בחירה מיותרת לחלוטין. נשים הן אלהים, סקס זה אלהים.  הכל זה אלהים, ואלהים הווה גם מעבר לכל. עצתי לך, ידידי, היא לרקוד עם הגברות. אהוב אותן באופן מוחלט, אך לעולם אל תשכח שאתה נמצא גם מחוץ לחדר ממש ברגע זה…". (עמ' 33)

קצת על תרגול אהבה טראנספרסונאלית בסדנאות:

מכיוון שבקודים התרבותיים המודרניים לא קיים ההקשר התרבותי של האהבה הטראנס-פרסונאלית, אנשים רבים טועים לזהות את ההליכה אל מעבר לאהבה הפרסונאלית כהנמכה וכהזניה של האהבה לכיוון הסב-פרסונאלי. אנו נתקלים בטעות הזו פעמים רבות, הן בתגובות של קוראים לספר "לילות פרא", והן בתגובות לתרגילים שונים בסדנאות. (כמו: "איך אני יכול לעבור בתרגול מבת זוג אחת לשניה? אני מרגיש שאני בוגד…" או – "איך אני יכולה להיפתח עם הגבר הזה? הוא לא מושך אותי…"). פעמים רבות אנו יוצרים תרגילים המיועדים לאפשר לאדם להיפתח לאותו מרחב מקודש של אהבה טראנס-פרסונאלית, שבו אין האהבה מצטמצמת רק למה שבין האגו הפגוע שלי לאגו הפגוע שלך. כשהאדם מבין זאת ומסכים להיפתח למרחב הזה, הוא מגלה לפתע שהוא, עם גופו ונפשו, כמו כל האחרים איתם הוא מתרגל, על כל מוגבלויותיהם האנושיות כל כך, מהווים כלי להשראת השכינה. זה קורה כל הזמן, האחד הגדול זורח דרך הכל, גם דרך הבשר שלנו, אלא שעלינו לעמול כדי לקלף את קליפת הפחד המסמא את עינינו מלהכיר בכך. כדי שיהיו לנו "עיניים לראות ולב לדעת" את אור אהבת “האחד הגדול” הזורח כל הזמן, ללא הפסק,שאנו נוטים לקמט לפי האגו המפוחד שלנו וצרכיו.

באימונים שלי התבקשתי לא אחת לעבוד עם נשים שלא רק שלא הכרתי אותן כלל, אלא שמבנה גופן אף דחה אותי בתחילה. שם התבקשתי ללמוד להיפתח לאהבה. לראות את השכינה. לזהות נקודות של אינטימיות, לנשום אותן, להגדיל אותן, לפתח אותן, לפתוח את הלב לאהבה שמעבר להעדפות הפרסונאליות הגורמות לי להתכווץ, לדעת לאהוב את האלהי שבאדם, בכל אדם, שבכל אישה, בכל גיל וצורה.

באסכולות העמוקות של הטנטרה בהודו מתבקשים המתרגלים לעשות אהבה באתר שריפת הגופות. טנטרה איננה איזה מרשם מודרני לחיי נישואין מאושרים עם קצת סקס מרגש. הטנטרה היא דרך דתית. היא דרך שמיועדת למבקשי אלהים, לא למבקשי סגנון חיים בריא. הטנטרה המסורתית יכולה להיות לפעמים לא בריאה במיוחד. אינני יודע כמה סניטרי זה לקיים יחסי מין באתר שריפת הגופות, למשל. אבל כשאתה הולך בדרך המבקשת להכיר באלהי בתוך תענוגות הבשר ובתוך מיצי המשיכה המינית עמוסי ההורמונים – עליך לדעת כי אתה לוקח סיכון. יש סוגים של ספורט אתגרי שסכנת חיים בצידם, ויש סוגים של תרגול רוחני אתגרי שסכנת פגיעה פסיכולוגית מסויימת בצידם. מי שנכנס לתרגול ברמה גבוהה חייב לדעת זאת, ולקחת אחריות מלאה למעשיו.

של נעליך

את הפסוק הידוע: "של נעליך מעל רגליך כי המקום אשר אתה עומד עליו אדמת קודש הוא” פירשו החסידים שהמדובר הוא בלהשיל את הנעילות מעל ההרגלים שלך. אינך יכול להיכנס אל המקדש עם נעליך ועם “נעילותיך” הנפשיות. אינך יכול להופיע כאדם בורגני מהשורה ולהיכנס מיד למקדש הטראנס-פרסונאלי. זה לא עובד ככה. כדי להיכנס למקדש עליך להתקלף משכבות של הרגלים ודפוסי מחשבה. לפעמים עליך ממש למאוס בחייך הבנאליים, ולפעמים עליך רק לסדוק את קליפת ההרגל בכל מיני דרכים שמפגישות אותך עם הקצוות הרוטטים של עצמך.

ללמד אמנות

האהבה הטראנס-פרסונאלית היא אמנות. אי אפשר ללמד אמנות, אך אפשר לפעמים לחולל קטליזאטורים, המעוררים את נפש האמן הנרדמת לבקוע מתרדמתה. טקסים מיוחדים, תרגילים מכוונים וטקסטים מסוימים יכולים לעזור לנו לשחרר את אחיזתנו המבוהלת באהבה הפרסונאלית גרידה, ולהשיב משב רוח רענן על לבבנו הכמה לאהבת האלהים הגדולה. אך אין בדברים הללו כל הבטחה. רבים נכנסו אל בית מדרשו של הבעל שם טוב וכל שהצליחו לראות היה חבורת שיכורים היושבת ושרה סביב בקבוק השיכר.

על הכח המיני ושורשו העליון

$
0
0

מיניות האדם היא מפתח גדול ועיקרי להתפתחות רוחנית.

הכוח המיני הינו כח כה חזק ועוצמתי, עד כי אין תרבות בעולם שלא הרגישה מאויימת על ידו וניסתה לשלוט בו באופן כלשהו. רבים מאתנו ניסו, מנסים ועוד ינסו לעקור מתוכם את היצר המיני, להכחיד אותו, להכחיש אותו, או לפחות למסגר אותו בחוקים נוקשים, למסמר אותו במסמרות של רגשות אשם כבדים, להגדירו כתחום בלתי ראוי ובלתי מנומס בהחלט, ואז להעמיד פנים כאילו הוא לא באמת קיים, ולנהל את חיינו המתורבתים כאילו אין לנו אברי מין כלל.

אבל כבר הוכיחה כל סטטיסטיקה אפשרית כי היצר המיני הינו בסופו של דבר חזק מכל חוק, וכשסוגרים אותו, מדכאים אותו ומתעלמים ממנו הוא חוזר ומכה בשנית, ובדרך כלל מאחור. הוא מופיע בדמות של מיניות "אסורה" ואפלה. בפינות סודיות ואפלות אנשים מהוגנים לכאורה מסתירים רומנים סודיים, אתרי פורנו וביקורים אצל זונות. כשהכוח המיני מדוכא עד עפר הנפש הופכת למרירה, נוקשה ועצובה, והגוף מגיב בדמותן של מחלות כרוניות מסוגים שונים הנגרמות ממחסור בזרימת האנרגיה המינית, שהיא אנרגיית חיים, באורגניזם הפסיכו-פיזי.

בעיני – הכוח המיני הוא כוח אלהי, לא פחות. הכח המיני הוא כוח יוצר, הוא כוח מאחד, הוא כוח של אהבה קוסמית שמצאה את דרכה אל תוך הבשר שלנו. מקורו של הכח המיני גבוה מאד בעליונים וביטויו הפיזי בתחתונים. הכוח המיני הוא כמו חבל המשתלשל מלמעלה למטה, עובר דרך כל מה שבאמצע, אבל כל הזמן, לאורך כל הדרך, הוא אותו חבל. מי שרוצה לטפס על החבל ולהגיע לקצהו העליון חייב לאחוז בצידו התחתון תחילה, ולהתחיל לטפס משם.

—–

אוהד אזרחי. טבת תשס"ז, דצמבר 2006.

לשכב עם הצרות שלך –חכמה ילידית משבטי המאורים

$
0
0

פלא. 2017

אחד החברים שלי הינו צ’יף מאורי. הוא אחד האנשים המכובדים ביותר כיום באומה המאורית, אומת הילידים של איי ניו-זילנד. הרבה דברים אפשר ללמוד מהאיש המיוחד הזה, שנושא בלבו בענווה ידע רב שכבר במסורת בשבטים המאוריים. אני אוהב לשוחח עם אנשים כמוהו. אנשים שנושאים חכמה עתיקה אך יחד עם זאת יודעים שגם החכמה העתיקה הזו איננה חזות הכל וגם היא צריכה רענון. הם אינם מנסים להוכיח כל הזמן ש”המסורת שלהם אמרה את זה קודם”… יש לי הנאה צרופה מלחלוק דברי חכמה ודברי שטות עם אנשים שכאלו.

לפני שהמראתי חזרה מניו זילנד לישראל (בפברואר 2017) בא האיש הזה להפרד ממני לשלום בשדה התעופה. ישבנו על קפה בטרמינל ודברנו דברי אמת היוצאים מהלב. את אחד הדברים שלמדתי ממנו באותה הזדמנות אני רוצה לחלוק עמכם כאן:

לשכב עם הצרות שלך

“לשכב עם הצרות שלך” זה ביטוי מאורי מסורתי. המשמעות של המילה “לשכב” במאורית דומה למשמעותה בעברית: היא יכולה להשתמע באופן מיני או שאינו מיני, אבל הכוונה בביטוי המאורי הזה של “לשכב על הצרות שלך” היא מינית, הסביר לי ידידי, והמשיך: “יש אנשים שכשמגיעה אליהם צרה, או בעיה בחיים, הם נסוגים, או בורחים מהתמודדות, אבל הגישה המאורית אומרת להיפך — גש קרוב קרוב אל הבעיות שלך ותשכב איתן! זה דורש הרבה אומץ. זה דורש ‘מאנה’ (עוצמה פנימית) כמו שאומרים המאורים, אבל אם יש בך מספיק ‘מאנה’ אז כשמגיעה צרה לפתחך אתה לא תסוג. כשיש בעיה אתה תגש אליה קרוב, אתה תכנס אל תוכה עם הלב וממש תשכב איתה”.

המאורים הם לוחמים, אך הם גם יורדי ים. הם הגיעו לאיי ניו זילנד בסירות קאנו גדולות. המילה המציינת בעיה או צרה בשפה המאורית משמעה בעצם ‘מערבולת-סוערת’. “כשמגיעה אליך מערבולת סוערת, ממשיך ידידי ומסביר לי את הגישה שלהם — תכנס אל תוכה! אל תברח! תעשה איתה אהבה!”

הכח הרוחני של הפאלוס

חלקתי עם ידידי שזהו אכן אחד הדברים החשובים בעיני באיכות הזכרית בתוכנו: היכולת לחדור למצבים קשים עם לב אוהב. הצרה היא שרוב האנשים בעלי הלב האוהב הם גם בעלי לב רך… ורוב האנשים שכן מסוגלים “להכנס בבעיות שלהם” אינם יודעים כיצד לכשות זאת עם לב פתוח. הם אמנם “מזיינים לבעיות את הצורה” אבל הם לא יודעים לעשות איתן אהבה! וזה מה שדרוש כאן. הם משחקים משחקי כוח במקום להעביר את המפגש למישור אחר – מישור העוצמה של הלב.

הכוח הרוחני של איבר המין הזכרי, הפאלוס, הוא היכולת לחדור באהבה. לא לחדור ללא אהבה, לא לחדור בכוחניות, ולא להיות רפה ואוהב, אלא להיות “איבר חי” כמו שקוראים לזה בקבלה, איבר עוצמתי שפועם עם הלב. אחת המתנות המרכזיות של גבריות גבוהה היא היכולת לחדור אל האהובה באהבה, גם כשהיא מופיעה כמערבולת סוערת של רגשות שלרוב מבהילים גברים וגורמים להם או לקפוא, או ללכת, או להיות אלימים (fight, flight, freez).

ידידי המאורי סיפר לי שהמושג “לשכב על הצרות שלך” הגיע ממצבים בהם לוחמים של שבט אחד הגיעו להתגרות בשבט אחר. אם הם היו חסרי עוצמה היה השבט המקומי תוקף אותם מיד ומבריח אותם לכל הרוחות, אבל אם הם היו עושים האקה מרשימה, כזו שמראה שהם פועלים כאיש אחד בלב אחד, ויהיה קשה מאד להביסם, או אז ביתו של המנהיג המקומי היתה יוצאת לקראת הלוחמים המבעיתים של השבט התוקף ואומרת: “מי פה אחראי לכל הבלגן?” מנהיג הלוחמים המתקיפים היה יוצא לקראתה ואומר – אני! ואז היא היתה אומרת, ובכן אני בתו של הצ’יף, מי מכם רוצה לבוא ולקחת אותי לאישה? בואו עכשיו! מנהיג החבורה, או אחד הלוחמים הבכירים שלו, היה יוצא לקראתה ולוקח אותה. הם היו מקיימים יחסי מין ובכך היה מגיע הסיפור לסיומו. סכסוך דמים מיותר נחסך. מהמסורת העתיקה הזו, הסביר לי ידידי, מגיע הביטוי “לשכב עם הצרות שלך”.

 מאנה

בעולם המודרני אנחנו לא אוהבים את  השימוש הזה שנעשה בביתו הצעירה של המנהיג. נדמה לנו שהיא היתה קרבן לניצול מיני, ואולי זה גם נכון. סביר להניח שבתוך אותה אישה צעירה היו קולות שונים. חלק מהם התנגדו בתוקף לרעיון שהיא צריכה עכשיו לעזוב את כל המוכר לה ולשכב עם גבר זר ומפחיד מהאוייב כדי להציל את אנשי שבטה. אבל הלו גם בלבם של לוחמים גברים היוצאים לקרב ומקיזים דם כדי להגן על עמם קיימים הקולות הללו… אולם לעתים הבחירה של הלוחם, או במקרה זה הלוחמת, להעניק את עצמם למען משהו גדול מהם היא אכן בחירה מלאה, בחירה בלב שלם, שרק אדם עם כבוד פנימי ו”מאנה” גדולה יכול לעשות.

 סימבולי

בכל מקרה, אם נפסיק רגע את הדיון הצדקני הזה, וניקח את הסיפור באופן סימבולי, כאילו כל השבט זה אדם אחד, וכל הדמויות המדוברות בסיפור מייצגות כוחות שונים שמשחקים בתוך האינדיבידואל, הרי שמהסיפר הזה אפשר ללמוד את הדרך להתמודדות עם בעיות החיים, או איך “לשכב עם הצרות שלך: לא לשלוח קדימה את התוקפנות שלך, אלא את היכולת שלך לפגוש את האויב באהבה שיש בה עוצמה, אותו שילוב המסומל בבת המנהיג. זהו שילוב מיוחד של האלמנטים הזכריים והנקביים שבנפשנו, והשילוב הזה חסר לנו בתרבות. אנחנו מכירים תוקפנות גברית רגילה, כזו שיוצאת לקראת הבעיות ותוקפת אותן, אנחנו מכירים כמובן גם גישות של ריצוי וכניעה. אבל גישה כזו שבאה אל הבעיות באהבה ומוכנה לעשות איתן אהבה ממקום של עוצמה – את זה אנחנו לא כל כך מכירים בתרבות שלנו.


סוף למשיחים

$
0
0

סוף למשיחים

פלא, אוהד אזרחי

הציפיה למשיח הינה חלק מהבנייה חברתית גדולת ממדים של תודעה קורבנית קולקטיבית

משיח בהגדרתו הינו גואל ומושיע. היהודים מחכים לגואל שיבוא ויושיעם, הנוצרים סבורים שהוא כבר הגיע ורק מי שמאמין בו נושע. המוסלמים מחכים למהאדי וחלק מהקבוצות הבודהיסטיות מצפות לבודהה-אמיטריאה שיבוא באחרית הימים. אלו גם אלו תמימי דעים ביחס לעצם הצורך במשיח גואל ומושיע.

במאמר הקצר הזה אני רוצה להתבונן בכל מערך ההנחות הנפשי שמחפש גואל, ולנתח את המבנה הפסיכולוגי העומד בבסיסו.

ברור הדבר כי ברגע שאמרנו שיש צורך במושיע“, הנחנו מיד שיש לגואל הזה גם גם את מי להושיע, והנחנו מיד שיש גם ממה להושיע את אותו שזקוק לישועה. למשל: "משיח יגאל את היהודים מהגלות ויושיעם מיד אויביהם". זו היתה, ועדיין הינה, ההנחה הרווחת בתרבות היהודית כולה. או בתרבות הנוצרית: "ישוע יחזור כדי להושיע את האנושות כולה מנפילתה בטומאת החטא הקדמון". לכל אחת מן הדתות הממוסדות יש הנחת יסוד אחת התופסת את האדם כמי שזקוק לישועה והנחה אחרת שיש אכן כתובת לציפיה הזויש מי שיופיע כדי לבצע את המשימההגואל, המשיח.

המשיח ומשולש הדרמה

התרפיסט סטפן קרפמן הצביע על הדינמיקה אותה כינהמשולש התודעה הקורבניתאומשולש הדרמה“. שלושת קדקודי המשולש  הם התוקפן“, הקורבןוהמושיע“. התוקפן יכול להיותמישהו“, למשל אדם מסויים שנתפס כאלים, או אומה מסויימת שנתפסת כמעוללת רע בעולם, כמו המושגמלכות הרשעהבספרות חזל המתייחס בעיקר לאימפריה הרומית. התוקפן יכול להיות גם כוח כללי שאנו מרגישים כקורבנות שלו, כמו מושגהחטא הקדמוןאצל הנוצרים. בשני המקרים הקורבן מרגיש חסראונים אל מול התוקפן, ומבקש לו את הצלתו על ידי שימוש בכוחותיו שלהמושיע“. אלא שכידוע המושיע עצמו הינו חלק מאותה דינמיקה מורכבת של תודעה קורבנית. התערבותו לטובת הקורבן איננה מעצימה את הקורבן אלא משאירה אותו תלותי וחסר אונים. התערבותו של המושיע לטובת הקורבן עלולה להוסיף את מי שהיה תוקפן לרשימת הקורבנות החדשה, כי עכשיו התוקפן לשעבר הפך לקורבן של המושיע. מבחינת התוקפן שהפך לקורבן — המושיע של הקורבן הראשון אינו אלא תוקפן. הקורבן החדש יפנה גם הוא בתורו לחפש לו מושיע, שיצילנו מתוקפנותו של המושיעשלהקורבןהראשון, וכך הלאה.

למען האמת, סביר להניח שגם התוקפן הראשון, בינו לבינו, בטוח שהוא רק קורבן של עוולה כלשהי, והוא משתמש בכוחו רק כדי להציל את עצמו או את היקרים מפני אותה עוולה.

כשמבינים זאת אפשר לקלוט פתאום שהציפיה למשיח הינה חלק מהבנייה חברתית גדולת ממדים של תודעה קורבנית קולקטיבית. אותי לפחות זה קצת זעזע כשלמדתי להכיר בכך.

גאולת המשיח האמיתי תהיה גאולה סופית, מכה ניצחת לתוקפן, מכה שאין ממנה תקומה“, כך מאמינים המשיחיים. ”כשיגאל המשיח האמיתי את העולם, גם התוקפן יכיר בנבזותו וברשעתו. הוא יודה על האמת, יכריז על צדקותו של הקורבן, וייבוש ויכלם במעשיו“, מנחמים הם את עצמם. חלומם הרטוב של רבים מהיהודים המצפים למשיח הוא שבימות המשיח יבושו סוף סוף הגויים במעלליהם, הם יהפכו למשרתיהם של היהודים, שיהיו אז למלכים למושלים ולרוזנים

כשישוב ישוע למלוך בעולם, סוברים הנוצרים, יכלמו היהודים, שלא קבלו בזמנו את מלכותו ואולי אף סייעו לרומאים בצליבתו. השטן בעצמו גם הוא יאכל את הכובע ביום בו ישוב ישוע אל העולם. הגיהנום הגרוע ביותר בו נדונים הרשעים, סוברים הקורבנות, הוא הבושה האינסופית שאוכלת את לבם וגורמת להם לרצות למות ולקבור עצמם שוב ושוב.

שינוי התודעה

היציאה ממשולש הדרמה כרוכה בשינוי תודעתי: הקרבן מתעורר להבין שכל עוד הוא משחק את משחק הקרבןתוקפןמושיע הרי שהוא נתון באותה משוואה שמרוקנת אותו מעוצמה. אולם ניתן להחלץ ממשולש הדרמה: מי שהיה בתודעתקורבן יכול לשנות פרספקטיבה ולראות את מצבו (אותו מצב בדיוק) כאתגר. לא תוקפנות שהופכ אותו למסכן, אלא אתגר שקורא לו להתרומם בעוצמה.

כשהקורבן משנה פרספקטיבה, מי שהיה עבורוהתוקפןהופך פתאום למאתגר. כדע להיות ראוי להתמודד עם האתגר הולך המתלמד למאמן טוב. לא למושיעאלא למאמן!

ההבדל בין מושיע ומאמן הוא עצום: המושיע משאיר את הקורבן תלותי וחסר אונים. המאמן לעומת זאת מסייע למי שהיה קורבן לגלות את כוחותיו הפנימיים.

מצבם הרגשי של הקורבן והמתאמן שונה בתכלית. הקורבן קופא בחוסראונים, מרחם על עצמו, נופל לעצבות, ולאחר זמן מה מתמרמר, כועס וזועם. לעתים הוא מחפש לפגוע במי שפגע בו, ולעתים הוא גם מפתח טינה כלפי המושיע, כי הרי המושיע גם הוא רק מנציח את חוסר האונים שלו
לעומת הקורבן, המתאמן איננו מחפש להפטר מהאתגר, אלא להתגבר עליו, רק כדי לפגוש אתגר חדש, מרתק ומסעיר אף יותר. מצבו הרגשי של המאמן הינו מצב של סקרנות (איך לעזאזל מתגברים על האתגר הזה?), צמיחה, ואף שמחה על כך שיש לו בחיים אתגר ראוי לשמו.

משיח כתודעה

מספר מיסטיקנים יהודיים, כדוגמת רבי אברהם אבולעפיה (אמצע המאה ה-13) או הרב קוק (תחילת המאה ה-20) העזו לומר שהמשיח איננו אדם כלשהו האמור להתגלות באחרת הימים, אלא סוג של תודעה, שתתגלה בלבבות כשהאבולוציה האנושית תתפתח.

אני רוצה לרכב על כתפיהם של ענקירוח אלו ולומר שהתודעה המשיחית היא תודעת אימון, ולא תודעת מושיע. ברגע שאנחנו מפסיקים לצפות למישהו שיגיע מבחוץ ויגאל אותנו מצרותינו ומתחילים להבין שעלינו להתרומם למצב בו נוכל אנו להתמודד עם צרותינו בעצמנוובעצם, הצרות אינן אלא סוג של אוצרות, הרי שכבר מתנוצצת בנו תודעה של אימון. הבעיות שלנו בחיים יכולות להפסיק להיות בגדרתוקפןשפועל נגדנו, ולהתחיל להראות לנו כאתגרים מענינים שבאים כדי להגדיל ולהצמיח אותנו. זאת כל עוד, כמובן, האופן בו אנחנו מנסים לפתור את הבעיה לא מחליף צפיה למשיח אוטופי בחיפוש אחר גואל פרגמטי, כפי שעשתה הציונות בשעה שלקחה את מושכות ההיסטוריה לידיים.

החרדים האדוקים כעסו על התנועה הציונית כי היא ויתרה על הציפיה לגואל, אך למרות זאת, עם כל מה שעשתה הציונות ליהודים היא עדיין לא שינתה באופן יסודי את התודעה הלאומית. לכניות דכתי, ויש מי שיתנגדו לכך כמובן, התודעה הלאומית הישראלית נשארה תודעה קורבנית למרות שהציונות החליטה לקחת את גורלה בידיה. הציונות עדיין רואה את האוייבים כתוקפנים מפלצתיים חסרי צלם אנושי (עיין ערך גרמניה, אנטישמיות, ערבים, מחבלים…), אותנו תופסת היא כקורבנות תמימים הסובלים תחת יד הקלגסים, ולכן מחפשת היא את המושיע, את הביריון השכונתי שיכול לבוא ולפוצץ את התוקפן במכות. הציונות הפרגמטית התחילה אמנם מהלך של יציאה הדרגתית מתודעה קורבנית קשה בה נתונה היתה היהדות לאורך אלפי שנים, אך המהלך לא הושלם. מדינת היהודים חיה ונושמת תודעה קורבנית המצדיקה את עצמה ללא הרף ומאמינה באמת ובתמים שהאחר הינו פשוט רשע גמור

שלום עם מפלצות?

יהיה לנו שלום עם הערבים רק כשהם יאהבו את ילדיהם יותר ממה שהם שונאים אותנואמרה ראשת הממשלה גבגולדה מאיר והמחישה בדבריה עד כמהאנחנורואים עצמנו כקורבן צדיק תמים ואילו את התוקפים אותנו רואים אנו כמפלצות, שאפילו את הילדים שלהן עצמן אינן אוהבות.

הקורבן אוהב את המצב הקורבני בסתר ללבו (כמובן שעל פני השטח הוא משכנע את עצמו שלא כך הדבר) משום שהתועלת שהוא מפיק מן המצב הקורבני היא עצומה. הנה שוב גולדה מאיר:
עכשיו שכולם יודעים מה עשו לנו (לאחר משפט אייכמן), מותר לנו לעשות הכול ולאיש אין זכות לבקר אותנו.“ — איזה קלף חזק!

בניגוד לגבגולדה עליה השלום אני רוצה לומר ששלום יהיה בעולם רק כשאנחנו, כולנו, הקורבנות בעיני עצמנו, נתחיל לאהוב את עצמנו יותר ממה שחשוב לנו להוכיח שאנחנו צודקים.

מי שמחזיק עצמו כקורבן, גם אם נסיבות חייו קשות מנשוא, אינו אוהב את עצמו באמת. הוא מעדיף לדבוק בתודעת הקורבן עד שיתברר לכולם שהוא הוא הצודק. עד אז הוא מעדיף להשאר בתודעת קורבן, ולהמשיך לסבול.

אלהים מחוץ לדת

את המאמר הזה אני כותב היום, יום יז בתמוז. למען האמת שכחתי שזה התאריך ורק פוסטים בפייסבוק מפרי מקלדתם של חברי הדתיים הזכירו לי זאת. ביז בתמוז מתחיל כידוע פולחן האבל היהודי על חורבן המקדש, פולחן שמרוכז בשלושה שבועות אלו, המסתיימים ביום החורבןטבאב. פולחן האבל היהודי משרת היטב את התודעה הקורבנית האהובה והדביקה כל כך. אחד הדברים שאני אוהב בסיפורו של שבתאי צבי, מי שנתפס בעיני עצמו ואחרים כמשיח במאה ה 17, זה שהוא הודיע שדי! נגמר פולחן האבל. מעכשיו רק חגיגות, כי חבל על הזמן משיח כבר כאן.

שצ עצמו נולד ב טבאב, כפי שמצופה על פי המדרש מדמותו המיתולוגית של המשיח, שאמור להוולד ביום החורבן. היות ותשעה באב היה יום הולדתו הוא הפך את יום הצום ליום של חגיגות יומולדת. כידוע במחקר ההיסטורי, ברגע ששמעו עליו היהודים בכל רחבי תבל הם תלו בו מייד את דמות המושיע החיצוני, המיתולוגי, שיבוא ויגאלם.

ביום בו זומן שצ לפני בית הדין של הסולטן התורכי חגגו היהודים בחוצות ערי תורכיה והקניטו את הגויים שעוד מעט יסיר הסולטן את הכתר מעל ראשו ויניחו על ראש המלך המשיח, ואז יהפכו היהודים לאדונים והנוכרים יהיו משרתיהם. כך מדווחים ההיסטוריונים שחיו באותה תקופה ורשמו, מרותקים, את תהפוכות ההיסטוריה. אלא מה, הסולטן חשב קצת אחרתבמקום להסיר את הכתר מעל לראשו ולהניחו על ראש המשיח הוא הציע אחר כבוד למלך היהודים להסיר את ראשו מעל כתפיו, או לחילופיןלהתאסלם. בית הדין הסולטני טען שהיהודים רואים בשץ מלך וזוהי מרידה במלכות הסולטן. שבתאי צבי, כך מסופר, אמר בתגובה שהוא לא יודע מה רוצים היהודים מחייו, וישמח להתאסלם. בום טראח! העולם היהודי הקורבני, שסבר כי גרר את שצ אל תוך משולש הדרמה בתפקיד המושיע, חרב באחת כמגדל קלפים. שצ, בניגוד למצופה ממנו, בחר בחיים ולא בדרמה. הוא קיבל שם תורכי ומשכורת קבועה מאת הסולטן. לא רע בכלל. מבחינתו, כפי שכתב החוקר פרופיהודה ליבס פעמים רבות, משמעות המשיחיות שונה היתה מאד ממה שראו בו המוני העם. הם ציפו למשיח חיצוני שיפעל על פי המצופה ממנו בכל מדרשי משולשי הדרמה האפשריים, ואילו הוא חשב שהעיקר זה הקשר החי, התמידי, האישי מאד, עם האמת האלהית, והקשר הזה קיים מעבר לגבולותיה של דת זו או אחרת.

הכותל והרחמים עצמיים

כיום מתרחש מאבק פוליטי על אופי הפולחן ליד הכותל המערבי. האורתודוקסים מזדעזעים מרצונן של נשותהכותל לערוך תפילות על פי דרכן בעזרת הנשים, או מדרישתן של התנועות הליברליות לזכותן לנהל תפילה שיוויונית ליד הכותל. אני תומך במאבק הליברלי רק כי אני ליברליאבל באמת אני רוצה לומר גם לנשות הכותלוגם לתנועות הליברליותעזבו אתכם! עזבו את הכותל לאורתודוקסים שנהנים מפולחן החורבן ומשתמשים בו ללא הרף על מנת לתחזק את התודעה הקורבנית שלהם (לכן הם גם נוטים לאלימות, כי הקורבן תמיד נוטה להיות אלים, אבל לעולם לא יתפוס עצמו כאלים כי בעיני עצמו הוא תמיד רק קורבןראו משפט המפתח של גולדה שציטטתי לעיל). פולחן הכותל הוא פולחן האבלות על מה שהיה ואיננו עוד, כאישה אלמנה המסרבת להמשיך ולחיות לאחר מות בעלה ומבלה את שארית ימיה ברחמים עצמיים. הכותל בסופו של דבר אינו אלא קיר תמך לעבודות העפר שעשה המלך הורדוס כדי ליישר את שטח ההר ולבנות עליו מקדש מונומנטלי שיחבב אותו על היהודים. זה הכל.

מהו מקדש אמיתי? מקדש אמיתי הינו נקודת חיבור בין אלהים ואדם. זה מה שמאפשר מקדש. כל מקדש. הוא מאפשר מפגש של האלהי והאנושי. מקום חיבור בין ממדים. זה מה שעושה כל מקום קדוש, ויש מקומות קדושים רבים על פני כדור הארץ.

עד לימי המלך יאשיהו (לפני כ 2700 שנה), היו גם לקדמונינו העבריים מקדשים רבים שהיו פזורים בכל רחבי הארץ מדן ועד עציוןגבר, בערך כמו שיש כיום בית כנסת בכל פינת רחוב. היתה זו מהפכתם המונותאיסטית של המלך יאשיהו והמורה שלושפן הסופרהמהפכה אשר לה הקדשתי את הרומן ההיסטורי שליקדשה“ — אשר קיבעה את ירושלים כמקום היחידי בו לכאורה מותר לבני ישראל להקים מקדש. כפי שטענתי במספר מאמרים וכן באפילוג לספרקדשה“, מהפכת יאשיהו ושפן הביאה ככל הנראה את החורבן על ממלכת יהודה כולה מספר שנים מאוחר יותר. אלא שהמהפכה הצליחה במובן התיאולוגי. בעקבות פעולתם של ממשיכיו של שפן, מספר דורות אחריו, בדמות עזרא הסופר וחבריו, התקבעה בעם התפיסה אותה הנחיל שפן הסופר לעם. המונותאיזם הרדיקלי של שפן הפך להיות ”היהדות“. תפיסה זו, שריכזה את הפולחן למקום אחד בלבד, יצרה את הקיבעון היהודי על הר הבית, כמקום הפולחן היחידי שמותר, ואת הקבעון המשיחי של ציפיה לאותו מופיע שיבוא ויגאל את העם מגלותו ויבנה את בית המקדש בירושלים.

תודעת גאולה מבחינתי איננה מחכה למשיח, היא עצמה, אם תרצוהמשיח. אבלתודעת גאולהזה שם מאד מטעה, כי היא עדיין מאשרת את מושג הגואל. תודעה משיחית אמיתית נוטשת בעצם את כל העניין המשיחי מאחורכפי שעשה אולי שבתאי צבי עצמו. תודעת גאולה גואלת את עצמה כאן ועכשיו. זו מהפכה מיידית, כי זו מהפכה של התודעה.

הגנני

הדתות הגדולות דומות למצב אותו תיאר רבי נחמן מברסלב במעשה משבעה קבצניםבו יש מדינה אחת שפעם היו בה גינות נאות ופרדסים מקסימים, אבל לאחר זמן הכל השתבש, הכל תהקלקל, טעם החיים אבד וגם הגנן המוכשר שלהם (”הגנניכפי שמכנהו רבי נחמן) נעלם כלא היה. רק לאחר שבני אותה מדינה עוברים מהפכה מחודשת של התודעה, בעזרתו של אחד מגיבורי העל של רבי נחמן (הקבצן החירש“) קולטים הם פתאום שהגנן שלהם היה בעצם כל הזמן בסביבה:

בתוך כך נעשה רעשאפשר אף על פי כן, זה המשוגע שהולך ואומר שהוא הגנני, וכל אחד מחזיק אותו למשוגע, וזורקין אחריו אבנים ומגרשין אותו, אפשר אף על פי כן אולי הוא הוא הגנני באמת?! והלכו והביאו אותוואמרתי: בודאי זה הוא הגנני באמת!“

הגנני מסמל את המשיח, ואחד הדברים המענינים במעשיה המופלאה הזו של רבי נחמן הוא שהגנני אינו זה שגורם למהפכה התודעתית. הוא גם לא זה שמתקן את המצב. מציאת הגנני הינה תוצאה של מלאכת התיקון העצמי שאנשי אותה מדינה לקחו לעצמם כמשימה.

הדתות הגדולות מטיפות לאדם כי עליו לצפות לביאת המשיח הגואל משום שזה משרת את המגמה הכללית העומדת מאחוריהן, מגמה של החלשת האדם הפרטי כיצור ריבוני. המאמין תולה תקוותו באל חיצוני, ובמשיח חיצוני שיבוא יום אחד ויסדר פה את הענינים. האדם עצמו נתפס במסגרת הדתית כחסר אונים וכזקוק לישועה, ירחם השם. אבל כשהתודעה המשיחית זורחת באדם הוא מבין שהמשיח האמיתי, ”הגנני“, נמצא כבר כאן, בתוכו, וכל הזמן הוא היה כאן. הוא קולט שגם גן עדן זה ממש כאן, אם רק יסכים להתבונן ללא תודעת קורבן בדיוק במה שקיים. המשיח נמצא כבר בתוכנו, כל הזמן, אלא שעד עכשיו סומן המשיח כמטורף, ככופר, כנחש, כטיפוס מסוכן לשלמות האמונה הדתיית. ואכן, יש לומר, נקודת המשיח הפנימי מסוכנת היא למבנה המערכת הדתית.

פרופישעיהו לייבוביץ‘, שבאופן הפוך על הפוך קידש את המערכת הדתית עצמה, את ההלכה כמבנה מקודש, היה אדם הגון ולכן הוא הסביר פעם שכל משיח שיבוא הרי הוא משיח שקר!“ כי משיח על פי המערכת הדתית חייב להשאר בגדר ציפיה, ציפיה נצחית, ולא משהו שמתגשם. ברגע שהמשייות מתגשמתנהרסת המערכת הדתית מיסודה.

אנטיכריסט

נקודת הגאולה בתוכנו איננה זקוקה למשיח. היות והציפיה למשיח היא חלק ממשולש הדרמה הקורבני, ואילו זריחת המשיח האמיתי בלב האדם משחררת אותו מהתודעה הקורבנית עצמה, מה שקורה הוא שברגע שאותה נקודה זורחת בהכרה מוותר האדם על כל הרעיון כולו של משיח וגאולה. נמצא שהמשיח האמיתי, שאיננו אדם אלא רמת תודעה שקיימת בכל אדם, הינו אנטימשיחי, או אם נשתמש בטרמינולוגיה נוצרית נוכל לומר כי המשיח האמיתי הוא אנטיכריסט. במשיח האמיתי הוא זה שהתגלותו בלבבנו אומרת לנו שאין למה לצפות. הכל כבר כאן, ומה שאנחנו יכולים לעשות זה רק לקחת את מלוא האחריות על האופן בו אנחנו מצרפים את הנקודות לכדי סיפור שבו אנחנו מאמינים. אם ניצור סיפור קורבני, נהיה קורבנות, ואם ניצור סיפור מעצים נהיה מועצמים. העולם נברא בספר סיפור וסופרטוענת פתיחתו שלספר יצירה“, כי האופן בו אנו מחברים את הנקודות ומייצרים משמעות שהתודעה שלנו מתפקדת בתוכו הוא העולם שלנו. אין עולם אחר. יש מי שאינו מודע לכך שהוא מייצר את המציאות על ידי המשמעות שהוא נותן לה ויש מי שכ מודע לכך. מי שמודע לכך יודע שהמציאות מעולה, והוא יכול לשזור אותה כרצונו. ברגע זה הוא יכול להפסיק לסבול. יש סוף לסבל, והוא ההתעוררות לעובדה שאת המשמעות אנו מייצרים בכל רגע בחיינו. אין צורך לחכות לגאולההיא כבר כאן אם רק נסכים לראותה.

משום כך אמרו המקובלים בחכמתם שנחש = משיח בגימטריה (356), כי מי שחשבנו שהוא אוייב האמונה איננו אלא התודעה המשיחית עצמה, והיא זו שאומרת לנועזבו אתכם ממשיח! אין למה לצפות ואין למה לחכות, ההסכמה לקחת אחריות מלאה לטיב הסיפור אותו אני מספר לעצמי ובו אני מקשר את הנקודות הפזורות בחייבידי היא. אני כותב סיפור חיי.

המונחגאולהמרמז על מצוקה שצריך להגאל ממנה, ואילו כמו שכבר הצביעו רדיקלים בודהיסטייםהשאיפה האנושית היא לצאת מן הסמסארה (עולם הסבל) ולהגיע לנירוואנה, אך כשמגיעים לנירוואנה מגלים שאין בכלל, לא סמסארה ולא נירוואנה, ויותר מזהאין בכלל אנשים שצריכים להגאל מהסמסארה ולהגיע לנירוואנה

יומולדת שמח.

פלא,

אוהד אזרחי. יולי 2017, תאילנד.

——

מאמרים נוספים ברוח זו על כל החגים העבריים וחודשי השנה תוכלו למצוא בספריחגיגהשניתן להוריד מהרשת כאן.

דרקונית האהבה

$
0
0

היא מגיעה אליך בזרועות פתוחות ועם חיוך רחב של אושר.

היא נכנסת לחייך ואתה מסתובב מיד ונועל אחריה את הדלת.
היא משתרעת, פורשת את ידיה ומזמינה אותך להצטרף,
אבל אתה נכנס למיטה מצוייד בחבלים. בזריזות מיומנת בת אלפי שנים אתה קושר אותה למסגרת, שלא תברח.

אינך בוטח בהבאהבהשמבחירתה היא הגיעה וברצונה להשאר.

נדמה לך שזו טעות בכתובת. פשוט התמזל מזלך והיא הגיעה דווקא אליך, אבל ברגע שהיא תגלה זאת היא ודאי תלך למישהו אחר. שווה יותר. לכן אתה ממהר וקושר, נועל וחוסם. אתה משאיר לה רק ברירה אחתלמות בחיקך, או לחשוף את שיני הדרקון שיש לה, לירוק אש ולנסוק בכנפיה השחורות מעל חורבות חייך הנשארים חרוכים מאחור.

בפעם הבאה שהיא תופיע אתה כבר תפחד לפתוח לה את השער.

אבל האמת היא שהיא באה אליך כי היא רוצה לבוא אליך. מבחינתה זה לשוב הביתה, כי היא זוכרת מה שאתה כבר שכחת. לכן היא תתדפק על דלתך שוב ושוב, והחיוך שלה יזכיר לך שבסופו של דבר לה הרי יחלת כל ימי חייך.

הפעם יתכן ותבקש לשים עליה שלשלאות מחוברות לטבעת יהלום יפה, כאלו שכולאות אפילו דרקונים. תוכניותך עלולות אף להצליח ולמנוע ממנה לשוב ולנסוק כבתחילה.

אתה תחייך לך בשביעות רצון בכל ערב כשתבוא הביתה, תסיר את הגרביים ותתרווח בכורסא ליד גוויתה היפה. אתה תחשוב שהיא רק מנמנמת. כזו היא דרקונית האהבה, גם צחנת ריקבונה מפזרת ניחוחות של ורדים.


פלא. 2017

Cosmic Snake –אלבום מוזיקה חדש לאוהד ודון אזרחי

$
0
0

COSMIC SNAKE

הוא האלבום החדש שלנו, שמכיל 10 שירים חדשים, שאני כה שמח לחלוק אתכם סוף סוף…!

לפני שנה, ביום ההולדת הלועזי שלי (3 לאוקטובר) השקנו את הספרקדשההרומן ההיסטורי שכתבתי בשנתיים האחרונות, ועתה, לכבוד היומולדת העברי שלי בזתשרי (כן כן…) אני שמח להוציא לאור את האלבום:

COSMIC SNAKE

עם התקדמות הטכנולוגיה הדיגיטלית של הפצת המוזיקה, הפך הדיסקלמוצר די מיותר. לכן החלטנו שלא להדפיס דיסקים, אלא לשים את האלבום בשירות האינטרנטי של BAND CAMP, שמאפשר לכל דכפין להקשיב לשירים (בחינם) או להוריד את האלבום כולו, כולל הכריכה“, למחשב או לטלפון.

את עטיפת האלבום ציירתי ממש לאחרונה במהלך כמה לילות מלאי השראה, תוך שבימים לימדתי סמינר של ISTA באיטליה.

אתם מאד מוזמנים להאזין לאלבום! ישמח אותי מאד לדעת שהמוזיקה שלי מרקידה או מרטיטה את לבבכם. אשמח גם לתגובות ולשיתופים במדיה החברתית, זה יעזור לאלבום להגיע לתודעת הציבור.

שימו לב שאתר האינטרנט מציע מחיר מומלץ, אבל אם בא לכם ומתאים לכןאפשר בהחלט גם לנקוב בסכום גבוה יותר, כדי לתמוך בהפקת האומנות שלי (בחרתי שלא לעשות פרוייקט מימון המונים מראש). תודה רבה !

השירים אותם תוכלו למצוא באלבום החדש הם:

 

  1. הוד והדר: שיר שהלחנתי במהלך ספטיבל העירוםפשוטבאשראם במדבר לפני שנים מספר, למילים של ספר תהילים: ”הוד והדר לבשת, עוטה אור כשלמה, נוטה שמים כיריעה“, כמין בקשה מיסטית לשכינה להראות עצמה מעבר ללבושי העולם הזה. זוה שיר מסע מיסטי.
  2. קפטיין קריזי: שיר חזק עם מילים מאת אחי היקר המשורר והמורה הדגול באמת ברוס ליאון מניוזילנד. קפטיין קריזי הופך לשיר קצבי ומרקיד.
  3. הלילה הנושא הוא אהבה: לחן שכתבתי למילותיו של חפיז, המשורר הסופי בן המאה ה-14: הלילה הנושא הוא אהבה! וגם למחר בלילה. למען האמת אני לא מכיר נושא טוב יותר לשיחתנו, עד שכולנו נמות. אני מאד מזדהה כמובן עם המילים הללו, ולכן הן השתרבבו גם לעלילת הרומן שליקדשה“ (שאם עוד לא קראתןתוכלו לרכוש כמתנה לעצמכם ולאחרים לחגים בקישור הזה).
  4.   גמל האהבה: שיר השפך כבר ללהיט במעגלי השירה בארץ ובעולם. המילים הן של מיסטיקן סופי נוסף, השיחהגדול אבן אל ערבי, בן המאה ה-12, והלחן מאת בני יקירי יהוא שלם אזרחי. השיר יצא לאור כבר באלבום הבכורה של יהואארץ כאן“, שם הוא שר אותו בערבית ובעברית בקצב מזרחי של גמל ההולך במדבר, אך באלבום שלנו הגירסה היא באנגלית ובעברית, ובקצב שמרים מצברוח. יהוא מתארח בשיר הזה עם קולו המיוחד.
  5. אני ישנה ולבי ער: שיר שהלחנתי בספונטניות במהלך סדר פסח שערכנו בקהילה לפני שנים מספר, למילים מתוך שיר השירים: ”אני ישנה ולבי ער. קול דודי דופק פתחי לי אחותי רעייתי יונתי תמתי, שראשי נמלא טל קווצותי רסיסי לילה….“. זהו שיר אהבה וגעגועים של הנשמה לאור האלהי, האור הזה שלפעמים דופק על פתחי הלב, כי הלב עדיין ער גם אם האדם ישן, אבל העצלות וההרגלים גורמים לנו להתמהמה ולא לפתוח את שערי הלב לבואו של האהוב. אז הוא הולך, ורק כשכבר מאוחר מידי אנחנו קמים לפתוח, אבלדודי חמק עברואז אנחנו מסתובבים ברחובות כאהובה שמתגעגעת ומחפשת את דודה ואומרתכי חולת אהבה אני“.
  6. זוהר שקוף: לומינה היא ידידה שלי, משוררת בחסד עליון. כשקראתי את השיר הזה שלה מיד רציתי להלחין אותו, יש בו פשטות ויופי עמוק: ”בלבי אני חשה מה שאין העין תופסת. אלך לי אם כן לטאטא את רצפת המרפסת…“  זהו שיר שקט, מעודן ונעים. לילך שמיר מצטרפת בו אלי לשירת דואט.
  7. דממה בפי: זהו לחן מדיטטיבי נוסף למילות השירה של לומינה: ”רק דממה בפי, את שמי לא אזכור. נפלתי אל תוך אלהים…“
  8. LIFE’s SECRETS PATH: שיר שכתבתי לכבוד הפן הנקבי של האלהות, לכבוד השכינה בכל שמותיה השונים ובכל פרצופיה. עשתרת, אשרה, קאלי, איננה, ימנגההתגלויות שונות של האלהות הנקבית. כתבתי את השיר במקור בעברית, ללחן הינדי מסורתי, וידידי רבי עמיחי לאו לביא תרגמו לאנגלית. הגרסה העברית הופיעה כבר באלבום הראשון שלנומתהו ממש“ (קישור לשיר בעברית).
  9. כל בשר: אחת הנבואות החביבות עלי היא נבואתו של הנביא יואל (פרק ג) שמפרקת את מוקדי הסמכות הרוחנית הישנים. יואל צפה כי בעתיד הנבואה תשפך על כל בשר, אנשים צעירים יחזו חזיונות וזקנים יחלמו חלומות נבואיים. בימינו הדבר קורה לנגד עינינו, הרבה בזכות צמחים חכמים כמו האייאווסקה שהגיעה אלינו מהאמזון בדרום אמריקה. בטקסי האייוואסקה הופכים החזויונות הנבואיים לנחלת הכלל, ולכן שילבתי כפזמון בלחן את אחד ההימנונים המסורתיים של טקסי האייאווסקה. ידידתי דר מאירנה רוח מדבר הציעה לי להוסיף משפט
  10.   Cosmic Snake: שיר הנושא של האלבום. את השיר הזה כתבתי לאורך שנים מספר, במהלך הסמינרים של ISTA — בית הספר לאמנויות המקדשים ולשמאניזם מיני במסגרתו אני מלמד סביב העולם. מילות השיר מהוות סוג של מפת דרכים להולכים במסלול השמאניזם המיני, אולם רק מי שהלך בפועל את הדרך יכול להבין מה באמת מסומן במפה. הבית הראשון של השיר עוסק בפתיחת התודעה, שקשורה לאזור הראש. הבית השני קשור לפתיחת מרחבי הלב, והבית השלישי קשור לפתיחת אזור אגן הירכיים, שאצל רוב בני האדם נמצא במצב קפוץ ומפוחד. הבית הרביעי עוסק בחניכה השמאניתמינית, חניכה העוברת דרך הצד האפל ומסתרי המעמקים שהוא מביא. הבית החמישי של השיר לא הוקלט, והוא שמור להופעות החיות ולשירה בסמינרים עצמם.

אתם מאד מוזמנים להקשיב לאלבום, או הכי טובלרכוש אותובקישור הזה: https://kabalove.bandcamp.com/album/cosmic-snake

תודה גדולה אני רוצה להודות למנהל המוזיקלי שלי אורי רגב, חבר ואח נאמן, שבמשך שנים מלווה באהבה, כשרון ומסירות את הקריירההמוזיקלית שלי. כמו את האלבום הקודםמתהו ממשגם אתקוסמיק סנייק ליווה אורי מרגע העיבור ועד הלידה. אורי כתב את העיבודים לכל הכלים, ניהל את ההפקה בסבלנות רבה וליווה את העריכה. בנוסף הוא ניגן בגיטרות, בבאס ובסינטיסייזרים ויש לו חלק עצום בהבאת היצירה הזו לעולם. תקשיבו למשל למה שאורי עשה מהשיר הראשוןהוד והדרשהפך דרכו ליצירה שלימה, למסע מוזיקלי שלוקח את המאזין למחוזות אחרים.

אני אוהב לעבוד עם אנשים מהקהילות שאני מעורב בהן, ואכן רוב המנגנים והשרים בקוסמיק סנייק הם חברי נפש אהובים, כמו ויקראם רונן (קלידים) ולילך שמיר (שירה), מיכאל בן יוסף (סקסופון וקלרינט תורכי), עמיר יעקובי המכה בתופים, ערן רייס (גיטרה קלאסית וחשמלית), יהוא שלם (שירה וגיטרה אקוסטית), סנצו הלץ, הלוא הוא ירון גושן, מריע בקאזו בסוף אחד השירים ויודן מיבר המדהים מפליא נגן בכינור לאורך כל האלבום כולו. איליה מאגנס מוסיף נופך בכמה כלי הקשה. ההקלטות נעשו אצל ניצן פרי שגם תפס גיטרה באחת ההקלטות והעיף אילתור פנימה. העריכה הסופית, המיקס והמאסטרינג נעשן על ידי גל נבון, שכשמו כן הוא. אורי רגב הביא גם את גקי פיי נגנית הצלו (אני ממש אוהב צלו!).

אהובתי, בת זוגי, מקור ההשראה שלי ושותפתי לחיים, ליצירה ולהוראה DAWN CHERIE האחת והיחידה היתה כמובן חלק מהיצירה הזו, מרגעי ההשראה, דרך השירה ועד העריכות הסופיות.

הקהל שעונה שכמה שירים הוא קבוצת משתתפי סמינר ISTA לבל 1 שהתקיים באביב 2017 בחוות האיסיים. הכנסנו מיקרופונים לאולם ושרנו יחד. תודה לכולם!

Kedesha – a Timeless Tale of a Love Priestess – published in English

$
0
0
Shalom Beloveds
I do not know if you heard about the publishing of my FIRST book in English. Yes, I have written several books in Hebrew, though Kedesha was my first historical fiction even in Hebrew.
After teaching and writing thought for many years, I just came to a point in which i could not write theory anymore… I can only guide people who are willing to be guided and as for writing — I can tell stories. That is it (for now).
The historical story that Kedesha is based upon is well documented in the book of Kings II (chp 21-23) but from the point of view of those who won the war, who presented themselves with praise. It took me some years to really understand that these people actually killed those who in ancient times would have been my friends and I…. and that i need to reread the bible from my point of view… that led me to feel and understand things differently. In my book Kedesha (literally meaning "Sacred Woman" the way they referred to the "sacred prostitute" in biblical times) I allowed myself to tell the story untold… to speak about what official Judaism is hiding and denying, but is well known in archeology and academic biblical studies.
Kedesha is a revolutionary book, and as many readers say – it is not only a good story, but it carries a transmission through the words.
I am quite amazed that Kedesha was an Amazon best seller for a day … and still is the #1 best seller in all kind of categories, such as Biblical history or Women's fiction.
I am so touched when people I do not know write readers reviews such as:
 
or: "If I can give more then 5 stars to this book, I would. Because "Kedesha" definitely deserves it.
It is very hard to find a good compilation of novel and educational material … Ohad Pele Ezrahi did a great job. Writing about sexuality, he didn't write an easy book about sex. He wrote a saga…"
 
Bruce Lyon wrote a wonderful forward to the book and other writers, such as KamalaDevi McClure, (author of Sacred Slut Sutras) added their words too:    "Some works of fiction rewrite history — not only because the vivid events take place in the past, but because the bold choices of the characters shine a new light on humanity's future. This is one such book. A sacred sexual transmission transcends the pages of Kedesha. Reading this story has indelibly touched my soul."
 

So, beloveds, I want to invite you to buy the book (paperback) or download it  from AMAZON.com 

and if you do so and read it — please leave a readers review? This can really help the visibility of the book on a huge market such as amazon
 
This link will lead you to Kedesha
 
One reader wrote that once you start reading it — "It doesn't take a long time to suck you in and it will never let go"…
I wonder what would you write…
Thanks for reading, and please consider sharing it with friends and posting about the book. Thank you!
Love ~ O.P

איך ניתן לערוך בר מצווה אלטרנטיבית?

$
0
0

אוהד אזרחי \ 2008

החטיפה

ביום חמישי ה 29 לאוקטובר 2008 הלך יהוא בני לבית הספר, מבלי לדעת מה מצפה לו שם. בלילה הקודם הוא התכונן היטב למבחן בספרות, ובבוקר נכנס יחד עם כל ילדי כיתתו לשיעור המתמטיקה. נקישה חזקה בדלת הפריעה את מהלך השיעור מייד לאחר התחלתו. אל הכיתה נכנס אדם לבוש בחליפה אפורה, מסורק למשעי ומשקפי שמש כהים מסתירים את עיניו. האיש התנצל על ההפרעה, והודיע כי עליו לעצור את יהוא אזרחי.

לקח לבן החביב שלנו קגע כדי לקלוט שהאיש המפחיד הזה איננו אלא ירון סנצ'ו גושן – אחד מתלמידי המופלאים, שהינו שחקן תיאטרון וליצן רפואי מדהים, הממונה אצלי כלצן החצר

יהוא זיהה אמנם את סנצ'ו, והבין מייד שיש כאן צחוקים והפתעות, אך סנצ'ו מצידו שמר על פנים רציניות ביותר. הוא הקריא באופן רשמי בפני המורה וכל הילדים את צו המעצר, בו נאמר כי יהוא שלם אזרחי נלקח בזאת למסע התבגרות רצוף אתגרים לא פשוטים.

כדי לצאת למסע היה על יהוא לחתום על צו המעצר' בו הוא מודיע חגיגית כי הוא יוצא למסע זה מרצונו החופשי ולוקח אחריות מלאה על עצמו במהלך המסע שהוא חלק מטקס בר המצווה שלו. סנצ'ו אזק את ידי הילד באזיקים מרופדים פרווה ורודה, והוביל אותו אחר כבוד אל מחוץ לבית הספר, שם חיכה להם רכב מיוחד. רחב שעתיד לקחת את יהוא למסע ההרפתקאות הגדול של יומיים שלמים, מסע מופלא שתפרו במיוחד עבורו ליצני החצר של קהילתנו.

לפשוט את  עור הנמר האורבאני

בשבועות שקדמו לחטיפה תחקרו אותי סנצ'ו וזוגתו אודות יהוא. מה הוא אוהב לעשות? מה הוא אוהב לאכול? מה קל לו בחיים ומה קצת קשה לו? גילינו למשל שהיות ויהוא גדל רוב חייו במדבר ובטבע אין טעם לשלוח אותו לאתגר התבגרות של מסע בטבע, בסגנון "לך לצוד נמר ולפשוט את עורו". הדברים הללו הם פשוטים ומוכרים לילדי הקט והחביב שלנו, אבל עבורו לצאת באמת ל"ג'ונגל" זה בעצם ללכת לעיר, לג'ונגל האורבאני, שם הוא עלול להרגיש באמת אבוד. לכן תוכננה ההרפתקה כך שתוביל אותו קודם כל אל לב המאפליה: אל אזור התחנה המרכזית בדרום תל אביב.

אבל לפני כן היה עליו להשתמש בכישרונותיו למען הזולת. יהוא הוא אמן ומוזיקאי, ועל כן משימתו הראשונה היתה להתנסות בעבודה של ליצן רפואי.

סנצ'ו הביא אותו אל ידידו אבי. אבי הוא ליצן רפואי שעובד בביה"ח שערי צדק בירושלים. אבי הליצן צייד את יהוא באף אדום, כובע וגיטרה, ויחד הם יצאו למשימה חשובה במחלקת הילדים. במהרה התגלה ילד חרדי אחד שהיה מבועט מהמחשבה שהולכים לתקוע לו אינפוזיה. הוא צרח באימה, וזה עשה אותו מטרה ראויה לליצנים.  אבי ויהוא התחילו מייד לשחק איתו, לנגן לו בגיטרה ולהצחיק אותו כל כך, עד שהוא היה כה מרותק אליהם שלא שם לב בכלל כשהאחות החדירה את מחט האינפוזיה לזרועו. Mission complete.

אדם וסוס

המשימה הבאה נועדה ללמד את בני הקט את אחת המיומנויות היחודיות של הגבר הישראלי המצוי: הכנת קפה שחור על גזיה בצד הדרך.

לאחר שהקפה היה מוכן ויהוא העיז לטעום ממנו לראשונה בחייו, הגיעו "פתאום" שני סוסים. על סוס אחד היה רכוב איש, והסוס השני היה מאוכף, אך פנוי. האיש – שהיה מדריך רכיבה מיומן – הזמין את יהוא לעלות על הסוס השני. אך הסתבר ליהוא שכחלק ממסע ההתבגרות שלו עליו ללמוד לרכב על סוס.

חבר סיפר לי פעם כי מורו הסופי טען שרכיבה על סוס היא מיומנות רוחנית חשובה ביותר. עליך לדעת כיצד לשלוט על הבהמה החיצונית כדי להבין כיצד לשלוט על הבהמה הפנימית – בעדינות, באהבה, ובסמכות ברורה. שיעור חשוב בעיני לנער מתבגר.

לאחר שעה של רכיבה בהרי ירושלים יהוא התלהב והחליט שהוא רוצה ללמוד ברצינות רכיבה על סוסים.

המפתח והמנעול

יום ההרפתקאות של יהוא כלל אחר כך שעור ציור אינטואיטיבי עם ידידנו עומר (לב ארי) פלג, שנרתם באהבה למשימה. לאחר שסיים את חוויית הציור המדהימה, ויצא שוב לרחוב פנה אליו איש קטוע רגל על כיסא גלגלים וביקש את עזרתו. כיסא הגלגלים שלו נעול היה "משום מה" בשרשרת כבדה לאחד העמודים ברחוב,

אז התברר ליהוא למה אחד האנשים המוזרים אותם פגש קודם לכן צייד אותו במפתח, מבלי לתת לו כל הסברים. יהוא, שכמו כל ילדי הדור, אמון על משחקי Quest במחשב הבין מייד כי המפתח עתיד לשמש אותו בהמשך ההרפתקה ושמר אותו. לאחר ששחרר את האיש הנכה משלשלאותיו היה עליו לקחת אותו בכיסא הגלגלים ברחובות דרום תל אביב לכתובת מסויימת (כאשר סנצ'ו משגיח בסתר על הנעשה, כל הזמן, מרחוק).

המשימות רדפו זו את זו, ולבסוף מצא עצמו הנער נוסע לראשונה לבדו ברכבת. עוד הוא יושב לו ולבדו בקרון הרכבת והנה פתאום, כמו במקרה, מגיע עדן – אחד מהנערים בקהילה שלנו – שממש "במקרה" נוסע גם הוא על אותה רכבת צפונה. יהוא סיפר לו בהתרגשות את כל מה שעבר עליו, ורק רגע לפני שנפרדו, כאשר עדן נתן לו מפתח נוסף ומילון צרפתי-עברי קלט הבחור שגם עדן היה שותף לקונספירציה….

אם מתוך החול אם מתוך הים תפילתי עולה

אישה דוברת צרפתית בלבד חיכתה ליהוא בתחנת הרכבת. כדי לתקשר איתה היה עליו לעלעל במילון הצרפתי שקיבל קודם לכן. היא לקחה אותו, לפנות ערב, לחוף הים ושלחה אותו ללכת צפונה, על רצועת החוף. לאחר זמן מה של הליכה בחושך עם רחש הגלים המתנפצים, פגש יהוא באדם נוסף. היה זה ידידי, השמאן העברי, שמואל שאול. שמואל עשה עם יהוא עבודה פנימית, שקשורה לגוף שלו, לנקודות הריפוי שלו ולאותיות האלף בית המרכיבות את שמו העברי. לאחר מכן יכול היה יהוא לבחור בין טבילה לילית בים לבין "קבורה" בחול. יהוא העדיף להיטמן באדמה, וכך היה. שמואל השכיב אותו אחר כבוד על חול הים וכיסה את כל גופו המתבגר בחול של אמא אדמה, נתן לו הנחיות למדיטציה והלך לו.

לסנצ'ו היה אמנם קצת קשה למצוא ילד מכוסה בחול בלילה חשוך על שפת הים, אבל לאחר כחצי שעה בה פיזם בני היקר לעצמו מנגינות של להקות מטאל האהובות עליו, וחשב לעצמו שזהו זה – הוא נשאר פה לישון עד הבוקר – הופיע הלץ. היות ויהוא בחר להקבר ולא לטבול עם שמואל הוא זכה לרחצה לילית בים האפל עם סנצ'ו. טבילה במקווה הגדול היא כידוע מצווה מן המובחר…

לוחם השלום והאהבה

לא אכנס לכל הפרטים שהרכיבו את מסע ההתבגרות המופלא הזה, רק אזכיר שבמקום מסוים, לגמרי בהפתעה יהוא פגש בסבא שלו, אבא שלי, שצייד אותו בין היתר בארוחת ערב ובתיק רחצה עם מוצרים "לגבר"… שלמחרת, המשיך המסע עם אנשי השבט שלנו, כשדורית בת שלום לקחה את יהוא למסע דרך החושים בעיניים מכוסות בכל מיני מקומות, ולכל מיני מפגשים שונים ומשונים (כמו עם חברים בדואים בכפר שיבלי, להם היה יהוא צריך להכין …. קפה שחור כמובן… ולקבל ברכה לחיים של לוחם שלום ואהבה מפעילת השלום הבדואית עאידה שיבלי.

בסיום המסעף על גדול הירדן, חיכה ליהוא קאנו עם חבר טוב שלו. הם חתרו יחד לאורך הנהר עד שהגיעו לסוף המסלול, שם חיכינו לו אנחנו – המשפחה, עם הרבה חיבוקים. אחד הדברים הראשונים אותם אמר לי בני שיחיה הוא "אבא, אתה צריך לכתוב באינטרנט איך לעשות בר מצווה אלטרנטיבית כזו!!!" – והנה אני עושה זאת, בעצתך בני יקירי.

מבול הרגשות ותיבת נח

בזה לא נגמרה החגיגה, אלא רק התחילה. יהוא למד כבר כמה חודשים לקרוא בתורה את פרשת נח, ואף הכין דרשה יפה ועמוקה על המשמעות הסימבולית והנפשית של סיפור נח והמבול וסיפור מגדל בבל. באופן מדהים מצא יהוא קשר בין הסיפורים המקראיים הללו ובין התהליכים הנפשיים המתרחשים בגיל ההתבגרות.

וכך, בשבת, נאספה בביתנו שבראש פינה קהילה גדולה של חברים ומשפחה לשמוע את קריאת התורה. זכינו ועמד לרשותנו ספר תורה אמיתי לקרוא בו. כדרכנו – ניהלנו בבוקר השבת תפילה במוזיקה ושירה, שהורכבה משירים אותם בחר יהוא עצמו. ולאחריה הוצא ספר התורה ועבר מיד ליד, מאדם לאדם, מגבר לאישה ומאישה לגבר – כמנהג קהילות ההתחדשות היהודית – כשכל אחד מערסל לרגע את הספר בחיקו וזוכה לאינטימיות פשוטה עם המגילה שעברה בעם ישראל מדור לדור.

יש לי מה לומר!

חשוב היה ליהוא לדרוש את התורה באופן אישי. להיות אדם בוגר – כך הוא הסביר – משמעו שיש לך דעה אישית, ויש לך מה להגיד, ולכן, כך הבין הוא, עליו להראות לקהילה שיש לו מה לומר כאדם בוגר. ואכן – היה לו… הדרשה של יהוא ראויה לפרסום בפני עצמו כפרשנות מרתקת על פרשת נח ותהליכי הנפש המתוארים בה.

בסיום התפילה קידש יהוא על היין, וירדנו כולנו לסעוד, על הקירות כולם תלויה היתה תערוכת ציורים של יהוא.ל

אפשר גם אחרת

כל כך הרבה כסף נשפך בעולם היהודי על טקסי בר מצוות חסרי טעם וחסרי תוכן, ובאמת – עם אהבה ומחשבה יצירתית ניתן גם ניתן לבנות טקס מקסים ובעל משמעות שיהיה באמת טקס התבגרות עבור הנער, הרווי בכיף ובעומק.

למחרת הבר מצווה אמר היהוא לאמא שלו:

"גם כשאהיה זקן זקן וסנילי אני לא אשכח את הטקס הזה וכמה אהבה הרגשתי בו".

מה עוד צריך????

Viewing all 212 articles
Browse latest View live